tarafından - Ekim 25, 2019
597 görüntüleme

Gündelik yaşamımızda baharatları yaygın olarak yemeklere tat vermek amacıyla kullanırız. Ancak yemekler için kullandığımız baharatların sağlık açısından birçok faydaları olduğu çeşitli araştırmalarla ortaya koyulmuştur. Araştırmalara göre sağlığa yararlı baharat vardır ve faydaları baharat türlerine göre değişiklik göstermektedir. Araştırmalara göre sağlığa faydalı olan baharatlardan bazıları şunlardır; Zerdeçal, nane, kekik, zencefil, tarçın, karanfil, kimyon, pul biber, karabiber, safran ve biberiyedir. Bu baharatlar sağlık amacıyla kullanılmak istendiğinde öncelikle doktora danışılmalı ve gerekli miktarlarda tüketilmelidir.

Zerdeçal

Zerdeçal isimli baharatın sağlığa birçok faydası bulunur. Özellikle Avrupa ve Hindistan’da bu faydalar bilindiği için bu baharat yaygın olarak kullanılır. Zerdeçalın kanser türlerini önleyici etkisi vardır. Zerdeçal kolestrolün düşürülmesini sağlar. Eklem ağrılarını dindirmede etkilidir. Ayrıca kişilerin bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini sağlar. Beyin problemlerinin ortaya çıkmasını engeller. Karaciğer rahatsızlıklarının tedavisinde de zerdeçal kullanılır. Ayrıca zerdeçalın kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Tüm bu faydalarından dolayı zerdeçal sağlık için kullanılmalıdır.

Nane

Nane de insan sağlığı için oldukça faydalı bir baharattır. Nanenin sağlığa faydalarından bazıları şunlardır;

  • Soğuk algınlarından kısa sürede kurtulmayı sağlar.
  • Mide rahatsızlıklarını iyileştirir.
  • Sindirim problemlerinin giderilmesini sağlar.
  • Mide bulantısı rahatsızlıklarını geçirir.
  • Ağız kokularını giderici etkisi vardır.
  • Nane ayrıca öksürüklerin geçmesini de sağlar.

Bu gibi faydalarından dolayı nane tedavi amaçlı kullanılabilir. Özellikle çayı yapılarak tüketilirse rahatsızlıkları büyük oranda geçirir.

Tarçın

Tatlılarda çok sık olarak kullanılan tarçının insan sağlığına saymakla bitmeyecek kadar çok faydası vardır.

Bunlardan bazıları şunlardır;

  • Tarçın kemiklerin güçlenmesinde etkili olan bir baharattır.
  • Tarçın insanda ortaya çıkan kötü kolestrolü düşürür.
  • Kalp krizi, felç ve inme gibi rahatsızlıkların meydana gelme olasılığını düşürür.
  • Tarçın tüketildiğinde tokluk hissi vermesinden dolayı kilo vermeye de yardımcı olur.
  • Günümüzde yaygın olarak görülen hafıza rahatsızlıklarının ortaya çıkmasını engeller.
  • Vücutta hızlı bir şekilde yayılma özelliğine sahip olan kanser hücrelerinin yayılmasını önleyici etkisi vardır.

Tarçının bunlar dışında sağlığa birçok bilinmeyen faydası bulunur. Kişilerin bu rahatsızlıklardan korunmaları için düzenli olarak tarçını tüketmeleri gerekir.

Pul Biber

Pul biberin bağışıklık sistemini koruyucu ve güçlendirici etkisi vardır. Pal biber sindirim sistemini ve metabolizmayı hızlandırır. Kişilerin zayıflamasını sağlar. Kansere yakalanma riskini azaltır.

Kekik

Kekik yemeklere lezzet vermesinin yanı sıra sağlık sorunlarının giderilmesinde de etkilidir. Kekik hazım problemlerini giderir. Şeker hastaları tarafından kullanılırsa kan şekerini düşürür. Ayrıca bağırsak mikroplarını öldürür. Soğuk algınlıklarının giderilmesini sağlayıcı etkisi vardır. Astım ve bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir. Ayrıca kekik kan basıncının kontrol edilmesini sağlar.

Zencefil

Zencefil de sağlık açısından oldukça faydalı bir baharattır. Geçmiş dönemlerden beri kişiler tarafından şifa vermesi amacıyla kullanılır. Zencefilin bilinen faydalarından en önemlisi soğuk algınlıklarına iyi gelmesidir.

Zencefil aynı zamanda kişilerde sık olarak görülen romatizma ve eklem ağrılarını geçirir. Özellikle sindirim sistemi için çok faydalı olan bir baharattır. Zencefilin kolestrolü düşürücü etkisi de vardır. Kadınlarda görülen adet sancılarının dindirilmesinde de zencefil etkilidir. Kişilerde görülebilecek kalp krizi oranını artırıcı etkisi vardır.

Karabiber

Yemeklerde özellikle pilavlarda yaygın olarak kullanılan karabiberin insan sağlığına birçok faydası olduğu yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Kişilerin özellikle kış aylarında sıkla karşılaştıkları kuru öksürüklerden kurtulmalarını sağlar. Aynı zamanda kanserli hücrelerin oluşmasını engeller. Karabiber kişilerin kilo vermelerini sağlar. Dişlerin çürümesinin ve sararmasının önlenmesinde etkilidir.

Safran

Safran oldukça pahalı bir baharat olmasına rağmen sağlık açısından faydalıdır. Safranın sinir sistemini güçlendirici etkisi vardır. Ayrıca karaciğerde ortaya çıkan zararlı hücrelerin yok olmasını sağlar. Aynı zamanda damar tıkanıklığı ve kalp krizi riskini de azaltır. Kişilerin ciltleri içinde oldukça faydalıdır.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.