tarafından - Ağustos 9, 2019
677 görüntüleme

 Mide genelde organlarımız arasında en hassas organ olarak bilinmektedir.  Zamansız yiyecekler yediğimizde midemizi yorabilir. Beklenmeyen hastalıkların yolunu açabiliriz. Midemize iyi bakmak için yapmamız gereken şeylerden  bir tanesi de düzenli yemek ve yediklerimize dikkat etmemizdir. Örneğin çok sıcak veya soğuk yediğimizde midemiz bundan zarar görebilir. Mide tembelliği dediğimizde ise, eminim bunu yaşayan çoğu dertli kişi vardır. Bu durum tıbben ismi gastroparezi, midenizin gıda olarak aldığı maddeyi normal şekilde boşaltamaması anlamına gelmektedir. Günümüzde sık rastlanan bu hastalık çok tehlikeli arz edecek bir hastalık olmamasına rağmen yine de dikkat edilmediğinde önemli hastalıkların yolunu açabilir. Hastalık belirtileri olarak sayabileceğimiz birkaç durum vardır; Bulantı, midede doluluk hissi, asit reflü, şişkinlik, karında ağrı, zayıflama, iştahtan düşme vb. gibi etkileri vardır.

Mide Yanmasına Neden Olan Yiyecekler Nelerdir?

Mide hassas bir organ olduğu için. Çok fazla yüklenildiğin de yediklerinizi çıkarabilirsiniz. Bazen geceleri yemiş olduğunuz ağır bir besinden dolayı midenizde kramplar ve yanmalar hissedebilirsiniz. Özellikle zamansız olan yemek yeme alışkanlıkları midenize hasar verebilir. Bunun yanı sıra, asitli içecekler de midenizin baş düşmanlarından bir tanesidir. Mide yanmasına neden olan birkaç besini sizler için derledik. Bunların başında turpgiller gelmekte yararlı bir sebze olmasına rağmen midede yanmalara sebep olabilmektedir. Rafine karbonhidratlar, aşırı baharatlı yiyecekler, süt ürünleri,gazlı içecekler vb. şeklinde sayabiliriz.

Mide Yanması Neden Olur?

Midenize iyi bakmadığınızda mideniz bunu bir reaksiyonla size belli edecektir. Çoğu zaman yediğiniz besinler midenizi rahatsız edebilir. Sizler midelerinizde rahatsızlık, yanma, bulanma, kusma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.  Tabi ki yediklerinize özen gösterirseniz bu durumu ortadan kaldırabilir ya da azaltabilirsiniz. Mide yanmasını birkaç kelimeyle özetlersek, midede mide asidinin yüksek olması nedeniyle olur.  Zor sindirilen bir besine maruz kalan mide, daha çok asit salgılar ve midenizde yanmaya sebep olur.  Bu asidin fazlalığı ise mide duvarına zarar vermektedir. Bu da yanma hissinizi ortaya çıkaran durumdur. Eğer bu hastalık kronikleşirse ismen reflü adını almış oluyor. Aşırı olan mide yanmalarınız kronikleşirse reflüyü meydana getiriyor. Bu nedenle midenize iyi bakmalısınız.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.