Admin
tarafından - Temmuz 31, 2019
615 görüntüleme

A vitaminini genel sağlığımız açısından günlük olarak mutlaka almak zorundayız. A vitamini birçok hastalıkla savaşan bir vitamin olduğundan, sağlığımız açısından mutlaka A vitamini içeren besinler tüketmeye özen göstermeliyiz. A vitamini bizleri enfeksiyondan korur, tüm mikroplarla düzenli olarak savaşır.

    A vitamini papatya, kavun, kuşkonmaz, kayısı, karpuz, tatlı patates, şalgam, bezelye, greyfurt, pırasa, domates, kırmızı biber, mercimek, ıspanak, brokoli gibi birçok bitki ve besinde bol miktarda bulunmaktadır. Bunun yanısıra; keçi sütü, yumurta, yoğurt, somon, tuna, sardalya, karides gibi besinlerin içeriğinde de fazlası ile bulunur.

    A vitamini göze iyi gelmesi ile bilinir. Bunun en büyük örneği ise havucun göz sağlığına iyi geliyor olmasıdır. A vitamini aynı zamanda D vitamininin etkisini arttırmasını da sağlar. Diş eti sağlığı açısından da oldukça faydalı olduğu bilinir. A vitamininin proteine dönüşebilme gibi bir durumu vardır, bu sebeple kemik gelişimine yüksek oranda katkı sağlar. Saç derisini derinlemesine besleyerek yenilenmesini sağlar. Cilde oldukça iyi gelir, parlak olmasını sağlar,  aynı zamanda da cildi tamamen yumuşatır ve tazeler. A vitamini aynı zamanda doğal bir mide koruyucu görevi de üstlenmektedir. Vücudun bağışıklık sistemini baştan aşağı güçlendirir ve kişinin hastalıklara karşı daha dayanıklı olmasına zemin hazırlar.  Aynı zamanda hücre fonksiyonlarının da düzenini sağlamakta büyük rol üstlenir.

    A vitamini içeren yiyeceklerin yeteri kadar tüketilmemesi durumunda ateşli enfeksiyona bağlı hastalıklar yaşanabilir, Çölyak ve Crohn gibi hastalıklara rastlanabilir, dış salgı bezlerini tutan hastalıklara sebep olabilir.

    A vitamini eksikliği ise şu durumlarda belli olur:

  1. Korneada yaşanmakta olan bulanıklık sorunu.
  2. Korneada oluşan ülserler.
  3. Gözde kuruluk yaşanması.
  4. Ciltte yaşanan kurumalar.
  5. Gece körlüğü sorunu yaşanması.
  6. Tat duyusunda kayıp yaşanması.
  7. Çocuklarda yaşanan büyüme geriliği.
  8. Enfeksiyon sonucu oluşan hastalıklarda artış.
  9. Beyinde oluşan basınçta artışın yaşanması.
  10. İleri dönük kör olma durumu.

Siz siz olun A vitamini de dahil olmak üzere her vitaminden yeteri kadar almaya özen gösterin. Sağlıklı kalın!

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.