tarafından - Ekim 18, 2019
673 görüntüleme

Su, canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan en temel maddelerden biridir. Canlılığın devamı için organizmaların en çok ihtiyaç duyduğu madde sudur. Küçük büyük fark etmeksizin her organizmanın bünyesinde su bulunur.

İnsanlar örnek olarak ele alındığında organizmalarında %60-70 arasında değişmekte olan suyu barındırırlar. Bir insan su içmeden en fazla 10-12 gün yaşayabilirken, yiyecek maddeleri tüketmeden yaklaşık 4-5 haftaya kadar yaşayabilmektedir. Bu istatistiki veriler bile suyun insanlar için önemini gösterir niteliktedir.

Suyun Önemi

Dünya üzerine bakıldığında yeryüzünün yaklaşık %70’i sularla kaplıdır. Ancak bu suyun tamamı kullanılabilir su kaynakları arasında yer almaz. Yaklaşık %0.3 lük bir kısım insanların kullanabileceği ve içilebilir nitelikte olan sudur. Bu verilere bakıldığında aslında ne kadar kısıtlı su kaynaklarının olduğu göze çarpacaktır.

Artan dünya nüfusu ile birlikte su kaynakları sabit kalmasına rağmen su tüketimi günden güne artış göstermektedir. Şimdiden dünyanın birçok yerinde su sıkıntısı yaşanmakla birlikte temiz ve içilebilir suya ulaşmakta çok büyük sıkıntı çekilmektedir.

İnsanların ulaşabildiği tatlı suların en başında yağışlar gelmektedir. Yeryüzünde meydana gelen yağışlar tatlı su kaynaklarını beslemekte bu sayede insanlar ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Tatlı su kaynakları konusunda ülkemiz şu anda kendi kendine ancak yetebilmektedir.

Suyun Hayatımızdaki Önemi

Su, insan vücudunda düzenleyici olarak görev yapan bir maddedir. Su, vücudumuzda enerji üretiminden beyinsel fonksiyonlara kadar birçok alanda görev yapar. Örneklerle açıklamak gerekirse,

1- Vücut sıcaklığı seviyesini düzenleyen madde sudur.

2- Vücutta bulunan toksin maddelerin atılmasını sağlayan en önemli maddedir.

3- Vücutta bulunan kanın yaklaşık %83’lük kısmını oluşturmaktadır. Bu da kanla taşınan oksijen ve besin maddelerinin taşınmasında etkili olduğunun bir göstergesidir.

4- Su, cilt için de önemli bir maddedir. Cildin parlak ve pürüzsüz olmasını sağlar.

Daha da artırılabilecek bu faydalar listesi göz önüne alındığında suyun hayatımızdaki ve vücudumuzdaki önemi ve yeri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmaktayız.

Suyun Faydaları

Suyun hayatımız için öneminden bu kadar bahsetmişken faydalarından bahsetmemek olmaz. Suyun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.

1- Su, eklem ağrılarına iyi gelmektedir.

2- Yetersiz Su Tüketimi Cilde Zarar Verir.

3- Su Tüketimi Zihinsel Faaliyetler İçin Önemlidir.

4- Sindirim Sistemini Düzenler.

5- Böbrekler İçin Yararlıdır.

Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz su, insanlar ve canlı organizmalar açısından hayati bir öneme sahiptir.

Su, Eklem Ağrılarına İyi Gelmektedir

Eklemlerin arasında bulunan sıvının temel bileşeninde su bulunmaktadır. Bu nedenle az su tüketimi olduğunda eklem arasında bulunan sıvı azalmakta bu da eklemler arasındaki kayganlığın azalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle de eklemde ağrılar oluşmaktadır. Eklem ağrılarını hafifletmek için bol su tüketilmesinde yarar bulunmaktadır.

Yetersiz Su Tüketimi Cilde Zarar Verir

Vücuda yeterli miktarda su alınmadığında vücutta kurumalar meydana gelmektedir. Bu kurumalar nedeni ile de ciltte çatlaklar olmaktadır. Aynı zamanda terleyemeyen vücutta sıcaklık dengesi de bozulmaktadır.

Su Tüketimi Zihinsel Faaliyetler İçin Önemlidir

Uzun süreli susuzluklarda sürekli uyku hali, dikkat dağınıklığı, unutkanlık gibi sorunlar baş göstermektedir. Bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için günlük su tüketimini uygun düzeyde tutmakta fayda vardır.

Sindirim Sistemini Düzenler

Su, sindirim sistemini düzenleyen önemli bir maddedir. Özellikle bol su tüketimi kabızlık problemini engellediği gibi sağlıklı bir sindirim sistemi için de önemlidir.

Böbrekler İçin Yararlıdır

Kandaki zararlı maddeleri süzen böbrekler bu zararlı maddeleri su ile vücut dışına atılmasını sağlamaktadır. Az su tüketimi ile birlikte bu zararlı maddeler hem böbreklere hem de karaciğere zarar vermektedir. Organların sağlığı için bol su tüketilmelidir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.