tarafından - Aralık 17, 2019
388 görüntüleme

Daha önce hiç kamp yapmamış ya da kamp konusunda yeterli bilginiz yoksa hangi kamp çadırını almalıyım sorusunun yanıtını arıyor olabilirsiniz. Kamp kültürü ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlayan bir kültür, bu nedenle kamp malzemelerinin nasıl hazırlanacağı, en önemlisi kamp çadırının nasıl seçileceği büyük bir sorun olabiliyor. Aslında birkaç ufak tüyo ile doğru çadırı seçmek hiç de zor değil. Piyasada bulunan onlarca kamp çadırı ise bu konuda daha çok kafa karıştırmakta, seçim yapmayı zorlaştırmaktadır. Çadır almaya karar vermişseniz öncelikle bütün çadırları tek tek incelemek yerine hedefinize uygun bir çadır seçmeniz gerektiğini söylemeliyiz. Bunun için bir bütçe oluşturmuş olmanız ve aramanızı bu aralıkta tutmanız seçim yapmanızı kolaylaştıracaktır.

Kişi Sayısına Göre Seçim Yapmak

Çadır satın almadan önce konaklayacak kişi sayısını belirlemek en temel maddedir. Kamp çadırları farklı kişi sayılarına göre tasarlanırlar. 2,4 ve daha fazla kişi kapasitesi olan çadır bulabilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken bir nokta çadırın konaklama kapasitesi ne kadar artarsa büyüklüğü de o kadar artacaktır. Genel olarak tercih edilen çadırlar 2 kişilik olanlardır. 2 kişilik çadırlar arasında da farklı ebatlarda çadırlar bulmanız mümkün. Yağmurlu havalarda eşyalarınızın dışarıda kalmaması için ölçüleri büyük olan bir çadır hem konaklama hem de eşya depolama işlevi görecektir.

Mevsimine Göre Çadır Seçimi

Kamp çadırları özellikleri arasında mevsime göre yapılan ayrım büyük önem taşır. Çadırların kumaşları, malzemesi, dizaynı farklı iklim koşullarına göre tasarlanırlar. Yazlık çadırlar havalandırmalı kısımlarının daha fazla olduğu çadırlardır. Bu tür çadırlar sıcak mevsimler için ideal olsalar da yağmurlu ve soğuk havalar için hiç kullanışlı olmazlar. Sert havalar için yalıtımı daha yüksek çadırları tercih etmelisiniz. Çadırların üzerinde hangi mevsimlerde kullanıldıklarına dair ibareler bulunur. Bunlara bakarak en doğru kararı verebilirsiniz. Çadırların üzerinde 3 mevsim, 4 mevsim ya da 5 mevsim gibi ibareler bulunur. Mevsim özelliği çadırların fiyatına da etki eden faktörlerden bir tanesidir. 

Ağırlık Seçimine Dikkat Edilmeli

Çadır alırken yapılan en büyük hatalardan bir tanesi de yanlış ağırlıkta çadır seçmektir. Kamp yerinize araba ile doğrudan ulaşacaksanız çadırınızın ağırlığı sizin için pek de sorun olmayacaktır. Ancak çadırınız sırtınızda uzun saatler yürüyeceksiniz ultra hafif modellere yönelmelisiniz. Ağırlıkları çok düşük olan bu çadırları rahatlıkla taşıyabilir, kurabilir ve kaldırabilirsiniz. Çadırınız ne kadar büyük olursa ağırlığı o denli artacaktır, kurması ve toplaması da zorlaşacaktır. Ailecek gideceğiniz ve uzun süre kalacağınız bir kampta bu ebatlarda bir çadır işinizi görebilir ancak gerçekten kampın birkaç günlük olmaması önemlidir.

Çadır Malzemesi Nasıl Olmalı?

Çadırlar tek bir parçadan oluşmazlar. Poller, kazıklar, iç tente, dış tente, taban malzemesi bir çadırı oluşturan parçalardır. Her bir malzemenin dayanıklı olması kamp sırasında çadırınızın sizi yarı yolda bırakmaması için önemlidir. Pollerin kırılması demek çadırın kurulamayacağının işaretidir. Bu durumda yanınızda pol tamir kiti olmasını tavsiye ederiz. Tente kumaşlarına gelince pamuktan polyestere kadar pek çok kumaş türünün çadır tentesi olduğunu görebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise tente kumaşının rip-stop yani yırtılan yerin yırtılmaya devam etmesini önleyen bir sisteme sahip olmasıdır. 

Fiyat Ve Teknik Servis

Çadır için kendinize ayırdığınız bir bütçeniz olması ve bu bütçenin üzerine çıkmak istememeniz çok doğal bir durum. Buna rağmen bilmeniz gereken profesyonel çadırların fiyat olarak biraz yukarıda bir aralıkta olduğudur. Bu nedenle çadır almadan önce iyi bir araştırma yapmanız gerekebilir. Sadece çok iyi bir marka diye pahalı bir çadıra ihtiyacınız olmayabilir. Satın aldığınız çadırın satış sonrası desteğinin olmasına da dikkat edin. Kaliteli markalar sadece çadırlarını satın alana kadar değil sonrasında da yaşadığınız her sorunda yanınızda olacaktır. Çadır satın alırken satış sonrası destek hakkında bilgi alarak kararınızı verebilirsiniz. 

Yayınlanan: Gündem
Başlıklar: kamp çadırı, kamp, kamp yapma
Bunu beğenen ilk kişi ol.