Kadriye
tarafından - Ocak 18, 2020
311 görüntüleme

Demokratik Sol Parti ile Demokratik Sol Halk Partisi'nin kurucusu ve ilk başkanı olan Rahşan Ecevit, 97 yaşında tedavi gördüğü GATA'da hayata veda etti...   

Rahşan Ecevit siyasi kimliğinin yanı sıra, yazar ve ressamlığıyla da Türkiye tarihinde ön plandadır.Türkiye eski başbakanların Bülent Ecevit'in eşi olan Rahşan Ecevit,17 Ocak'ta 97 yaşında yaşamını yitirdi. 

Rahşan Ecevit, Pülümür'de Aşk adlı romanını yazdı. Rahşan Ecevit 1946'da Bülent Ecevit ile evlendi... 

RAHŞAN ECEVİT KİMDİR?

Rahşan Ecevit 1923, Bursa doğumlu, Türk ressam, yazar ve siyasetçidir. Demokratik Sol Parti ile Demokratik Sol Halk Partisi'nin kurucusu ve ilk başkanıdır. 1946'da Bülent Ecevit ile evlendi.Aslen Selanik'ten Şebinkarahisar'a yerleşmiş bir ailenin çocuğudur. Babası Namık Zeki Aral, annesi Zahide Aral'dır. Ankara Lisesi ve Robert Koleji mezunudur. DSP'nin kurucusu ve eski genel başkanıdır. Çok iyi derecede İngilizce bilmektedir. Yazdığı Pülümür'de Aşk adlı roman, 2002 yılında tiyatroya uyarlanmıştır.

Rahşan (Aral) ve Bülent Ecevit 1944 yılında İstanbul Robert Kolej'de tanışmışlardır.

Ecevit 1957 yılında CHP'den milletvekili seçilince 2001 yılının sonuna kadar sürecek siyasi hayatları başlamış oldu. Bu yolculukta Rahşan Ecevit, ressam kişiliğini  bir kenara bırakarak , aktif siyasette son derece etkili bir role sahip olmuştur.

Milletvekili adayları belirlenirken onun sözü geçerliydi bu yüzden ona 'Demir Lady' diyenler vardı. 

Bülent Ecevit'in hastalandığı seneye kadar evlerinde bulaşık makinesi bile yoktu. Pahalı takı, giysi, ayakkabı ya da çantalardan kullanmazdı.

Hayatı orta sınıf yaşamayı tercih etmiştir. 

Eşi Bülent Ecevit 1946 yılında Londra'daki Türk Büyükelçiliğine basın ateşe yardımcısı olarak atandığında 1950 yılı ortalarına kadar orada maddi sıkıntı  yaşadılar. Parmaklarındaki yüzükleri bile satmak zorunda kalmışlardı.

Seçim otobüsünü oluşturdu, UMUT gazetesini çıkardı.

Rahşan Ecevit Bülent Ecevit’e  lojistik destek sağlıyordu.Eşi nereye gitse, Rahşan Ecevit oradaydı.     Rahşan Ecevit, Köylü Derneklerini kurdu. Tarım ürünlerini tarladan tüketiciye doğrudan ulaştıran bir sistemin kurucusu idi.

'Halk için hakça düzen' sloganını birlikte bulmuşlardı.

Rahşan Ecevit, Türkiye'de genel af çıkarılmasını sağlayacak kadar etkili bir siyasi figürdü. Bu af da kamuoyunda 'Rahşan affı' olarak bilindi.

Ecevitler, birbirlerine duydukları sevgiyle Türkiye için unutulmayanlar oldular. Sadakatin ve aşkın sembolü haline gelmişlerdi.

  

Bülent Ecevit Rahşan Hanım için birçok şiir kaleme aldı.Cezaevinden gönderdiği bir mektupta ise eşine şöyle sesleniyordu:"Haydi benim Rahşanım. Toparla kendini. Seni dün gördüğüm hale geleceksen dünyayı kurtarmak benim işime gelmez!" 

Hayvanlara olan düşkünlüğüyle bilinirdi vefatına kadar evinde beslediği kedi sayısı sekizi bulmuştur.

Son haberlere  göre, Rahşan Ecevit yarın Devlet Mezarlığı'nda Bülent Ecevit'in yanına defnedilecek.

Bülent  Ecevit'in hep yanındaydı... 

60 yıllık eşinin cenaze aracının peşinden kilometrelerce yürümüştür... 

 

Birlikte öğrendik seninle
avcumuzda yüreği çarpan
kuşa sevgiyi

elele duyduk kumsalda denizin
milyon yılda yonttuğu
taşa sevgiyi

tırtılları tanıdık seninle baharda
tırtılken daha sevmeyi öğrendik
sevgiden üreyen kelebeği

toprağı evimiz gibi sevdik seninle
birlikte sevdik kuru toprakta
ev küren köstebeği

köstebeğinden toprağına taşına
tırtılından kelebeğine kuşuna
elele sevdik bu dünyayı

acısıyla sevinciyle sevdik
yazıyla kışıyla sevdik
köy-köy ülke-ülke

gökler gibi sardı dünyayı
yağmur gibi sızdı dünyaya
dünya kadar oldu sevgimiz

elele büyütüp elele derdik
elele derip insana verdik
verdikçe çoğalan sevgimizi

Bülent Ecevit 

 Siyasetin romantik çağını bize yaşatan güzel aşıklar el ele büyüttüğünüz sevgiyi el ele edebiyete taşıyın. Biz tüm hayatımız boyunca sizi anıp sizin anınızı yaşatmak için çalışacağız. 

Yayınlanan: Kimdir, Gündem
Beğen (2)
Yükleniyor...
2