tarafından - Ağustos 18, 2019
1,976 görüntüleme

Morfoloji, sperm yapısı anlamına gelmektedir. Sperm yapısı, sperm hücrelerinin kafa ve kuyruk olarak normal şekle sahip olup olmadığına bakılarak anlaşılmaktadır. Spermler kök hücreden başlayan ve olgun bir sperm aşamasına kadar geçen yaklaşık 3 aylık bir üretim süreci sonucunda oluşur. Spermin morfolojik yapısı, normal bir gebelik için önem arz etmektedir. Çünkü sperm hücresi, yumurtayı dölleyebilmek için kafa ve kuyruk kısmını kullanır. Morfolojik sorunu olan spermler yumurtayı doğal yollarla dölleyemez ve gebelik oluşamaz.

Morfoloji Değerleri

Semen analizinde spermlerin sayısına, yoğunluğuna ve hareketlilik oranına bakılmaktadır. Bu incelemeler yapılırken spermlerde şekil bozukluğu olup olmadığına da bakılır.
Yapılacak sperm testleri yani semen analizi ile alınan sonuçlara göre, erkeklerin doğurganlık özellikleri belli bir kategoriye göre belirlenir. Sperm morfolojisi değerlerinde;
%5 ve altı değerler düşük doğurganlık,
%5 - %10 arası az doğurganlık,
%10 - %14 arası iyi,
%14 ve üstü normal değerler anlamına gelmektedir.

Morfoloji Düzelir Mi ?

Tüp bebek tedavisi yöntemleri ile morfoloji yani sperm şekil bozukluğu problemi yaşayan erkekler, çocuk sahibi olabilmektedirler. Morfoloji problemi yaşayan ve tüp bebek tedavisi gören erkeklerde en çok sık başvurulan yöntem; mikroenjeksiyon yöntemidir. Mikroenjeksiyon yönteminde spermler, yüksek optik büyütme ile mümkün olan en uygun şekil ve yapılarına göre seçilirler. Bu tedavide, eğer kişi başka önemli ve olumsuz morfolojik bozukluklara sahip değil ise sperm bozukluğu negatif bir durum teşkil etmez. Sperm şekil bozukluklu rahatsızlığı için halk arasında önerilen, bitkisel tedavi olarak sunulan yöntemleri de vardır fakat bu rahatsızlık ve tedavisi için en doğru yol, uzman bir doktor bilgisi ve gözetiminde uygulanacak tedavinin yapılmasıdır.

Spermler, kişiye özeldir. Bu kişiye oluşlardan dolayı düzeltilmesi pek mümkün değildir. Çünkü spermlerin şekil bozukluğuna yol açan faktörlerin iç mi yoksa dış faktörlerden kaynaklandığını tespit etmek mümkün değildir. Ayrıca, sperm şekil bozuklukları kalıtsal da olabilmektedir.
Günümüzde bazı besinlerin ve gıda takviyelerinin sperm şekil bozukluğu rahatsızlığına iyi geldiği söylenmektedir fakat bu kanıtlanmış bir bilgi değildir. Sperm bozuklukları tedavisinde uygulanan yöntemler, daha çok spermlerin kalitesini yükseltmeye yarar sağlamaktadır.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.