tarafından - Eylül 18, 2019
579 görüntüleme

Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz protein tozunun faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Protein Tozu Sağlıklı Mı?

Protein hücrelerin yapıtaşıdır. Kas oluşumunda da önemli bir role sahiptir. Bu nedenle spor yapanların büyük bir çoğunluğu protein ihtiyacını sağlamak için protein tozu takviyesi ile protein eksiklerini kapatma yoluna gidiyor. Protein tozunun zararlı ya da faydalı olduğu konusunda insanlar ikiye bölünmüş durumda. Yaralıdır diyen de var zararlı olduğunu söyleyen de. Bu konuda bilgi sahibi olabilmek için yararlarını da zararlarını da sizin için araştırdık. Kaslı görünümün revaçta olduğu günümüzde özellikle erkekler tarafından kas kütlesini arttırmak için kullanılan protein tozu hızlı bir şekilde kas kütlesi oluşturabiliyor. Ancak bu durum gerçek sporcular tarafından sürekli eleştirilmektedir çünkü kaslı görünüme ulaşmak uzun süreler alan bir süreç. Bu şekilde kas kütlesini kazanmanın zararlı olacağı sürekli şüphe uyandırıyor.

Dünya çapındaki araştırmacılar ve doktorlar protein tozunun kullanılmasını önermemektedirler. Doğal protein ile asla eşdeğer olamayacağı konusunda hem fikir olan araştırmacı ve doktorlar ayrıca protein tozu kullanmanın birçok hastalığa davetiye çıkardığını ifade etmektedirler. Bazı kullanıcılara göre ise protein tozlarının sadece placebo etkisi yarattığı yani sadece psikolojik olarak kullananları etkilediği söylenmektedir. Bazı uzmanlar ise proteinin tozunun yararlı olduğunu, metabolizmayı hızlandırdığını, tatlı krizlerini ve gece atıştırma isteğini azalttığını, kas gelişimini arttırdığını, kan basıncı ve şekerini düşürdüğünü, depresyon ve stresi azalttığını, kansere karşı koruduğunu, hepatit hastalığı belirtilerini azalttığını, HIV pozitif hastalarda bağışıklık sistemini güçlendirdiğini savunmaktadırlar. Protein tozunun yararlı olduğunu savunan uzmanların bunu savunmalarındaki neden ise sistein açısından zengin olmasıdır. Sistein bir amino asit türüdür ve hücrelerimizdeki en temel antioksidan olan glutatyon seviyelerini yükselterek sağlığa olumlu etkiler sağlar.

Protein Tozunun Zararları Neler?

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne göre Amerika’da her yıl yaklaşık 50 bin kişi besin takviyelerine bağlı olarak sağlık sorunları yaşıyor. Dünya çapında ele alınırsa bu sayı çok yüksek rakamlara ulaşabilmektedir. Protein tozları alerjik reaksiyonlara yol açmakta, özellikle karaciğer, böbrek, kalp ve damar hastalıkları olasılığını çok yükselttiğini belirtmektedirler.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.