tarafından - Ağustos 5, 2019
651 görüntüleme

 

 

Kan vermenin hiç bir zarar olmamasının yanında vücuda faydalı olduğu tıbben bir gerçektir. Kan verme esnasında yapılan testler vücuttaki hastalıkları öğrenmeye yardımcı olurken kan veren kişiler de başka insanlara faydalı olabiliyorlar. Düzenli kan veren kişiler hücrelere zarar veren çeşitli toksitleri vücuttan atarak vücut dirençlerini güçlendirmektedirler. Damar tıkanıklığı, kalp damar hastalıkları, felç gibi hastalıkları öner. Kolestrol, şeker, ürik asit gibi metabolik problemleri de dengeler.

 

Kan Vermenin Faydaları

 

Kan vermek kan oluşumunu canlı tutar ve kemik iliği yağlanmasını engeller. Verilen kanın yerine yeni kan geldiği için vücut daha dinç ve güçlü olur. Kanın yüksek yağ oranı azalır. Baş ağrısı, tansiyon, yorgunluk azalır. Hem kan bağışçısı olunurken hem de tarama testi de yapılmış olur.Kanda bulunan bazı zararlı maddeler kan verilerek vücuttan atılabilir. Vücuttaki fazla demir miktarı atılarak da demir fazlalığına bağlı olarak yaşanan saç dökülmeleri azaltılır.Kan verilerek Kan vermek, kan bağışında bulunmak düzenli olarak yapıldığı zaman kalp krizi riskinde azalma sağlar. Çünkü kan verilerek kandaki pıhtılaşma riski de azaltılmış olur. Vücudun yağlanması engellenir. Özellike de kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesinde sağlıklı bir işlemdir. Yılda en az iki kez kan verilmesi hekimler tarafından vurgulanmaktadır. Kan vermek hiç bir zaman kişinin sağlığını olumsuz etkilemez. Kan vermek kişinin sağlıklı olmasını sağlarken başka insanlara  da hayat verebilir. Verilen her kan daha doğmamış bir bebek için bile umut ışığı olabilir. Kan verilmesi sağlıklı bir vücut için gereklilik olarak görülmektedir.

 

Kan Verirken Oluşabilecek Durumlar

 

Kan verirken miğde bulantısı ve baş dönmesi yaşanabilmektedir. Çok nadi durumlarda bayılma ya da düşme hissi söz konusu olabilir. Titreme, terleme ama bunlarla beraber üşüme görülebilir. Stres kan vermekte zorlanan kişilerde ortaya çıkabilir. Eklemlerde sertleşme olabilir. Vücutta karıncalaşma, strese bağlı olarak bacaklarda kasılmalar gözlemlenebilir. Kan verirken acı hissetme düşüncesi olabilmektedir. Diğer iğnelere göre daha büyük iğneler kullanılsa da acı hissi oluşturmaz.  Kan verirken arkaya yaslanılmalı ve kan verilen bölgeye bakılmaması daha uygundur. Kan verdikten sonra meyve ya da meyve suyu tüketilmelidir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.