tarafından - Eylül 30, 2019
649 görüntüleme

Son yıllarda elektronik sigara kullanımı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ölümlerde hızlı bir artış gözlemleniyor. Birleşik Krallıkta bulunan İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), 200 hastalığın nedeninin elektronik sigaralar olduğunu belirtti.

Elektronik Sigaraya Bağlı Hastalıklar Sınıflandırılıyor

Birleşik Krallığa bağlı hükümet gözlemcilerine göre, elektronik sigara kullanımının kalp ve zatüre gibi birçok hastalıkla bağlantısı bulunuyor. İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) bünyesinde çalışan sağlık uzmanları, bu hastalıkları sınıflandırırken 74 tanesini "Sarı Kart" şemasına ekledi. Bu hastalıklardan 47 tanesi ise "ciddi" başlığı altında sınıflandırıldı. Bu önemli veriler, yetkililerin elektronik sigara kullanımına bağlı riskleri gizlemesi nedeniyle ortaya çıktı. Bu arada elektronik sigaralar bugüne kadar 12 kişinin ölümüne neden oldu. Son olarak, akciğer rahatsızlığı ile ilgili 805 vakanın soruşturma aşamasında olduğu ifade ediliyor.

Yasa Dışı Likitlerin Hastalıklara Neden Olduğu İddia Ediliyor

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu (PHE), Amerika'da görülen birçok rahatsızlığın yasa dışı likitler nedeniyle ortaya çıktığını ifade ediyor. Ayrıca PHE, Birleşik Krallık tarafından bu konuda alınan güvenlik önlemlerinin Amerika'dakilere kıyasla çok daha sert olduğu iddia ediyor. Diğer yandan, Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli tütün mamulleri kontrolü ve eğitimi başkanı olan Stanton Gantz, ortaya çıkan bu vakaları, sadece Amerika veya Amerika'da satışı yapılan "sahte" likitler ile ilişkilendirmenin yanlış olduğunu düşünüyor.

The Observer için bir röportaj veren Grantz, "Söz konusu sağlık problemlerinin İngiliz Adaları'na gittiğinizde çözülmesi saçma bir düşüncedir" açıklamalarında bulundu. Stanton Grantz, 2016 yılında meydana gelen bir olaydan bahsederek açıklamaların desteklemeye çalıştı. 34 yaşında bir kadına ilk etapta lipoid zatürre teşhisi konulmuş, ardından Birmingham Hastanesi'ne sevk edilmişti. Daha önceden, elektronik sigaralardaki sebze gliserininin hastalıklara neden olduğunu tespit eden doktorlar, bu kadına elektronik sigarayı bırakması tavsiyesinde bulunmuşlardı. Ayrıca, 57 yaşında bulunan Terry Miller adındaki bir hastanın, 2011 yılında aynı hastalığa bağlı olarak ölmesinin nedeni olarak da elektronik sigara gösterilmiş ve bu hastanın ciğerlerinde yağ bulunduğu görülmüştü. Diğer yandan, MHRA Sarı Kart şemasında yaptığı incelemeler sonucunda, tespit edilen tüm olumsuz etkilerin elektronik sigara kullanımından kaynaklanmamış olabileceğini belirtti. Kurum sözcüsü, herhangi bir olumsuzluk tespit edilmesi halinde gerekli önlemlerin alınacağını da sözlerine ekledi.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.