tarafından - Temmuz 30, 2019
598 görüntüleme
#56152f 1.5pt; padding:0cm 0cm 12.0pt 0cm">

Horlama sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da görülebilen bir durumdur. Bu duruma uyku apnesi de denilmektedir. Özellikle yapılan incelemelerde 2-10 yaş arası çocuklarda yaygın olarak görüldüğü belirtiliyor. Horlamaya yol açan sebepler geniz eti ve bademcik olduğu için çocuklarda bu iki sebepten dolayı görülmektedir. Horlama ciddi bir sağlık problemi olarak görülmese de gelişim sürecindeki çocuklarda olumsuz etkiler yaratabilir. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarını takip ederek süreçten haberdar olması önemli rol oynuyor. Burun kemiği eğriliği de bu duruma sebep olan etkenlerden birisidir. Bu aşama doktor tarafından horlamaya sebep olan belirtiler saptanarak tedavi süreci uygulanmalıdır.

Büyüme ve gelişme sürecinde çocuklarda uyku düzeni oldukça önemlidir. Uyku sorunu yani horlama gibi bir durum söz konusu olduğunda çocuklarda gelişme sorunlarına da yol açabilmektedir. Bu nedenle konusunda uzman kulak burun boğaz doktoruna başvurmanız da fayda var. Tabi ki aralıklarla nadiren horlama söz konusu ise bu normal bir durum da olabilir. Yatış pozisyonuyla ilgili bir durum söz konusu diyebiliriz. Ancak çocuklarda horlamalara soluk durması nöbetleri de ekleniyorsa, çok daha ciddi sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Bu yüzden tedavi edilmesi önemlidir.

Tedavisi Nedir?

Çocuklarda horlamanın sebebi, geniz eti ve bademcik olabilmektedir. Bu durumda doktor tarafından geniz etinin küçültülebilmesi için ilaç tedavisi yöntemine başvurulur. Sorunun devam etmesi halinde operasyon ile bademciği alınabilir. Bu süreç doktor tarafından yönetilir. Ayrıca çocuklarda çene ve diş yapısının da incelenmesi gerektiği uzmanlar tarafından belirtilen bilgiler arasında yer almaktadır. Gerekli olması durumunda ortodonti tedavisi de önerilmektedir. Ayrıca fazla kilolarda horlama da etkili sebeplerden birisidir. Özellikle yetişkinlerde yaygın olan bir durum gibi gözükse de çocuklarda da bu duruma rastlanmaktadır. Bu durumda sağlıklı ve düzenli beslenme programı oluşturulabilir. Bir beslenme uzmanından konuyla ilgili destek alınabilir.

Horlamayı geçici de olsa önleyici bir takım cihazların olduğunu da söylemek mümkün. Ancak uzmanlar burun dış yapısını güçlendirip germe konusunda başarılı olduğunu bu sayede burun solunumunda bir rahatlama hissi yaptığını belirtmektedir. Bunun kalıcı bir çözüm olmadığının önemi vurgulanarak, kişinin muayene sonucunda uygun tedavi yönteminin belirlenmesi oldukça önemlidir.

 

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.