tarafından - Ekim 23, 2019
685 görüntüleme

Günümüzde sıklıkla görülmekte olan tırnak batması problemi, zamanında önlem alınmadığı takdirde birçok rahatsızlığı yanında getiriyor. Bu nedenle tırnak batması problemlerinde alınması gereken önlemler nelerdir ve tırnak batması tedavisi nasıl olur inceleyelim.

Tırnak Batması Nedir?

Tırnakta batma problemi genel olarak ayak başparmağında daha çok görülür ve ayak tırnağı köşesi kıvrılarak çevresindeki cilde gömülerek oluşur. Tırnak batması oldukça ağrılı olabilir ve tam zamanında tedavi edilmediğinde bu durum enfeksiyonla sonuçlanabilir.

Tırnakta Batma Neden Olur?

Bu durum genelde tırnak büyüklüğü ile tırnak yatağının genişliği arasında olan denge düzensizliği nedenidir. Tırnak batmasında tırnağın yanlış bir şekilde kesilmesi veya uygun olmayan tarzda ayakkabı giyilmesi bu durumu tetikler. Ayrıca tırnak batmasının diğer nedenleri şunlardır:

  • Dar ayakkabı ve sıkı çorap giymek.
  • Çok kısa bir şekilde tırnakları kesmek.
  • Ayak tırnağının çeşitli nedenlerden yaralanması.
  • İyi bir şekilde yapılmayan sert manikür ve pedikür uygulamaları.

Ayrıca pek çok insanın ayak tırnakları doğuştan içe doğru kıvrılır. Bu tip tırnak kıskaç tırnakları olarak bilinir ve bu tarz tırnaklarda batma durumu daha sıktır.

Tırnak batması problemi nasıl geçer?

Tırnak batma probleminin önüne daha hızlı geçmek adına birçok önlemler alınabilir. Yardımcı olacak önlemler şunlardır:

  • Problemi olan ayak tırnağının altına kısmına pamuk ya da mumlu diş ipi koyarak, tırnak batmasının verdiği problemin iyileşmesine yardım edebilir. Günde 3-4 defa ayaklar ortalama olarak 20 dakika ılık suda bekledikten sonra batık tırnağa bu işlem uygulanarak cilt kenarının büyüyerek batan tırnaktan kurtulmasına yardımcı olunabilir.
  • Batma problemi geçene kadar tırnaklar kesilmemeli ve uzamaları beklenmelidir.
  • Tırnak batmasına yardımcı olacak antibiyotikli kremler varsa eğer, ​​oluşan enfeksiyonun geçmesine yardımcı olacaktır. Krem sürme işleminden sonra mutlaka bandajla kapatılması unutulmamalıdır.
  • Ayaklara oldukça rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Eğer tırnak batması problemi devam ederse burnu açık ayakkabı ya da rahat sandaletlerin kullanılması gerekir.

Ayrıca İbuprofen, Asetminofen ve Naproksen sodyum gibi ağrı kesici ilaçlar tırnak batmasından dolayı oluşan ayak ağrılarının hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Tırnak Batmasında Tedavi Seçenekleri

Evde uygulamış olduğunuz tırnak batması tedavisi size yanıt vermediyse, parmak aşırı derecede şişkin bir duruma gelip ağrıyorsa ve bu bölgede hassasiyetle birlikte ısı artışı gelişip herhangi bir akıntı oluşmuşsa tek yapmanız gereken şey bir doktora gitmenizdir.

Gitmiş olduğunuz doktorunuz tırnak batması ile alakalı enfeksiyon belirtisi gördüğünde ilk olarak ağızdan antibiyotik tedavisi başlayacaktır. Ayrıca tırnağın durumuna göre belirli kısmı kesmek veya tamamını çekmek gibi durumlar olabilir.

Tırnak Batması Ameliyatı

Evde denenmiş olan tedaviler ve tekrarlayan tırnak batması problemi olduğunda tek çare ameliyat olmaktır. Ameliyattan önce ilk olarak hastayı hazırlamak adına antiseptik solüsyon ile ayaklar temizlenir ve tırnak yatağı anestezik maddenin enjeksiyonu ile uyuşturulur.

Hazırlığın ardından doktor, tırnağı batan kısımdan ayırmak adına makas ve farklı özel aletler kullanır. İlk olarak batmanın bulunduğu bölümden tırnağın köküne doğru dikey olarak kesim yapılır. Bu işlemden sonra tırnağın kesilen bölümü çekilip çıkarılır. Özel durumlarda tamamının da çıkarılması gerekebilir.

Son işlem olarak batmaya sebep olan bölümde tırnak kökünü tahrip etme amacı ile "koter" adı verilen ısıtmalı elektrikli cihaz, yanında "trikloroasetik asit" gibi solüsyon ile kullanılır. Uygulama yapılan tırnak bölümü genellikle daha sonra uzaman.

Uzadığı görüldüğü takdirde ise dokusu farklı bir yapıda olacaktır. Tüm işlem tamamlandıktan sonra operasyon yapılan parmağa vazelinli bir bandaj uygulanır ve iyileşme sürecine başlanır.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.