tarafından - Ağustos 4, 2019
579 görüntüleme

 

GÖRH nedir? GÖRH tedavisi nasıl olmalıdır? GÖRH, Gastroözofageal Reflü Hastalığı; halk dilinde reflü olarak bilinmektedir. Reflü; mide içeriğinin (asitin) yemek borusuna ( özofagusa) doğru kaçması sonucu ortaya çıkmaktadır. Göğüs kafesinde, yanma gibi durumlar ile ortaya çıkar. Ve hasta bu gibi şikayetler sonucu, doktora başvurur. Reflü hastalığı, toplumun yaklaşık %20’sinde görülen bir mide rahatsızlığıdır. Reflü hastası kişilerde, ağızdan acı su gelme gibi durumlar da ortaya çıkmaktadır. Bu durum genelde, yemek sonrası ortaya çıkar.

GÖRH tedavisi nasıl olmalıdır?

Reflü belirtileri nelerdir; yağlı gıdalar, baharatlı yemekler, çikolata, alkol, taze meyve suları gibi durumlar sonucu gelişmektedir. Reflü genel olarak, yemek sonrası yanma belirtisi ile kişide görülmektedir. Midenin ağza gelmesi yani acı su, yutkunma sorunu yaşama, bulantı, kusma vb. belirtiler sonrası kişi kendisindeki , reflü rahatsızlığını fark edebilir. Ve bu durumlar sonucu, uzman doktora başvurması gerekir. Ayrıca, yeme içme alışkanlıklarına da bu doğrultuda dikkat etmesi gerekmektedir. Ayrıca; öksürük, diş çürümeleri, ses kısıklığı, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bu sorunları yaşayan kişiler, gerekli kontrollerden geçtikten sonra, yaşadığı duruma ve sürece göre, doktoru yemek yeme alışkanlıklarına bağlı olarak, reçete sunacaktır.

Reflü tedavi süreci, sizlerin de gerekli tedbirleri almanız durumunda önüne geçebileceğiniz bir hastalıktır diyebiliriz. Reflü tanısının, kesin bir şekilde teşhis edilmesi için belirli yöntemler yapılmaktadır. Bunlar; endoskopi, Ph ölçümü, kontrastlı grafiler ve manometrik çalışmalar gibi uygulamalar ile reflü teşhisi net olarak tespit edilmektedir. Tespit edilen, reflü rahatsızlığı sonucu, gerekli tedavi yöntemi uygulanır. Ama bilinmesi gereken, en önemli etken kişinin yaşam standartlarını belirlemek ve yeme alışkanlıklarını düzenlemektir. Eğer, reflü diyeti ve ilaç yöntemiyle tedaviye cevap verilmez ise ya da daha ileri durumlar söz konusuyla, reflü ameliyatı söz konusu olabilir. Bu durumda cerrahi uygulama şart olabilir. Bu tamamen, içinde bulunduğunuz reflü aşamasına ve vücudunuza etkisine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Eğer, obezite iseniz, fazla olan kilolarınızdan kurtulmanız gerekir. Çünkü, obezite mide karın basıncını önemli derecede tetikleyerek, reflü şiddetini artırmaktadır. Yağlı yemekler, sigara, dar elbiseler, kahve vb. şeylerden uzak durmalısınız.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.