tarafından - Kasım 12, 2019
581 görüntüleme

Spor yapmak, bireye fiziksel kazanımlar yanında ruhsal olarak da birçok fayda sağlar. Düzenli şekilde ve belli bir rutin dâhilinde yapılan sportif faaliyetler ile yaşam kalitesi önemli ölçülerde yükselir. Vücut zindelik kazanırken, hayat içinde oluşturulan düzen birçok noktada avantaj sağlar. Düzenli şekilde gerçekleştirilen sporsal faaliyetler ile daha mutlu bir yaşamında yolları açılmış olur.

Özgüven ve Sorumluluk

Spor yapanlarda yaşam kalitesi önemli ölçüde artarken, düzenli şekilde gerçekleşen bu faaliyet ile sporla ilgilenen kişilerde özgüven de yükselir. Belirli bir gaye doğrultusunda gerçekleştirildiği için bireylerde görevi tamamlama duygusu gelişir, bu da spor yapan kişiler için sorumluluk duygusunu arttırır.

Güdülenme ve motivasyon duygularınızda gözle görülür derecede olumlu yönde değişim gerçekleşir. Bu sayede ayakları daha iyi yere basan, kendine güvenen kişiler olarak toplum içinde yerinizi alabilirsiniz.

Bedensel Faydalar

Düzenli spor yapmanın faydaları nelerdir? bedensel olarak ne gibi değişimler gözlenir? tarzı sorular için, bu faydaları şu doğrultuda sıralayabiliriz;

  • Fiziksel olarak gelişim gösterirsiniz, performansınız yükselir.
  • Kemiklere ve kas yapısına destek sağlar, güçlenirsiniz.
  • Daha zinde bir yaşam sürersiniz.
  • Vücudun bağışıklık sistemine sağladığı fayda sayesinde daha az hastalanırsınız.
  • Fiziksel olarak görünümünüze olumlu katkı sağlar.
  • Uykunuzu düzene sokmanıza yardımcı olur.
  • Fazla kilolardan kurtulmanıza ve fit olmanıza önemli katkı sunar.
  • Kan basıncınızı düzenlemeye ve kalbinizi güçlendirmeye fayda sağlar.
  • Kolesterolünüzü ve tansiyonunuzu düzenlemeniz konusunda olumlu yönde etki eder.
  • Hastalıklardan korunursunuz, sırt ve bel gibi kronik ağrılardan kurtulabilirsiniz
  • Kas kaybınızı önlerken kemik bozulmalarınızı ise önemli ölçüde yavaşlatır.
  • Akciğer ve solunum sistemi ile kalp faaliyetlerinize olumlu olarak katkı verir.

Bu şekilde vücuda sağladığı birçok fayda ile düzenli ve aktif spor bedensel yönden çok olumlu katkılar sunar, vücudunuzun kontrolünü elinize almanızı sağlar.

 

Ruhsal Yönden Faydaları ve Hayata Olumlu Katkıları

Yukarıda sayılan bedensel yararlar dışında düzenli spor ile ruhsal yönden de önemli iyileşmeler sağlar ve hayatınızı olumlu yönde değiştirebilirsiniz. Bunlara kısaca baktığımızda ise;

  • Yaşam kalitenizi büyük oranda yükseltir.
  • Günlük hayat stresinizi azaltır.
  • Daha mutlu hissetmeniz konusunda yardımcı olur.
  • Kreatif düşünce yeteneğinizi arttırır.
  • Özgüvenli ve kararlı bir birey olmanıza katkı sunar.
  • Depresyon gibi olumsuz durumlardan sizi korur.
  • Koordinasyon ve dengenizi olumlu olarak geliştirir.
  • Enerjik hissetmenizi sağlar, daha güler yüzlü bir kişi olmanızda fayda sağlar.
  • Sosyalleşme konusunda size itici güç olur.

Şeklinde sayabileceğimiz faydalar ile düzenli spor daha mutlu, daha sorunsuz kişiler olarak toplumsal yaşam içinde yer almanızı sağlar. Sürekli yapılan spor size ciddi manada pozitif etki yapar.

