tarafından - Ağustos 2, 2019
614 görüntüleme

Kaslar liflerden oluşur ve iskelet sistemini sararak hareket etmemizi sağlayan yapılardır. Bazı nedenlerden dolayı kasların aşırı gerilmesi veya zorlanması durumunda lif kopması yani kas yırtılması (lifler arasındaki kanama) meydana gelir. Kas yırtılmasının yaşandığ bölgeyi hareket ettirmeniz herhangi bir engel ortaya çıkarmaz. Ancak kas yırtılması yaşanan bölgede şiddetli ağrı ile birlikte şişlik oluşur. Kas yırtılmasında zorlama nedeniyle liflerde kopma yaşanması ve kasların zedelenmesine neden olur. Ancak kaslar çok hassas bir dokuya sahip olduğundan iyileşme süreci oldukça hızlı gelişir. Her tendon veya kas belirli sayıda hareket kabiliyetine sahip olarak yaratılmıştır. Bu nedenle kasların kapasitelerinin üzerinde zorlanması kas yırtılması durumunu kaçınılmaz olarak ortaya çıkarır. Egzersize başlamadan önce ısınma hareketlerinin yapılması kaslarınızı ısıtarak ani zorlamalara karşı hazırlıklı duruma getirecektir.

Kas yırtılması neden olur

Kas yırtılması, halk arasında lif yırtılması(kas çekilmesi) olarak da bilinir. Sporcular dışında, ağır kaldırma, düşme, gereğinden fazla uzanma, kaza ve zorlama sonucunda da meydana gelebilir. Örneğin, eğer günlük rutin egzesizleriniz anında her zaman yaptığınızın aksine daha fazla zamanda ve daha fazla sayıda tekrar yapmanız ile zorlamaya bağlı olarak kas yırtılmaları mümkün olabilir. Kas yırtılmaları genel olarak basketbol, voleybol, tenis, yüzme, hentbol ve halter sporcularında görülebilir. Kas yırtılması şiddetli ağrıya neden olmasına rağmen hayati risk taşımadığından dolayı birçok insan tarafından ihmal edilebiliyor. Isınma hareketi yapılmaması, kas yırtılmasının en önemli nedenlerinden biridir. Her zaman yırtılmaya müsait olan kas, soğuk kastır. Bu nedenle bu tür zorlu davranışlardan kaçınmalı ve ısınma hareketlerini yapmadan spora başlamamanız gerekir.

Kas yırtılması tedavisi

Herhangi bir nedenden dolayı, kaslarda hissedilen şişlik, ağrı ve morarma gibi belirtiler gözleniyorsa bir an önce bir uzmana (fizik tedavi) başvurmanız önerilir. Yırtılan kas uzman tarafından öncelikle elle muayene edilmelidir. Kas yırtılmalarında hastanın dinlenmesi büyük önem taşır. Öncelikle kanamanın artması ve hasarın büyümesi önlenmelidir. Ayrıca her 2-3 saat arasında buz ile kompres yapılması önerilmektedir. Ağrıların azalması için fizyoterapi işlemlerinin uygulanması yanında ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. Ayrıca yumuşak doku masajları ile dokunun kuvvetlendirilmesi de sağlanır.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.