tarafından - Ağustos 22, 2019
641 görüntüleme

FPGA'nın yaratıcısı Xilinx firması 35 milyar transistöre sahip dünyanın en büyük 16 nm'lik FGPA'sının Virtex UltraScale+ VU19P olduğunu duyurdu. FPGA olarak isim yapan üretim sonrası ayarlanabilen tümleşik devre üreten dünyanın en devasa ortaklığı Xilinx'den yapılan açıklamaya göre 35 milyar transistörüyle 16nm'lik cihaz dünyanın en büyük FPGA'sı ünvanını aldı.

Virtex UltraScale+ VU19P'nin Virtex UltraScale 440'a Göre 1,6 Kat Daha Büyük Olduğu Duyuruldu

9 milyon mantık hücresi ile birlikte Virtex VU19P+, 1,5 TB/sn DDR4 bellek bant genişliği 4,5 TB/sn alıcı ve verici bant genişliği ve 2000'den fazla kullanıcı kullanıcı I/O değeri gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor. Xilinx bünyesinde üretilen yeni bir FPGA olan Virtex UltraScale+ VU19P daha önce en büyük FPGA olarak kabul gören 5,5 milyon mantık hücresi barındıran 20 nm Virtex UltraScale 440'a göre 1,6 kat oranında daha büyük olduğu Xilinx tarafından ifade edildi. Xilinx şirketi bünyesinde ürettiği bu ürünle prototip oluşturma ve onaylama için FPGA kullanıcısı olan ASIC ve SoC üreticilerini hedef olarak belirledi. Bu şekilde geliştircilerin silikon mevcut değilken yazılım entegrasyonuna başlamaları mümkün oluyor. Başka uygulama alanlarında test, ölçüm, hesaplama, ağ ileitişimi, havacılık ve savunma gibi alanların olduğu biliniyor.

FPGA 35 milyarlık transistörü ile birlikte bilinen en büyük 16 nm yonlardan birini oluşturuyor. Cihazın kalıbı bir aracıya yerleştirilmiş dört dikdörtgen dilimden meydana geliyor. Dolayısıyla şirket tarafından 2011 yılında duyurulan Virtex-7 2000T'ye benzerlik de bulunuyor. Günümüzde Intel kapsamı altında olan Altera'nın yaptığı açıklamaya göre Starix 10 da 35 milyar transistöre sahiptir. Ancak bunun içinde temel kalıba EMIB yoluyla bağlanan vericiler de bulunmaktadır. Ayrıca Intel geçen yıl 16 nm'lik büyük boyutta bir yonga açıklamıştı. Açıklanan Nervana Spring Crest NNP-T idi.

VU19P'nin ortaya çıkması bir süre daha alacak gibi görünüyor. Lansmanının ise 2020 yılında yapılması bekleniyor. Buna ek olarak Xilinx geçen haftalarda veri merkezi hızlandırması amacıyla UltraScale+ mimarisi barındıran kartı Alveo U50'yi de tanıtmıştı.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.