tarafından - Ağustos 10, 2019
789 görüntüleme

Çocuklar ergenliğe girmeleri ile birlikte uzama sürecine girerler. Kız çocuklarının kaç yalına kadar uzamaya devam edeceği bir çok faktöre göre değişiklik gösterebilmektedir. Ergenlik döneminde uzama kızlar için 23 cm. kadarken bu dönem 9 ile 13 yaşları arasında en hızlı atak dönemidir. Uzun boy kişiyle alakalı bir husus değildir. Çocuk bazen anne baba gibi uzun olabilirken bazen de anne baba uzun olmasına rağmen kısa olabilmektedir. Bu durum genlere göre de değişebilmektedir. Ergenlik dönemine kadar çocuklar aynı oranda yavaş uzamaya devam ederler. Ergenlik dönemi itibari ile boy uzama hızları da yükselmektedir.

 

Kızlarda Boy Uzama Hızları Nasıldır?

 

Boy uzaması çocuklarda kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Küçük yaşta tüketilen besinler de boy uzamasına etki etmektedir. Küçük yaşlarda vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayan kız çocukları daha hızlı uzarlar ve boy uzamalarında sıkıntı yaşamazlar. Kız çocukları ilk adet dönemlerinden sonraki bir iki yıl içerisinde ortalama beş ila sekiz cm kadar uzarlar. Daha sonraki yıllarda uzama hızları yavaşlar. Tahmini 18 ve 20 yaş aralığında ise ergenlik bitiş dönemi olarak nitelendirildiği için de bu dönemden sonra boy uzaması durmaktadır. Bu yaşlardan sonra erişkinlik dönemine girilir. Erişkinlik yaşlarından sonra boy uzamaz.

 

Kız Çocukları Boy Uzaması İçin Neler Yapılmalıdır?

 

Kız çocuklarında boy uzaması bazı faktörlere göre değişiklik göstermektedir.

  • Stres,
  • Beslenme alışkanlıkları,
  • Kalıtsal Faktörler,
  • Anne ve babanın genleri,
  • Uyku düzenleri,
  • Önemli hastalıklar
  • Kalsiyum eksikliği.

 

Boy uzaması diğer çocuklara göre daha yavaş olan kız çocukları için kemik yapıları incelenmelidir. Kasların çalışması için spor alışkanlıkları edinilebilir. Kalsiyum ihtiyacı için çocukların süt içmeleri boy uzamaları ve gelişimi için oldukça önemlidir. Her gün düzenli miktarda süt içmeleri gerekmektedir. Uyku saatleri ve uyku düzenleri kontrol edilmelidir. Önemli bir rahatsızlığın olup olmadığı kontrol edilmelidir. Boy uzamadığı için yine de endişe edilmemelidir. Bahsedildiği üzere çocuklarda boy uzaması her çocuk için aynı oranda değildir. Kimi kız cocuğu erken uzarken, kimi kız çocukları belli bir yaştan sonra hızla uzamaya başlamaktadırlar.

 

 

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.