tarafından - Ekim 30, 2019
416 görüntüleme

Tansiyon diğer adı ile kan basıncınızın ölçülmesi ile elde edilen bir rakamdır. Bu rakam kalbinizin dakikada ne kadar sıklıkla kan pompaladığını ve bu basıncın ne olduğunu anlamak için oldukça önemlidir. Tansiyonun düşük olması kadar yüksek olması da son derece insan sağlığını tehlikeye atan bir durumdur. Bunun için artık yaş sınırlaması olmadan son derece yaygın olan tansiyon hastalıklarına karşı tedbir almak önerilir. Tansiyonun beklenen seviyeden daha yüksek olması haline ise hipertansiyon adı verilir. Yaşa ve hastanın öyküsüne göre değişmekle birlikte sağlık kurumlarında tansiyon durumunuzu kontrol altına almanız önerilir.

Neden Olur?

Hipertansiyon kalbin bedene olan basıncı yani kan basıncı anlamına gelir. Bu basıncın Türkiye'de her 3 kişiden birinde fazla olması önlem almanın ve nedenlerini bilmenin önemli olması anlamına gelir. Nedenler genelde:

  • Beslenme türünüz,
  • Mevsimler arasında geçiş,
  • Psikolojiniz,
  • Stres,
  • Kullanılan ilaçlar

Şeklinde sıralanabilir. Bu nedenlere eklenen genetik durumlar da bir süre sonra tansiyon dengesinin bozulmasına neden olabilir. Bunun için tansiyon ölçümü ve gün içinde kontrol gereklidir.

Belirtiler Nelerdir?

Kan basıncınızın yükselmesi bir takım belirtileri de beraberinde getirerek size kendini hissettirir. Bu belirtiler arasında ilk sırada genelde enseden başlayarak uzanan bir baş ağrısı sayılabilir.

Hasta kan basıncının yapmış olduğu baskıdan dolayı baş ağrısı hissetmeye başlayabilir. Bazen birlikte bazen de ayrı olacak şekilde burun kanaması ve nefes darlığı şeklinde de belirtiler meydana gelebilir. En tehlikeli olan ise genelde bir belirti vermeyen hipertansiyondur. Bu durum hastanın hayatına devam etmesini sağlarken aynı zamanda organların da işlevsel olarak bozulmasına neden olur.

Spor İle Engelleme

Yüksek tansiyon durumundan şikâyet eden veya hastalık tanısı koyulan kişin yapması gereken ilk olarak yaşam stilini değiştirmek olmalıdır. Yaşam tarzına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Günde 10 bin adım atmak hem daha az stres olunmasına hem de sağlıklı beslenme ile desteklenmesine neden olur. Bu sayede kolaylıkla tansiyon seviyeniz dengeye girmeye başlayacaktır.

Beslenme ve Tuz

Aşırı tuzlu ürün tüketimi tansiyonun yükselmesine neden olan durumların başına gelir. Bunun için tansiyonun dengelenmesi adına günlük tuz tüketim miktarınızın 2 gr'ın altında olmasına dikkat etmelisiniz. Tuzu tüketirken sadece aldığınız saf tuzu da düşünmemelisiniz. Çünkü yediğiniz her besinin içinde belli miktarda tuz vardır. Bunun için dikkatli olunmalıdır.

Kilo ve Hareket

Bir başka hipertansiyondan kurtulma yolu ile kilo vermektir. Kilo vererek ve şekeri azaltarak da hipertansiyonun sizi etkilemesini engelleyebilirsiniz. Şeker hastalarının potansiyel olarak yüksek tansiyon hastası olma ihtimalinde olduklarını unutmamak gerekir.

Kilo vermek de dengeli beslenme ve vücuttan gereksiz yük atılması anlamına geleceğinden dolayı son derece önemli olan bir durumdur. Şeker hastalığını tetikleyen durumlardan bir tanesi de strestir.

Psikolojik olarak rahatlayan hastanın stres, şeker veya tansiyon konularında daha az sorun yaşayacağı yapılan araştırmalar ile de ortaya koyulur. Bunun için dikkatli olmak ve sıvı tüketimini de artırmak önerilir.

Yemek Konusunda Öneriler

Yemek yerken yapılacak olan bazı işlemler de daha az risk altında olmanızı sağlar. Yemeğinizi yemek için çok fazla aç kalmayı beklememelisiniz. Tuzsuz veya az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Porsiyonlara dikkat edilmelidir.

Kırmızı yerine beyaz et yenmelidir. Tatlı krizlerinde meyve yemeye çalışmalısınız. Ara sıcaklardan kaçınmaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca yemekte sıklıkla tuz kullanma hatasına düşmeniz halinde bunu limon veya baharat ile değiştirmeye çalışmak da başka bir çözüm yolu olacaktır.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.