tarafından - Ağustos 21, 2019
555 görüntüleme

Ölüm konusu şüphesiz ki yüzyıllardır insanoğlunun en merak ettiği konulardan biri oldu. Ne zaman öleceğimizi bilmek, kalan süremizin ne kadar kaldığını hesaplamak, bilim kurgu filmlerine konu olmaktan öte bir noktaya hiç bir zaman varamadı. Uzun sürede böylesine kesin bir bilgi elde edileceğe benzemiyor. Ancak günümüz teknolojisinde artık kan testi yolu ile en azından, önümüzdeki 5 ile 10 yıl arasında ki ölme ihtimali oranı saptanabiliyor.

Bu yeni araştırma, henüz büyük çaplı bir klinik araştırması boyutunda değil. Araştırma şu an için sadece belirlenmiş küçük bir örneklem grubu üzerinde uygulanıyor. Demans Araştırmacısı ve bu çalışmanın içinde bulunan bilim adamlarından biri olan Amanda Heslegrave şu anlık sadece Avrupa kökenli bir hasta grubu üzerinde araştırmanın gerçekleştiğini ve geniş bir yayılıma geçilmeden önce bir kaç değişik etnik grup üzerinde de denenmesi gerektiğini ifade ederken sonuçların kesinlikle gelecek vaat ettiğini söyledi.

Araştırma Nasıl Yürüyor?

Araştırmacılar her yaş grubundan seçilmiş 44 bin Avrupa kökenli insandan kan alarak, 14 farklı yaşamsal konulara dair ipucu veren parametre çalıştılar. Bu 14 farklı biyolojik izi belirleyen kan testi sonucu insanların genel yaşamsal özelliklerini ortaya koydu ve 10 yıllık sağlık durumları ile ilgili istatistiksel bir veri oluşturdu. Deneklerin genel sağlık durumları ile de ilgili bilgiler toplanarak yaş kavramının sağlık durumu ile ilgili alakasızlığı açıkça ortaya kondu. Risk kategorisinde olmayan yaşlılar dışında, örneğin 80 yaşında bir kişinin ciddi bir sağlık problemi olmazken, 40 yaşında bir kişinin ciddi sağlık problemi yaşıyor olabildiği durumlar gibi...

Bu anlamda yapılan araştırmalar her yaştan seçilmiş kadın ve erkek denekler üzerinde tutarlı sonuçlar vermiş, veriler güvenilir bulunmuş ve gelecek vaat eden ipuçlarına ulaşılmıştır. Bu yaşamsal fonksiyon kestirimi yapabilen kan testi, aslında ölüm riskini hesaplayan ilk kan testi değildir. Bir sene önce Yale Üniversitesinde bu araştırmanın biraz küçüğü yapılmış ve kan testinde 9 biyolojik iz araştırılmıştır. Bu seneki çalışmada yaşamsal parametre sayısı ve denek sayısı daha fazladır. İleride yapay zeka sistemlerinin de katkıda bulunacağı düşünülürse, insanların ne kadar yaşayacağını bilmek şüphesiz ki daha da kolaylaşacaktır.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.