tarafından - Ekim 7, 2019
470 görüntüleme

Dünyanın insanoğluna emanet edilmesi emanete ihanet eden insanoğlunun aynı zamanda kendi sonunu getirmesine de yol açmaktadır. Çevreyi kirleten mikroplastik parçaları aynı zamanda hayvanların da ölümüne neden olmaktadır.

Yapılan Araştırmada Korkunç Sonuç

Araştırmacıların Florida sahilinde bir yavru kaplumbağanın ölümünü incelemesi sonucu kaplumbağanın açlıktan öldüğü sonucunu getirmiş ve kaplumbağa üzerinde yapılan inceleme de kaplumbağanın midesinde çok çeşitli mikroplastik atık madde bulunmuştur.

Bu araştırmada bir kaplumbağanın midesini dolduran plastik atıkların kaplumbağanın ölümüne yol açtığını bunun gibi daha pek çok kara, deniz ve hava hayvanlarının aynı nedenle ölmüş olacağını belirtmektedir.

Sosyal medyada deniz ve çevre kirliliğine dikkat çekmek amaçlı paylaşılan bu küçük kaplumbağanın cansız bedeni haber programlarına da konu olmuş ve dikkatler mikroplastik atıkların yol açtığı ölümlere çekilerek sağlıklı ve temiz bir çevre için gerekli öneme çekilmeye çalışılmıştır.

Ölümü gerçekleşen yavru kaplumbağaların ölüm nedenini ise Gumbo Limbo Doğa Merkezi gönüllüsü Mirowski şu şekilde açıklamaktadır.

Mikroplastikler Yavru Kaplumbağalar İçin Zararlı

Yumurtadan çıkan yavru kaplumbağalar belli bir süre deniz yosunları ile beslenmek zorundadır. Bu yosunlara yapışan binlerce atık mikroplastikleri bilmeden yiyen bu yavrular açlık hissi duymazlar. Çünkü mideleri hep dolu ve erimeyen plastiklerle dolu. Açlık hissi oluşmayan bu yavru kaplumbağalar yetersiz beslenme sonucu hayatlarını kaybetmekteler.

Gönüllü Mirowski ve ekibi bu yavru kaplumbağaları yaşatmak için özel bir rehabilitasyon merkezinde özenle besleyerek yaşamaları için çaba sarf etmektedirler.

Mirowski basına yaptığı açıklamada doğa katliamına yol açan bu plastiklerin bilinçli bir şekilde kullanılmasını özellikle denizlere bırakılmaması gerektiğine değinerek, öncelikle hayvan daha sonra da insan neslinin tükenmesine yol açacak olan plastiklerden uzak durulması gerektiğini dile getirdi.

Plastik tüketiminin en aza indirgenmesi, kullanılması ve atık malzeme olarak nasıl kullanılacağı konusunda çevrecilerin ve ülke politikalarının eğitim programları vermesi faydalı olacaktır. Doğada uzun yıllar yok olmayan bu mikroplastik atıklar canlılara ve doğaya zarar vermektedir.

Maalesef ki bu konuda yeterli bilgi ve çalışmalar yapıldığı halde halen istenilen başarı elde edilmemiştir. Çevre dostu olmayı eğitim politikası olarak her birey sahiplenmelidir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.