tarafından - Eylül 18, 2019
792 görüntüleme

Diş ağrısı hayatı kabusa çeviren bir ağrıdır. Hiçbir ağrı kesicinin fayda etmediği bu ağrının başımıza ve boğazımıza da vurması bizi dişçinin koltuğuna oturmak zorunda bırakır. Ancak bazı durumlarda doktor dişimizin iltihaplı olduğunu söyleyerek antibiyotik tedavisine başlar ve diş çekimi için antibiyotiğin bitmesini bekleriz. İltihaplı dişin çekilmesi iltihabın kana karışmasıyla kişiyi ölüme götürebilen bir kan zehirlenmesi durumu ortaya çıkarabilir.

Öncelikle devlet veya özel bir diş muayenesi doktorundan randevu almalıyız. Doktora gittiğimizde yapılan muayene sonucunda dişimizde iltihap varsa doktor o an bir müdahale yapmıyor. Antibiyotik tedavisi vererek 1 hafta sonra tekrar gelmemiz için bizi geri gönderiyor. Kullandığımız ilaç dişin iltihabı kuruttuğunda diş doktoru dişinizin ihtiyacı olan tedaviye başlayacaktır dolgu ya da kanal tedavisi ile kurtarılamayacak diş ise dişinizi çekecektir.

Fakat bu diş eğer kronikleşmişse sürekli olarak şişip inen, bir süre sonra tekrar şişip inmesi gibi bir kronik durum söz konusuysa antibiyotik kullanmadan diş çekilebilir. Eğer gerekiyorsa doktorunuz çekim yaptıktan sonra antibiyotik verilebilir.

Sonuçta bu durum dişin tamamen kendisiyle ilgilidir. Kesin bir şekilde iltihaplı diş çekilir ya da çekilmez denemez.

İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir?

Vereceğimiz tüm cevaplar kişiye göre olmakla beraber tek doğru bir diş hekimine muayene olmaktır.

Diş hekimine hemen randevu alamadınız ya da ağrınız tahammül edemeyeceğiniz bir noktada ise iltihaplı diş ağrısını biraz olsun hafifletmek için;

Tuzlu suyla gargara yapabilirsiniz. Tuzlu su dişlerinizi temizleyerek iltihaplı diş ağrısını biraz olsun geçirebilir.  Bir bardak ılık suya bir kaşık tuz koyup karıştırılarak gargara yapılabilir.

Bölgeye soğuk uygulama yapın. Soğuk uygulama uyuşturduğundan ağrıyı hafifletebilir. Bir beze sarılmış birkaç parça buzu iltihaplı dişin olduğu yanağın üzerine koyabilirsiniz. Ağrı kesici içerken kesinlikle aşırıya kaçmadan, üst üste kullanmadan prospektüste yazan şekilde kullanın.

Apranax, majezik, arveles gibi ağrı kesiciler diş ağrısında kullanılabilir fakat diş ağrılarında ağrı kesiciler hastayı çok fazla rahatlatmazlar.

Diş ağrınızın sebebi çürük dişse bir karanfili dişin üzerine koyabilirsiniz.

İltihaplı Apseli Diş Çekimi Öldürür mü?

Birçok insanın endişe ettiği üzere eğer dişiniz iltihaplıyken çekilirse hayır tabi ki ölmezsiniz. İltihaplı dişin çekilmesi, öldürmez zaten diş çekimine bağlı rapor edilen bir ölüm vakası da bulunmamaktadır. Düşünüldüğü gibi iltihaplı dişin iltihabının vücuda dağılmasıyla kan zehirlenmez ancak kişinin bilmediği bir rahatsızlığı varsa kalp, bağışıklık sistemi gibi diş çekiminden kaynaklanan enfeksiyon başka organları veya sistemleri etkilerse ona bağlı gelişen sorunlar olabilir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.