tarafından - Ağustos 24, 2019
530 görüntüleme

Sivilce, ciltteki gözeneklerin tıkanması sonucu ortaya çıkan yağ bezleridir. Sivilce lekelerinin kronik bir cilt rahatsızlığı olduğu bilinmektedir. Genellikle ergenlik dönemlerinde kendini belli eden ve ileri yaşlarda da karşımıza çıkan bir hastalıktır.

Sivilce Neden Olur?

Genellikle kıl folikülleri cilt altından ölü hücreler ve yağ oluşumu nedeniyle tıkanması sonucunda sivilce lekeleri ya da kabarcıkları meydana gelmektedir. Cilt gözenekleri yağ ile beslendiğinde bakteriler oluşur ve bu bakteriler sivilce yani akne lekelerine yol açar. Hemen hemen tüm insanlarda görülebilen bir durum olan sivilce lekeleri hangi durumlarda oluşuyor bunu inceleyelim. Öncelikle hormonal değişiklik süreçlerinde yaygın olarak görüldüğünü söyleyebiliriz. Hamilelik sürecinde ya da ergenlik döneminde hormonal sebeplerden dolayı sivilce lekeleri sık görülebilmektedir. Alerjik reaksiyonlara bağlı olarak yağlı işlenmiş gıdaların ve çikolatanın da bu lekelere yol açtığını söylemek mümkün. Kesin olmamakla birlikte kişiden kişiye sivilce lekesinin oluşumu değişebilir. Sivilce lekesi dışında siyah noktalar da ciltte meydana gelir. Özellikle yeni yeni oluşuyorsa bu akne lekeleri cildimize elimizle temas etmekten kaçınmalıyız. Ayrıca cildimizi temiz tutmalı ve düzenli olarak yıkamalıyız. Cilt tipinizi biliyorsanız dermatolojik testlerden geçmiş cilt temizleme ürünlerini kullanmanızda yarar var. Bu sayede temiz bir cilt yapısı olduğundan sivilce lekeleri için de önlem almış olursunuz.  Özellikle sivilce lekeleriniz ağrı ve şişlik boyutlarında ise uzman bir cilt doktoruna görünerek ,size uygun tedavi yöntemini doktorunuz tarafından belirlenebilir.

Sivilce Nasıl Geçer?

Öncelikle sivilce lekeleri tedavi edilmesi gereken yaygın bir cilt hastalığıdır. Akne belirtileri ciltte ağrı hassasiyet ve kaşınma şeklindedir. Bunun artışı kişiden kişiye ve cilt yapısına göre değişmektedir. Yağ bezlerinin yayılmasını önlemek için ilaç kullanılabilir. Ayrıca antibiyotik kremlerin sivilce lekeleri tedavisinde kullanıldığı da görülmektedir. Bunlar uygulandıktan sonra akne izleriniz halen bulunuyorsa, kimyasal peelingler ya da lazer peeling yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Bitkisel çözüm arayanlar için bitki çaylarının da cilt için faydalı olduğu biliniyor. Rezene çayı ve ıhlamurun mikropları temizlediği bilinmektedir. Bunları da bitkisel çözüm maksatlı tercihleriniz arasında değerlendirebilirsiniz. Tabi ki şunu belirtmemizde fayda var. Cilt hastalıkları tedavisi uzun ve sabır gerektiren bir süreçtir. Uzman bir cildiye doktoruna göründükten sonra size en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Ancak sizin de dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Sivilce lekeleriyle oynamamak ve sıkmamak gerekir. Düzenli bir cilt temizliği yaparak cilt yağlanmasından kurtulabilirsiniz. Cildinizi tahriş edecek ürünler kullanmamalı ve aşırı güneş ışığında kalmamaya özen göstermelisiniz.  Ayrıca kişinin beslenme düzenini tamamen değiştirmesi de önemli bir unsurdur. Özellikle şekerli gıdalar, yağlı besinler, patates kızartması , işlenmiş gıda ürünleri, hazır meyve suları ya da fast-food ürünleri tüketmemelidir. Hastaların tedaviye uyum sağlamaları ve aksatmamaları durumunda sonuca ulaşmak mümkündür. Sivilce lekelerinin tamamen ortadan kalkması doktorun belirleyeceği tedavi süresine göre değişmektedir. 2-4 aya kadar tedavi süreci uzayabileceği gibi bu süreç kişinin cilt hastalığının boyutuna göre daha kısa süre de olabilmektedir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.