tarafından - Ağustos 23, 2019
556 görüntüleme

Türkiye’nin bölgesel açıdan ihtiyacını karşılayacak olan D 328, Almanlarla ortak bir şekilde Almanya’da üretiliyor. Türkiye bu uçağın bütün haklarını satın almıştı. ABD kökenli bir şirket olan SNC (Sierra Nevada Corporation) Alman markası Dornier 328’i satın almıştı. 2015 yılında Fatih ve Eren Özmen SNC adına bu uçakları satın aldı. Son yapılan anlaşma ile bu uçak Almanya’da üretiliyor.

Dornier 328'i Almanlar Üretiyor

2015 yılında o dönemin Savunma Sanayi Bakanlığı, bu uçağın Türkiye sınırları içerisinde üretileceğini duyurdu. Bu uçağın adı da değiştirildi. ‘TR 328’ şeklinde değiştirilen bu uçak, turboprop ve jet olmak üzere iki versiyonda üretilecekti. Uçağın 2019 yılı itibariyle uçuşa geçeceği belirtilmişti. SNC ve Türkiye arasında başlayan ‘ uçağın yerlilik oranı tartışması’ projenin rafa kalkmasıyla son buldu. 2017 yılında bu proje rafa kalktı. Ancak Almanlar son yapılan açıklamalarla Dornier 328 üretimine devam edileceğini açıkladı. Uçağın yeni ismi (TR 328) rafa kalkıyor.

Almanya Üretime Başlıyor

SNC yaptığı açıklamada, ‘ Angela Merkel ( Federal Alman Şensölyesi), bu gün 21 Ağustos’ta, Petek Almeier ( Enerji Bakanı ve Federal Ekonomi Bakanı) ve Andreas Scheuer ( Federal Alt Yapı ve Dijital Alt Yapı Bakanı) teşrifleriyle gerçekleştirilen organizasyonda, Dornier 328 üretimine destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Almanya’da bu üretim için yeni bir ekipman üreticisi kuruldu. DRA GmbH (DRA) ve (OEM) Almanya'da kuruldu.’ dedi. Bu açıklama ile birlikte Dornier 328 üretimi başlıyor.

Üretilmesi planlanan Dornier 328, D328NEU ismiyle piyasaya çıkıyor. Böylece TR 328 ismi şimdilik rafa kalktı. SNC, Dornier 328 kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu yenilenme ve eksiklerinin tamamlanmasının ilk hedef olduğu, açıklandı.

SNC, Yeni Projelere Hazır

SNC ortaklarından Eren Özmen, ‘Diğer ortağım Fatihle birlikte yıllarca Türkiye’nin hayalini gerçekleştirmek için uğraş verdik. Türkiye’ye olan borcumuzu ödemek ve yeni nesiller için ulaşımda yeni bir çığır açmak, bu uğraşımızın en önemli hedefiydi. Gelecek yıllarda bu hayalimizi gerçekleştirmek için faydalı projeleri hayata geçirmek için yeni projelerde görev almak istiyoruz.’ dedi.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.