tarafından - Eylül 26, 2019
600 görüntüleme

Kadınlar için sağlık sorunlarından biri de regl dönemlerinde yaşadıkları sıkıntıdır. Bu dönemlerinde şiddetli ve dayanılmaz ağrıyla kıvranan kadınlar için bu ağrıları hafifletmenin bir takım yolları vardır. Ancak bu yöntemlere rağmen ağrının şiddetinde azalma olmazsa bu ağrıyı adet dönemiyle bütünleştirmek doğru olmayacaktır. Ağrının temelinde rahim veya idrar yolları iltihabı gibi bir rahatsızlığın olabileceği ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı durumlarda rahim kistleri, enfeksiyon, polip ve miyomlar da kadınların adet dönemlerinde şiddetli ağrılar yapabilmektedir. Adet sancısı her kadına göre değişim gösteren şekilde yaşanabilmektedir. Sağlıklı bir kadında olması gereken adet döngüsü 26 günde bir olarak tekrarlanır. 7 günlük olarak yaşanan regl kanaması, sorunsuz ve normal bir akıntıya sahiptir. Adet sancısını gidermek için evde uygulanabilecek yöntemler bulunmaktadır.

1. Sıcak Su Torbası Kullanmak

Adet sancısının tanımında rahim kaslarının istemsiz şekilde kadıldığından bahsedilir. Bu durumun sebebi rahim hücrelerinin ince oluşu ve küçük bir üşütmeden dahi etkilenebilmesidir. Kasık ve karın bölgesi adet döneminde en çok ağrı yapan yerlerdir. Bu bölgeyi sıcak tutmak her zaman için ağrıyı hafifletici etki yaratır. Eğer evinizde sıcak su torbası yoksa havlu ısıtarak kasık bölgenizin sıcak olmasını sağlayabilirsiniz. Yatmadan önce yatağınızı ısıtmak için ise elektrikli battaniye tercih edebilirsiniz. Sıcaklık karın bölgenize mutlaka iyi gelecek ve adet döneminizdeki bu ağrıyı mutlaka hafifletecektir.

2. Rezene Çayı Tüketmek

Rezene çayı adet sancısına çok yararlı olan bir bitki çayıdır. İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde adet döneminde azalan kan seviyesinin artmasına da takviye sağlar. Aynı zamanda bağırsakları yumuşatır ve kasılmaları önler. Gün içinde sıcak içilecek iki fincan rezene çayı adet sancısına iyi gelecektir. Şekersiz ve şekerli olarak tüketilecek bu çay ile sancılarınız ve kramplarınız en hafif halini alır.

3. Karın Bölgesine Masaj Yapmak

Kasık kısmı adet döneminde çok şiddetli kasılır. Bu ağrılar bazen adet olunacağı gün bazen ise bir gün öncesinden başlayarak kendini belli eder. Bu ağrıyı hafifletmek için kasık bölgesine dairesel hareketlerle masaj yapmak son derece faydalıdır. Ancak bu masajı uygularken karnı ya da kasık bölgesini sıkıştırmamaya özen gösterilmelidir. Masaj sırt üstü uzanılarak yapılmalı, hafif ve bası uygulanmadan yapılmalıdır. Ağrının yönü hissediliyorsa, bu yöne doğru uygulanacak olan masaj da sancıya çok iyi gelir.

4. Tarçın Ve Bal Kullanmak

Adet döneminde kadınların vücudu en çok tatlıya ihtiyaç duyar. Ağrı sırasında yenilecek çikolata, kronik hastalığı olan kadınlar için zararlıdır. Tarçın ve bal karışımıyla hazırlanan bitki çayı yada karamel adet döneminde ağrı çeken kadınlar için yararlı bir takviyedir. Kadınların bu dönemde azalan enerjisini çoğaltmanın yanı sıra, omega3 vitaminini de almasını sağlayacaktır. 1 çorba kaşığı toz tarçın ile 1 çorba kaşığı balı karıştırarak, tatlı olarak tüketebilirsiniz. Eğer daha fazla ihtiyaç duyarsanız ölçüyü iki katına çıkarabilirsiniz. Tarçın ve bal karışımını çay olarak tüketmek için bir fincan ılık suya, yarım çay kaşığı toz tarçın bir çay kaşığı bal ekleyerek tüketebilirsiniz. Bu çayı günde üç kere içtiğinizde ağrının şiddeti azalacaktır.

5. Lavanta Suyuyla Duş Almak

Adet sancısında ılık suyla duş almak adetin kaöıncı günü olursa olsun yarar sağlar. Banyo suyunuza lavanta ekleyerek bu ağrıyı, krampları ve kasılmaları çok daha aza indirebilirsiniz. Gün içinde birkaç kez lavantalı suyla duş alabilirsiniz. Dultan sonra ayakları sıcak tutmak ve ayak altına yastık koyarak oturmak da sancıyı azaltır.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.