tarafından - Ekim 1, 2019
604 görüntüleme

Gözün ıslak kalmasını sağlayan gözyaşının aşırı buharlaşması yetersiz duruma gelmesi sonucunda oluşan hastalığa göz kuruluğu hastalığı denilir. Göz yaşı azaldıkça meydana çıkmaktadır. Kalp hastalığı, diyabet, göz tansiyonu vb. hastalıklar için ilaç kullananlarda da görülmektedir.

Mevsimlerin değişikliğine göre ortaya çıkan göz kuruluğu kış aylarında dahada çok meydana çıkmaktadır. Kuru ortamlar, soğuk hava, rüzgar, hava kirliliği ve kışın kullanılan ısıtma sistemleri kuruluğa neden olan bir kaç etkendir. Her yaşta görülebilir ama çoğunlukla yaşlılıkta daha çok görülür. Gözün içine sanki bir cisim kaçmış gibi yanma batma hissi ile ortaya çıkar. Gözde sulanma ve kızarıklık yapar.

Göz Kuruluğu Nasıl Anlaşılır?

Gözlerinde yanma, batma ve kaşıntı olanlar hemen doktora görülmelidir. Göz doktorlarının yapacağı bir kaç test sonucunda meydana çıkar.

Göz Kuruluğu Nedenleri

Göz kuruluğuna hayatımızdaki bir etken sebep olmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

1. Güneş ışınları

Sıcak yaz aylarında güneş ışınları gözümüze çok zarar verir. Gözyaşımızın buharlaşmasına neden olur. Güneşli havalarda güneş gözlüğü ve şapka kullanmaya özen göstermeliyiz.

2. Esen rüzgar

Yazın sıcak havalarda serinlememiz için rüzgarın gözlerimize zarar vereceğini hiç düşünmemiştik. Oysaki bizi serinleten rüzgar gözlerimi kurutuyor, göz yaşlarımızın buharlaşmasına neden olmaktadır.

3. Toz

Bazı zamanlar gözümü toz kaçtı diye gözümüzü ovuşturup geçiştiriyoruz. Gözümü kaçan toz yanlış tedavi sonucu göz enfeksiyona neden olur. Çok dikkat etmeli ve gözümü bol su ile yıkamalıyız.

4. Klimalı ortamlar

Klimalar kullanılan alanın nem oranını düşürdüğü için kuruluğa sebep olmaktadır. Klima tercih edilirken klimada nem sistemleri olanlar tercih edilmelidir.

5. Deniz ve havuz

Yaz aylarında serinlemek için tercih ettiğimiz deniz ve havuzunda gözümüze çok zararı bulunmaktadır. Havuzlarda, klor gözümüze zarar vermektedir. Denizde ise tuzlu su göz yaşının doğal yapısını bozmaktadır. Bu yüzden deniz ve havuzda gözlük tercih edilmelidir.

6. Kontakt lensler

Bazen mecburiyetten kullandığımız bazende sadece keyfi güzelliğimiz için kullandığımız lenslerde gözyaşı buharlaşmasına sebep olmaktadır. Yaz aylarında mutlaka günlük lens kullanılmalıdır. Kesinlikle lens ile uyunmamalı ve gözde kuruluk yapıyor ise suni göz yaşı kullanılmalıdır.

7. Makyaj temizliği

Gözlerimize yaptığımız makyajlar göz kenarında tıkanıklığa sebebiyet vermektedir. Enfeksiyona yakalanmamak için makyaj temizliğimizi bebe şampuanlarıyla veya makyaj temizlik mendilleri ile yapmayı tercih etmeliyiz.

8. Su tüketmek

Suyun hayatımızdaki önemini zaten bilmekteyiz. Özellikle yaz aylarında tükettiğimiz suyun bile gözümüze faydası vardır. Yazın sıcaktan oluşabilecek göz kuruluğunun önüne geçmektedir.

9. Ekran çağı

Hayatımızın merkezinde yer almaya başlayan en başta telefon olmak üzere tablet ve bilgisayarlarda göz sağlığımıza zarar vermektedir. Sürekli bilgisayara bakmak göz kuruluğuna neden olmaktadır. Bunu önlemek için göz kırpma sayımızı arttırmalı ve gözlerimizin ıslanmasını sağlamalıyız.

10. İlaçlar

Göz tedavisi sürecinde kullanılan ilaçlarda göz kuruluğu yapmaktadır. Bunların yan etkisini önlemek için suni göz damlası da kullanılmalıdır.

11. Sigara ve sigara ortamı

Sigaranın içinde bulunan bazı maddelerde göz kuruluğuna neden olmaktadır. Sigara içmemeli ve içilen ortamlardan kendimizi uzak tutmalıyız.

Göz Kuruluğu Tedavisi

Günlük hayatımızda sürekli devam eden bir göz kuruluğu hastalığımız var ise suni gözyaşı kullanılmaya devam edilmelidir. Göz kuruluğuna dikkat ederek gözlerin tıkanması önlenmelidir. suni damla kullananların klimalı kuru ortamlardan uzak durmaları gerekmektedir. yaz aylarında gözlük kullanmalı güneşin zararlı ışınlarından gözlerinizi korumaya dikkat etmelisiniz. Göz yaşı arttırıcı damlada kullanılabilir. Ayrıca A vitamini eksikliği de göz kuruluğu yapmaktadır. Vitamin eksikliğini gidererek de göz kuruluğundan kurtulabilirsiniz.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.