tarafından - Eylül 12, 2019
423 görüntüleme

Elektronik sigara yasağı ile ilgili ilk açıklama Sağlık ve İnsan Hizmetleri Sekreteri Alex Azar tarafından yapıldı. Yapılan açıklamada bu cihazların gençlerde bağımlılığı tetiklediği dile getirildi. Yapılan açıklamaya göre FDA’nın elektronik sigara kullanımına karşın atacağı ilk adım içinde tütün bulunmayan aromalı elektronik sigara cihazı üretenler ve izinsiz üretim yapanlara karşı atılacak. Bu cihazların yasal olarak pazarlanmadığı belirtilen açıklamada önümüzdeki günlerde FDA tarafından bu konu için hazırlanan bir politikanın açıklamasının yapılacağı bildirildi. İzinsiz olarak aromalı elektronik sigara cihazı üretenler için bir düzenleme yapacak. Elektronik sigaralar için yapılan bu düzenlemeyle yasa dışı pazarlamanın önüne geçilmesi bekleniyor.

FDA’ya Eleştiri

FDA isimli örgüt elektronik sigaraların kullanılması ve pazarlanmasına karşın önlem almak konusunda geç kaldığı için insanların eleştiri hedefi olmuş durumda bulunuyor. Kurumun elektronik sigara kullanımına yönelik almış olduğu önlemlerinin az olduğu düşünülüyor. Kurum 8 Ağustos’ta elektronik cihaz ürünü satan kişilerin firmaya başvurarak onay alarak ürünleri pazarlamasına karar verilmişti. Kişiler izinli olarak devam edecek elektronik sigara kullanılması durumuna karşılık tepkilerini artırıyorlar.

Gizemli Hastalık

Kişilerin FDA’ya karşı yaptıkları eleştirilerin dayanağı ise elektronik sigara cihazı kullanan kişilerde görülen ve henüz bir ismi olmayan hastalığın ortaya çıkması oldu. Söz konusu hastalık bir çeşit akciğer hastalığıdır. Hastalığın ortaya çıkma sebebi tam olarak bilinmiyor ancak söz konusu hastalık elektronik sigara kullananlarda görüldüğü için hastalığın sebebinin elektronik sigara kaynaklı olduğu düşünülüyor. Adı bilinmeyen bu akciğer hastalığı sebebiyle şu ana kadar 5 kişinin öldüğü biliniyorken FDA’nın önlemek için bekliyor olması tepkilere sebep oluyor. Ayrıca kurumun bu konuda daha caydırıcı önlemler alması bekleniyor.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.