tarafından - Ağustos 31, 2019
759 görüntüleme

Uykuda konuşma eylemi bir parasomni (uyku sırasında gerçekleşen anormal bir davranış) çeşididir. Uykuda konuşma eylemi çok yaygın olarak görülmekte olup tıbbi bir sorun olarak görülmemektedir. Bazen dinleyenler için içerik rahatsız edici veya kaba bulunabilir. Uykuda konuşma eylemi normalde otuz saniyeden fala sürmez fakat bazı durumlarda insanlar pek çok kez konuşabilirler. Uykuda konuşmak içerik olarak basit veya uzun sesler, ilgili konuşmalar içerebilir. Uykuda konuşma eyleminin görüldüğü kişiler genellikle kendileri ile konuşuyor gibi görünürler. Ancak bazı durumlarda, başka kişilerle sohbet etmeye devam ediyor gibi de görünebilirler.

Uykuda konuşmanın sebepleri

Uykuda konuşma probleminin rüya içerisinde gerçekleştiğini düşünebilirsiniz. Ancak uyku sürecindeki herhangi bir anda gerçekleşebilir.

Uykuda konuşma problemi bazı durumlarda, çok ciddi bir uyku bozukluğu veya sağlıksız durumun bir işareti olabilir. REM uyku davranışı bozukluğu (RBD) ve uyku terörü, bazı insanlarda uyku sürecinde bağırmalara neden olabilen iki tip uyku bozukluğu durumudur. Uyku terörü bulunan kişilerde genellikle uyku sürecinde korkutucu çığlıklar, tekmeleme veya takla atma vb. Ayrıca bu kişileri uykudan uyandırmak oldukça zordur. Bu durumun gözlendiği kişilerde uyurgezerlik ve uykuda konuşma gözlenebilir. RBD’ye sahip insanlar bazı rüyaların etkisinde kalarak bağırırlar veya şiddet gösterirler. Uykuda konuşmaya neden olabilecek nedenlerden birkaç tane örnek vermek gerekirse; bazı ilaçların yan etkileri, duygusal stres, ateş, zihinsel rahatsızlıklar, madde bağımlılığı bunlar arasında sayılabilir.

Uykuda konuşma nasıl tedavi edilir?

Uykunuzda iken korkuyorsanız ve bu durum çığlık atmak veya şiddet içeren eylemler gibi belirtileri içeriyorsa, durum sizin uykunuzu veya oda arkadaşınızın uykusunu etkiliyorsa, bu konuda uzmanlaşmış bir doktoru görmek iyi bir fikirdir. Uykuda konuşmayı teşhis etmek için hiçbir teste gerek yoktur. Bununla birlikte, başka uyku bozukluğu belirtileri varsa doktorunuz uyku çalışması veya uyku kaydı testi (polisomnografi) gibi testlere tabi tutabilir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.