Sağlıklı Alışkanlıklar

Sürekli şekilde devam ettirdiğiniz spor yaşantısı size önemli ölçüde disiplin duygusu sağlayacağından, hayatınız adına olumlu adımlar atmanıza olanak sağlar. Bu bağlamda yaşamınıza katkı sağlayacak sağlıklı alışkanlıklara yönelirsiniz.

Örneğin beslenme konusunda daha dikkatli olursunuz, vücudunuza yararlı besinleri tercih eder, yanlış beslenmeden uzaklaşırsınız. Yine sigara gibi kötü alışkanlıklara karşı bilinciniz artar ve daha duyarlı olursunuz. Sahip olduğunuz fit görüntüyü devam ettirebilmek için vücudunuza zarar vermesi muhtemel her şeyden uzak durursunuz.

İş ve Sosyal Hayatınıza Katkılar

Devamlı yaptığınız spor sayesinde, bedensel ve ruhsal faydalar yanında sosyal hayatınızda olumlu değişimleri de çok kısa süre içerisinde hissedersiniz. Sağlıklı ve fit görüntü özgüveninizi arttırırken sosyal yönden de sizi kendine güvenen, emin ve kararlı biri yapar.

Güzel görünüm sayesinde daha rahat arkadaşlık kurabilir ve çevrenizde fark edilirsiniz. Yine düzenli spor sosyal hayatta olduğu gibi iş hayatınızda da sizi çok olumlu katkılar sağlar. Sağlıklı ve fit görünüm sizi çalışma hayatında motive eder, bir adım öne geçmenize olanak sağlar. Spor sayesinde kavuşacağınız enerjinin iş yaşantınızı geliştireceğini de deneyimlersiniz. Yorgunluktan kurtulacağınız için verimli çalışma sergilemeniz de kolaylaşır.

Giyim Konusunda Sınırsız Seçenek

Düzenli spor neticesi kavuşacağınız sağlıklı ve fit beden sayesinde giyim konusunda yaşayacağınız değişimde olağanüstü düzeylere ulaşır. Giyemediğiniz ya da giymekten çekindiğiniz birçok kıyafeti rahatlıkla deneyebilirsiniz. Bu sayede gardırobunuzda ki çeşitlilik önemli derecede artarken, siz de spor ile kavuştuğunuz fit görüntüyü şıklıkla birleştirebilirsiniz.

Sağlık Dolu Bir Yaşam

Devamlı yapılan spor rutini sonunda, sağlık noktasında çok daha iyi bir konuma gelebilirsiniz. Güçlü bağışıklık sistemi sayesinde hastalıklara yakalanma riskiniz azalırken, kronik ağrılara veda edersiniz.

Sağlıklı bünye ile kalitesi artan yaşamınızda kendinize daha çok zaman ayırabilme şansına da kavuşursunuz. Hastanelerden ve hasta yataklarından sizi uzaklaştıran spor ile yaşamın tam göbeğinde yer alır, yediklerinizden ve yaptıklarınızdan çok daha fazla keyif alırsınız. Sağlık harcamalarınızda önemli ölçülerde sağlayacağınız tasarrufta işin ekstra bir yönü olarak karşınıza çıkar.

Düzenli Spor Masraf Gerektirmez

Düzenli spor noktasında, imkânlarınıza göre özel trainer yani çalıştırıcı ya da profesyonel spor salonlarını seçerek hizmet alabilirsiniz. Bu noktada önemli faydalarda sağlarsınız ancak unutulmamalıdır ki düzenli spor ya da egzersiz için hiçbir masraf yapmadan devam edebileceğiniz birçok alternatifte vardır.

Her ortamda yapabileceğiniz egzersizler, yürüme, koşma, bisiklet gibi birçok farklı sporda herhangi bir harcama yapmadan devamlılık sağlayabilirsiniz. Bu noktada en önemli husus karar verdiğiniz zaman, bu konuda istikrar sağlamanızdır.

Engellere aldırmadan devam edeceğiniz düzenli spor zamanla hayatınızın değişmeyen bir rutini halini alır ve bu noktada düzene kavuşursunuz. Azimli ve istikrarlı şekilde spora devam ederek "en iyi sen'i yakalamak" mümkündür. Düzenli spor ile dış dünyanızı ve iç dünyanızı geliştirerek hayatınıza çok önemli katkı sağlayacağınızı unutmamalısınız.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.