tarafından - Eylül 2, 2019
520 görüntüleme

Tırnaklar, insanlara sağlıkları hakkında birçok bilgi verebilir. Tırnak sararması, tırnak rengini değişmesi, genellikle bir enfeksiyon veya tırnak mantarı olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca kadınlarda; uzun süreli oje kullanımı nedeniyle hava alması kısıtlanan tırnaklarda sararma olabilir. Bazı vitamin ve minerallerin eksikliği de sararmalara neden olmaktadır. Çeşitli alerjiler de tırnak sarmam etkisini gösterebilir. Bazen de tırnaklar, kronik akciğer hastalıkları, iç maligniteler, lenfatik tıkanmalar ve hatta romatoid artrit gibi daha ciddi bir şeyin belirtisi olarak da sarıya dönebilir. Bu birçok neden arasındaki doğru olan sebebi bulmak ve tedaviye başlayabilmek için uzman bir doktora gitmek ve tanıyı koydurmak en doğru yol olacaktır.

Tırnak Sararmasına Yol Açan Nedenler

Evde ve işyerlerinde kullanılan çeşitli kimyasal temizlik ürünleri, fazla soğuğa ya da fazla sıcağa maruz kalmak, nadir durumlarda cilt kanseri, sigara kullanımı, bazı durumlarda şeker hastalığı, bazı durumlarda tiroid hastalığı tırnak ve mantar sararmalarına neden olabilmektedir.

Sarı Tırnak Tedavisi Nasıl Olur ?

Sarı tırnak problemi yaşayan kişilerin öncelikli olarak yapması gereken, bu rahatsızlığa neden olan sebebin tam belirlenip teşhis koyulabilmesi için yapması gereken bir Deri hastalıkları yani Cildiye doktoruna gitmesidir. Yapılan muayene sonucu, tedavi şekli belirlenecektir. Fakat bunun dışında, kişilerin evde kendilerince yapabilecekleri birkaç yöntem bulunmaktadır, bunlar:

Tırnaklara limon ile masaj yapmaktır. Ya da bir limon suyu sıkılarak tırnaklara sürülüp bir süre bekletildikten sonra ılık bir suyla yıkanabilir.
Sararmış kısım, tırnakların sadece uç kısımlarında ise; tırnaklar kesilir ve törpülenir.
Oksijenli su ile tırnaklar yıkanabilir.
Eğer sürekli eldiven kullanmanızı gerektirecek bir iş kolu ile meşgul iseniz, eldiven kullanımını azaltıp tırnaklarınızın hava almasını sağlayabilirsiniz.
Uzun süre oje kullanan kişiler, oje kullanımını azaltarak tırnakların hava almasını sağlayabilir.
Sigara birçok rahatsızlığa yol açtığı gibi; deri, tırnak ve diş sararmasına da neden olabilmektedir. Bu nedenle sigara kullanımını keserek ya da azaltarak tırnak sararmalarının önüne geçebilirsiniz.

Tırnak sararmaları, vücuttaki demir ve çinko eksikliğine bağlı olarak ya da tırnakların etrafına yerleşen mantarlar  nedeniyle de yaşanabilmektedir. Bu nedenle ortaya çıkan rahatsızlıkların önemlini almak ve tedavisinin yapılabilmesi için başvurulabilecek tek yöntem doktor muayenesidir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.