tarafından - Eylül 18, 2019
433 görüntüleme

Hemoglobin nedir?

Hemoglobin tıbbi bir terim olarak bilinse de halk arasında hemoglobin düşük olmasının adı olarak kansızlık olarak adlandırılmaktadır. Hemoglobin eksikliği ve düşüklüğü bir çok hastalığın habercisi olabilmektedir. Geniş anlamda tanımlayacak olursak, hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde demir yönünden zengin bir protein olarak bilinmektedir. HGB ile ilgili tüm bilgileri haberimizde edinebilirsiniz. Vücudun milyonlarca hücresinin korunması adına oksijene ihtiyacı olacaktır. Hemoglobin düşüklüğü sonucu anemi hastalığının habercisidir. Hemoglobin normal aralıkları erkekler ve kadınlarda değişkenlik göstermektedir. Erkekler için; 13,5 ile 17,5 gram iken kadınlarda bu oran; 12,0 ile 15,5 gram arası olması gerekmektedir.

Hemoglobin Düşüklüğü  Belirtileri?

Hemoglobin değerlerinin düşüklüğü yani anemi olarak bilinen hastalığın bir çok belirtisi mevcuttur. Bununla birlikte hemoglobin düşüklüğü bir çok hastalığın da habercisidir.  Birkaç belirtiyi sizler için derledik. Bu belirtilerin en sık rastlananı; Halsizlik durumu, güçsüzlük, baş dönmesi, günlük olarak yapılan hareketlerde zorlanma, kalpte  çarpıntı, nefeste darlık, saçlarda dökülme gibi belirtileri vardır. Kansızlıktan kurtulmanın yollarından bahsedecek olursak,  kan değerinizi yükseltecek besinler tüketmeniz olacaktır. Mesela ciğer, dalak, kalp gibi sakatatlar size iyi gelecektir. Çayı ve kafeini az tüketerek kan değerlerinizi koruyabilirsiniz. Meyvelerden çilek, nar, pancar gibi besinler tüketerek değerlerinizi yükseltebilirisiniz.

Hemoglobin Düşüklüğü Nedir, Nasıl Giderilir?

Hemoglobin düşüklüğünden üstteki yazımızda da az çok bahsettik. Bu düşüklüğün en büyük nedeni kansızlık olarak belirtmiştik. Kansızlık hemen hemen herkeste olan bir durum. Kişinin mevcut durumuna göre zaman zaman kan değerlerinde oynama olabiliyor. Kan değerlerinizi yüksek tutmanız hastalıklardan da korunmanıza yardımcı olacaktır. Kan değerlerinizin yükselmesini nasıl sağlarsınız? Biraz da bunu işleyelim. Öncelikle kan değerlerinizde aşırı bir düşüş varsa muhakkak bir Dahiliye uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuzun yapacağı testle ve uygulayacağı tedavi ile kan değerlerinizin yükselmesini sağlayabilirsiniz. Demir eksikliği de kan değerlerinizin düşüklüğünün nedenlerinden bir tanesidir. Bunun için demir yönünden zengin besinleri tüketmeniz gerekecek. Örneğin ıspanak doktorunuzun vereceği kan ilaçları da muhakkak kullanın. Kan ilaçlarınız ve doğru beslenme yöntemiyle kan değerlerinizi yükseltebilir ve sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.