tarafından - Ağustos 28, 2019
580 görüntüleme

Sürekli gülümseyen, sevgi dolu olan bir o kadar da inatçı olan Down Sendromlu dostlarımız hakkında daha fazla bilgi edinmeniz için hazırladık bu yazıyı. Lütfen onları dışarda görmezden gelmeyin. Çalıştıkları kafelere giderek destek olun. Kendinizi ve çocuklarınızı sokakta onları gördüğünüzde dik dik bakmayacak şekilde yetiştirin.

Kromozomda meydana gelen bir bozukluk olan Down Sendromu gebeliklerin 900’de birinde görülmektedir. Hamilelik döneminde yapılan test ve tetkiklerle teşhis edilebilmektedir. Down sendromu olan kişilerde çoğunlukla hafif veya orta düzeyde bir zihinsel gerilik mevcuttur.

Bir kromozom bozukluğu olan Down Sendromu dünya genelinde görülme olasılığı yaklaşık 900’de 1’dir. Bu sendroma sahip kişilerin dış görüntüsü de normalden biraz farklıdır. Bu özelliklerinden biri badem şeklinde çekik göz yapılarına sahip olmalarıdır. Ayrıca normalden fazla bir ense kalınlığı, yaşıtlarına oranla daha gevşek bir kas yapısı, avuç içinde tek bir çizgi bulunması, ayak baş parmağı ve ayak işaret parmaklarının birbirinden hafif ayrık olması ve sarkan dil fiziksel farklılıklar olarak gösterilebilmektedir.

Down Sendromu Nedir?

Vücudumuzda 23’ünü annemiz, 23’ünü babamızdan olmak üzere 46 kromozom bulunmaktadır. Bu kromozomlarda doğuştan kaynaklı fazladan bir kromozom daha eklendiğinde oluşan rahatsızlığın ismi down sendromudur. Yani bu Sendromu yaşamayan kişilerde 46 kromozom, down sendromu olanlar kişilerde ise 47 kromozom bulunur. Bu şekilde kromozom fazlalığı olan bebekler genelde anne karnındaki gelişimini tamamlayamadan ölmektedirler. Eğer bebeğiniz gelişimi tamamlayıp doğarsa down sendromu ile birlikte dünyaya gözlerini açmış olacaktır. Doğum sonrasında yapılan muayenede saptanması çok kolaydır. Bu çocukların lösemiye yakalanma olasılığı down sendromu olmayan bir çocuğun yakalanma olasılığından daha fazladır. Down sendromlu kişilerin %40 ila %45 gibi bir kısmının kalp rahatsızlıkları vardır. Down sendromlu kişilerin hayat şartları iyileştirilerek erken ölümlerin önüne geçilebilir.

Türkiyede 1 yılda ortalama üç bin down sendromlu bebek dünyaya gelmektedir.

Down Sendromu Ne Zaman Teşhis Edilebilir?

Hamileliğinizin 15 - 20. hafta aralığında yapılan üçlü tarama testleri ile down sendromu mevcut bebek tespit edilebilir. Daha net bir teşhise ihtiyaç duyulursa annenin karnından girerek plasentasından ya da bebeğin içinde bulunduğu amniosentez sıvısından örnek almak suretiyle yapılan kromozom testleriyle net bir şekilde ortaya konmaktadır.

Hamilelikte gelişen tıp teknolojisiyle çocuğun down sendrom taşıyıp taşımadığı ikili, üçlü, dörtlü ve beşli tetkikler ile ortaya çıkar. Onun dışında yapılan ve yanılma payı sıfır olan bir diğer test ise DNA testidir. Alınan kan DNA testi yapılması için yurt dışına gönderilmektedir.

Bu testinin tek dezavantajı ülkemizde yapılmadığından dolayı fiyatının çok yüksek olmasıdır.

Down Sendromu Olan Kişiler Kaç Sene Yaşar?

Down sendromlu bireyler, normal insanlardan aşağı yukarı 10 ila 20 yıl az yaşar. Denilebilir ki down sendromlu bir bireyin ömrü hemen hemen 45 ila 50 senedir. Ancak 70-80 yaşını geçmiş down sendromlu kişiler de bulunmaktadır. Bu tamamen down sendromlu bireye sunulan yaşam şartlarının iyi olması ve ona gösterilen sevgi ile alakalıdır.

 

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.