tarafından - Ekim 7, 2019
547 görüntüleme

Yaz ayı gelip havalar ısınmaya başladığında, kumsalda uzun zamanlar vakit geçirip güneşin o sıcak ışınlarıyla bronzlaşmak istenir. Fakat bilinmelidir ki güneş ışınlarının önemi olduğu kadar da zararlı etkileri de bulunuyor. Işınlar vücudumuz için D vitamini sağlama açısından oldukça önemlidir. Ancak zararlarını da unutmayarak göz önünde bulundurmalı ve bu durumları yaşamamak adına önlemler alınmalıdır. Öyleyse bolca D vitamini kaynağı olan güneşin zararları nelerdir ve nasıl korunmalıyız görelim.

Güneş Işığının Zararları Nelerdir?

Güneş altında aşırı derecede bilinçsiz ve korunmasız bir şekilde durulduğu takdirde bu durum güneş yanıklarına sebebiyet verir. Yanıklar, cildimiz uzun bir süre zarfında güneşin yakıcı sıcağı altında kalması sebebiyle gelen ultraviyole ışınlarının deri hücrelerini yakıp hasara uğratması sonucu oluşan travmalar olarak tanımlanmaktadır. Yanıkların nasıl ve ne kadar sürede oluştuğu ve cildin hangi durumda daha çok etki altında bırakacağı cilt tipine göre değişmektedir. Ayrıca alınan ışınların şiddetine ve ne kadar süre içersin de güneş ışığına maruz kalındığına göre de değişir. Açık renk bir cilt yapısına sahipseniz, cildiniz esmer ciltlere göre daha çok hassastır ve güneşten hızlı bir şekilde etkilenmektedir. Güneş yanıkları şiddetlere göre derecelere de ayrılmaktadır.

Birinci Dereceli Güneş Yanığı

Bu tarz güneş yanığında derinin "Epidermis" adı verilen en üstte bulunan tabakanın ilk olarak kızarması ve sonra hafiften büyüğe doğru giden acımaya hissi başlaması ile meydana gelmektedir. Bu tür yanıklar da cilt üstünde kızarıklık ve acı hissi, güneş ışığına aşırı maruz kalınmasından çok kısa bir süre sonra görülmektedir. Bu etkileri ağrı kesiciler ve nemlendirici losyonlar kullanarak azaltılabilir.

İkinci Dereceli Güneş Yanığı

İkinci dereceli güneş yanığında ise derinin biraz daha derin tabakaları ile birlikte sinir uçları da etkilenerek daha fazla ağrılı ve iyileşmesi uzun süren vakıalar meydana gelmektedir. Bu tip durumda deri kızarmaya başlayarak kabarır ve deride içleri sıvı dolu şekilde kabarcıklar meydana gelir. Bu oluşan kabarcıklar deriyi koruma amaçlı kendisini gösterir ve vücuda nem de sağladıklarından dolayı patlatılmamalıdır. Kabarcıkların patlatılması enfeksiyona yol açarak farklı hastalıklara sebep olabilir. Bu yüzden dokunulmaması daha doğrudur.

Kırışıklık ve Cilt Lekesi Oluşumu

Aşırı olarak güneş ışınlarına maruz kalındığında deri zamanından önce yaşlanmaya başlamaktadır. Vücutta oluşan deri kırışıklıklarının büyük bir kısmı gençlik döneminde uzun süre güneş ışığına maruz kalmasından kaynaklanmaktadır. Güneş ışınları cildin yıpranması sağlayarak kırışık oluşumunu hızlı bir şekilde tetikler. Ayrıca vücudun bazı bölgelerinde güneş ışınlarından dolayı koyu renkte lekeler oluşmaktadır. Bu bölgeler genelde yüz ve sırt kısmından oluşur. Güneşten etkilenen vücut bazen kan damarlarının etkilenmesi ile kırmızı kan beneklerini de oluşturmaktadır.

Melanom Rahatsızlığı

Melanom, bir cilt kanseri türü olarak bilinir ve diğer cilt kanserleri kadar sıkça görülmese çok ciddi bir hastalıktır. Eğer deri üzerinde koyu renkli ben oluşumu varsa ve bu ben genişliyorsa kesinlikle uzman bir doktora danışılması gerekir.

Skuamöz Hücre Kanseri

Skuamöz hastalığı, kanayıp kabuk oluşturan kırmızı bir nodül olarak oluşmaktadır. En sık görülen yerler; alın, burun, alt dudak, kulaklar, eller ve göz çevresi olmak üzere en çok güneş ışığına maruz kalan yerlerde meydana gelmektedir. Eğer erken dönemde bu hücreleri teşhis edebilirseniz tedavisi mümkündür.

Güneşten Nasıl Korunmalıyız?

Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için bu kuralları uygulamada fayda olacaktır.

  • Işınların dik ve çok olduğu saatler güneş altında durulmamalıdır.
  • Güneşe çıkmadan 30 dakika önce, 30 faktör ve üzeri koruma kremleri vücudun açık kısımlarına sürülmelidir.
  • Deniz ve havuza girip çıktığınızda güneş kremini belli zamanlarda etkisi bakımından tekrar yenilemelisiniz.
  • Güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Çünkü güneşin ultraviyole ışınları gözlere geldiğinde katarakt veya farklı problemler oluşturabilir.
  • Mutlaka şapka kullanılmalıdır. Güneş ışınları başınıza dik bir şekilde geldiğinde tansiyon problemleri veya daha farklı türden rahatsızlıkları tetikleyebilir.

Bu kurallara umanız sağlığınız açısından gayet etkili olacaktır.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.