tarafından - Ekim 15, 2019
558 görüntüleme

Vücudunuzun herhangi bir yerinde bir takım kaşıntı veya tahriş durumu son derece rahatsız eden bir durumdur. Rahatsız etmesine ek olarak vajinada meydana gelmesi bu durumun daha da rahatsız etmesine neden olur. Bunun için vajinada hangi nedenden olursa olsun kaşıntı oluşması halinde hemen doktora başvurmak gerekir.

Çünkü vajinada meydana gelen kaşıntı veya iritasyonun nedeni basit bir enfeksiyon olabileceği gibi ciddi bir rahatsızlık da olabilir. Bundan dolayı ihmal edilmesi gerekmeyen bir durumdur. Nedenlerinin ne olacağı konusunda da oldukça bilgi edinmek isteyen kişiler vardır.

Neden Olur?

Vajinanızda meydana gelen bir kaşıntı sizi günlük yaşamda rahatsız ettiği gibi cinsel anlamda da sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Böyle bir durumda olmanız durumunda belli başlı nedenler aklınıza gelmelidir. Doktora gitmek en iyi çare olmasına karşılık genelde neden olarak:

  • Bakteriler,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
  • Alerji

gibi durumlardan meydana gelir. Nedenlerin çeşitli olması uygulanacak olan tedavinin de çeşitli olmasına neden olur.

Bakteri Sorunu

Vajinada meydana gelen kaşıntıya çoğu zaman yangı, kokulu akıntı veya tahriş eşlik eder. Bu durumda akla gelen ve en sık karşılaşılan neden bakteri sorunu olacaktır. Vajina normal şartlar altında da bakteri üreten bir organdır. Ama var olan bakteri dengesinin bozulması veya hijyen eksikliği gibi bir olay ile karşı karşıya kalınması enfeksiyonun oluşmasına neden olur.

Bu durumda vajinanızın temizlenmesi için malzeme kullanmak, antibiyotik tedavisine başlamak ve hormon değişikliğine göre ilaç takviyesine başlamak yolları denenmeye başlanabilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık Olması

Vajinada meydana gelen bir hastalığın olması halinde ilk olarak akla gelenler arasında cinsel yolla bulaşan hastalıklar yer alır. Partnerinizden alınan bir bakteri sizin de hata olmanıza neden olabilir.

Bu durumun ortaya çıkması halinde dikkatli olunması gerekir. Her ilişkide prezervatif kullanmak bir çare olabilir. Fazla seks partneri değiştirmek de neden olabilir. Cinsel ilişkiye girmeden önce hastalık testine tabi olmak da bir başka seçenek olabilir. HPV adı verilen bir aşılama sistemine geçmek de bir başka çare olacaktır. Tedaviye ise hemen başlanması gerekir. Doktorunuz hangi bakteri ve hastalık olduğuna göre size uygun bir tedaviye başlayacaktır.

Tahriş

Vajinada kaşıntı olması durumunda durumunda bir başka neden olarak da alerjiler düşünülebilir. Alerji genelde farkında olmadan kullanılan bir ürün tarafından oluşur. Kokulu bir deterjan tercih etmek veya pet konusunda yanlış tercihte bulunmak bile buna neden olabilir. Ayrıca tampon kullanmak veya vajinaya özel ürünleri tercih etmek de alerji veya tahriş durumlarının gelişmesine neden olabilir.

Bunun için kokusuz ve size en az zararı verecek katkıda bulunan ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Aksi durumda kaşıntı dayanılmaz bir hal alır. Bu nedenlere ek olarak vajinanızın temiz tutulmaması da kaşıntıya neden olabilir. Çünkü temiz olmayan vajina hemen bakteri üretmeye başlayacaktır. Günlük iç çamaşırı değiştirmek ve tuvalet ihtiyacından sonra kuru olmasını sağlamak da bir başka çare olacaktır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Bu durumda kaşıntının neden kaynaklandığına göre hareket etmek gerekir. Kaşıntının nedeni bakteriden veya enfeksiyondan kaynaklandığında antibiyotik kullanılması yeterli olur. Mantarlarda ise antifungal içerikli ilaçların kullanılması gereklidir. Kaşıntı veya tahriş için krem kullanılması da tedavinin başka bir parçası olacaktır.

Kokulu pedler kullanmamak, genital bölgeyi temiz tutmak gibi ilaç tedavisine ek olarak verilecek öneriler de yerine getirilmelidir. Aksi durumda tedavi edilmesi gittikçe zorlaşan bir durum haline gelmesi söz konusu olabilir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.