tarafından - Ekim 3, 2019
801 görüntüleme

Kış aylarında özellikle bağışıklık sistemi zayıfladığından başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorunlarına maruz kalınabiliyor. Bu durumdan korunmak açısından kış aylarında özellikle zengin içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olan bazı meyveler düzenli ve yeteri miktarda tüketilmelidir.

Havuç

Kış ayları boyunca tüketilmesi gereken faydalı meyvelerden biri havuçtur. Muhteşem bir A vitamini deposu olan havuç bu sayede kış mevsiminde en çok tavsiye edilen meyveler arasında yer alıyor. Yalnızca 1 porsiyon havuç içerisinde ortalama olarak %10 oranında K vitamini, %6 oranında C vitamini ve %2 oranında ise Kalsiyum yer alıyor.

Havuç içeriğinde yoğun olarak yer alan A vitamini sayesinde ise özellikle karaciğer organı, göz ve kemiklerin sağlığı açısından önem arz ediyor. Havuç aynı zamanda B6 vitamini, folik, bakır, asit, tiamin ve magnezyum gibi önemli öğeler de içeriyor. Deri ve göz sağlığı açısından da önemli bir meyve olan havuç kış aylarında sıklıkla görülen romatizmal ve gut hastalığında da fayda sağlıyor. Zengin içeriği sayesinde kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesine destek olan havuç hücrelerin yenilenmesine de destek oluyor. Kalp rahatsızlıkları ve felç hastalığı riskinin en aza düşmesine de yardımcı oluyor.

Balkabağı

Tam bir vitamin kaynağı olan balkabağı bu sayesinde kışın tüketilmesi gereken meyveler arasında bulunuyor. İçeriğinde A vitamini, C vitamini, lif, demir, magnezyum, potasyum, bakır, B2 vitamini, B6 vitamini, pantotenik asit, K vitamini, folat, omega 3 yaş asitleri ve B3 vitamini yer alıyor.

Göz sağlığının korunmasına destek olan balkabağı aynı zamanda tansiyonun dengelenmesini, kalp hastalıkları ve felç hastalığı riskini azaltır. Kanser hastalıkları riskini düşürür, kaliteli bir uyku süreci sunar. Doğurganlığı destekler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Balkabağı cilt sorunlarında da etkilidir. Düzenli olarak tüketildiğinde cildin canlılık kazanmasını sağlar. Şeker hastalığı riskini en aza indirdiği gibi tok tutucu bir özelliğe de sahiptir. Antioksidan özelliği sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur.

Pırasa

Kış aylarında mutlaka tüketilmesi gereken mucizevî meyvelerden biri olan pırasa zengin içeriği sayesinde bu aylarda pek çok hastalıklardan koruyor. Pırasa kaliteli içeriği sayesinde böbreklerde taş meydana gelmesini engeller. Kalp krizi riskini en aza indirir. Kalp sağlığının korunmasına destek olur. Aynı zamanda iyi huylu kolesterolü destekler ve kötü huylu kolesterolün düşmesine destek olur.

Karnabahar

Soğuk ayların vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karnabahar enfeksiyon ve antibakteriyel özelliği sayesinde birçok sağlık sorunlarına karşı koruyor. Özellikle kronik idrar kanalları enfeksiyonlarından koruyan karnabahar mineral ve vitaminler yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.

Karnabahar içeriğinde bol miktarda A vitamini, C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, kalsiyum, fosfor, fosfat, potasyum ve demir minerali yer alıyor. Karnabahar kış aylarında günlük düzenli olarak tüketildiğinde bağırsakların düzenli olarak işlev görmesine destek olarak kabızlık problemi meydana gelmesini engelliyor. Aynı zamanda vücutta yer alan zararlı toksinlerin kolayca dışarı atılmasına da destek olur.

Brokoli

Mineral ve vitaminler bakımından oldukça zengin bir içerik sunan Brokoli bu sebeple bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkilidir. Ayrıca kalsiyum bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahip olan bu mucizevî meyve yüksek lifli özelliği sayesinde ise sindirim sistemini düzenleyerek fazla kiloların alınmasını önlüyor. Kanser hastalıklarına karşı koruyucu bir etkiye de sahip olan Brokoli özellikle meme kanseri, bağırsak ve akciğer kanseri gibi kanser hastalıklarına maruz kalınma riskini en aza düşürüyor. Brokoli etkin içeriği sayesinde bakterilerin yok edilmesine de destek olur. Prostat ve idrar yolları rahatsızlıklarına da faydalıdır. Brokoli kemik erimesi hastalığında da fayda sağladığı gibi kansızlık probleminde de fayda sağlar. Kış mevsimi sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için 5 mucizevî meyvenin tüketilmesi tavsiye edilir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.