tarafından - Ekim 29, 2019
476 görüntüleme

Yapılan araştırmalara göre huzursuz bacak sendromu 10% olgun insanlarda görülen rahatsızlıktır. Huzursuz bacak sendromu ciddi bir hastalık mıdır? Ortaya çıkma nedenleri nelerdir? Huzursuz bacak sendromu tedavi edilebilir mi? Bu rahatsızlığın ortaya çıkma sebepleri, ne kadar yaygın olması ve tedavisi hakta tüm ayrıntıları sizlerle beraber makalemizde inceleyeceğiz.

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Huzursuz bacak sendromu, akşamları ve geceleri istirahatte görülen alt ekstremitelerdeki rahatsız edici duyumlarla karakterize bir durumdur. Bacak uyuşması sendromu ve Ekboma sendromu (aynı zamanda Willis-Ekboma sendromu veya Vitmaka-Ekboma İsveç çalışmada bu bozukluğun nörolog K.Ekboma adını,) - bacaklarda hoş olmayan duyum ile karakterize edilen bir nörolojik bozukluk (nadiren - elinde), kendini istirahatte (genellikle bir kişi oturuyor veya uzanırken). Bu durumu hafifletmek için hasta hareket etmeye zorlanır - yükselmeye, yürümeye vb. Huzursuz Bacak Sendromu “ uyku bozukluğu ” olarak sınıflandırılır.

Pennsylvania Üniversitesindeki bilim insanlarına göre, bu sendrom kadınlarda ölüm riskinin artmasıyla ilişkilidir. Bilim adamları, kalp hastalıklarından ölen kadınların% 43'ünde, ölümlerinden kısa bir süre önce bacaklarda hoş olmayan duygular olduğunu tespit ettiler. On yıl içinde, uzmanlar çeşitli nedenlerle 6448 ölüm kaydetti. Aynı zamanda, kalp ve damar hastalıklarından ölüm riski, bacak ağrısı çekenlerde daha yüksekti.

İstatistiklere göre, huzursuz bacak sendromu erişkinlerin% 5-10'unu etkiler ve yaşlılıkta sıklık% 15'e yükselir. Huzursuz bacak sendromu, çeşitli hastalıkların bir tezahürü olabilir. Hastalık kendini müdahaleci hareketler şeklinde gösterir, kişi sürekli hareket etmek, el sallamak, diz sallamak ister. En sık olarak, huzursuz bacak sendromu akşamları ve geceleri kötüleşir ve uyku rahatsızlığına neden olur. Bu durumda, bir kişi uzuvlarını esnetmek ve bükmek zorunda kalır, sallar, ovalar ve masaj yapar veya üzerine basar.

Huzursuz Bacak Sendromu Tehlikeli mi?

Vücudun normal çalışması için tam bir gece uykusu gerekir. Geceleri, uyku veya uykuya dalma sırasında bir insan, bacaklarında, bu duyguları hafifletmek ve ihtiyaç duyduğumuz birkaç saatlik uykudan mahrum etmek için istem dışı hareketler yapmaya zorlayan hoş olmayan hisler yaşarsa ne olur? Ecbom veya huzursuz bacak sendromu yavaş ilerleyen kronik bir hastalıktır.

Bu, zaman içinde belirtilerin yoğunluğunun arttığı anlamına gelir. Sendromun herhangi bir zamanda ortaya çıkabilmesine rağmen, en sık 40 yıl sonra gelişir. Vakaların% 20'sinde, sendrom diğer hastalıklar (böbrek yetmezliği, anemi, omurilik hastalıkları, periferik nöropati, Parkinson hastalığı, vb.) İle ilişkilidir. Genellikle, bu hastalık aynı aileden birkaç kişiyi etkiler.

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Ekbom sendromu olan insanlar, hastalığın temel semptomlarını “garip duygular”, “acı karıncalanma”, “Bektaşi burunları”, “kramplar”, “yanma” vb. Olarak tanımlamaktadır. Ayrıca ağrı, gerginlik ve kontrol ile ilgili problemlerden de şikâyetçidirler. Bu bozukluğun belirtilerini daha ayrıntılı olarak inceleyelim:

  • Kontrolsüz bir şekilde bacaklarda (daha az sıklıkta - ellerde), tatsız hisler eşliğinde ya da onsuz hareketler yapmanız gerekir.
  • Hareket sırasındaki rahatlama : rahatsızlık azalır veya kaybolur.
  • Akşam geç saatlerde veya gece şiddetlenmesi, uykuya dalmayı zorlaştırır ve uyku kalitesini düşürür. Gün içerisinde uyuşukluğa neden olur.
  • İstirahatte bozulma: otururken, yatarken, arabada, trende, filmde, bilgisayarda vb. sabit durumlarda rahatlama olmaz.

Huzursuz Bacak Sendromu Hayatınızı Nasıl Etkiler?

Huzursuz bacak sendromu yaşam kalitesini ve insan refahını ciddi şekilde etkiler:

  • Fiziksel etkiler: uyku bozuklukları, yorgunluk, baş ağrısı, kas ve eklem problemleri vb.
  • Psikolojik etkiler: ruh hali, sinirlilik, sinirlilik, depresyon, anksiyete, huzursuzluk, uyuşukluk, konsantrasyon problemleri, hafıza problemleri, vb. Fiziksel durum kötüleştikçe yorgunluktan dolayı endişeli ve depresif etkiler artar. Bu bakımdan, tıbbi bakımın yanı sıra, bir zihinsel sağlık uzmanı gerekli olabilir.
  • Sosyal etkiler: günlük faaliyetlerin kesintiye uğraması, akrabaların yanlış anlaşılması, işgücü verimliliğinin düşük olması (erken durumlarda, okulda okumak), tecrit ve izolasyon eğilimi, vb.

Huzursuz Bacak Sendromu Nedenleri

Rahatsızlığın nedenlerini araştırma çalışmaların çoğu, nörotransmitter dopamin ile ilişkili bozuklukları göstermektedir. Görevi, hareketlerin düzenlenmesi (hareketlerin uygulanması ve koordinasyonları) ile ilişkilidir.

Normal işleyiş için dopaminin demire ihtiyacı vardır. Huzursuz bacak sendromu olan kişiler vakaların% 30'unda demir ve ferritin (vücudun dokularında demir içeren bir protein) eksiktir.

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi

Düşük uyku kalitesi ve depresif, endişeli ve sinirsel bir durum nedeniyle, hastaların rahatsızlığını azaltmak için ilaçlar kullanılır. Her bir vaka için en etkili ve en uygun ilacı veya ilaç kombinasyonunu bulmak için birkaç test yapılması gerekebilir.

Genellikle, ilaç başlangıçta, gerekirse vücudun reaksiyonuna bağlı olarak artan, küçük dozlarda reçete edilir. Ayrıca, doktorunuz kanınızda demir eksikliği bulmuşsa, tedavinize demir takviyesi yapabilir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.