Busee
tarafından - Şubat 5, 2020
507 görüntüleme

Şimdi bir an düşünelim. Eğer internet olmasaydı bu günkü hayatlarımıza sahip olabilecek miydik? Dolaylı ya da dolaysız yoldan internet sayesinde büyük bir kitleye ulaşan, popülerliğini arttıran o kadar çok isim var ki saymakla bitirmek mümkün değil.

Peki Zeynep Bastık hayatımızın neresinde?

Zeynep Bastık çoğumuzun düşündüğünün aksine hayatımıza internet ile girip meşhur olanlardan değil, aksine popülerliğini internet sayesinde arttıranlardan. Planını adım adım işleyip hayallerine giden yolların önünü açmakta.

Bir çok yerde şansını deneyen Zeynep Bastık ama sonunda Youtube ile popülerliğin dibini vurdu.  Peki bu yeni internet şarkıcılığı modeli neden günümüzde bu kadar sık karşımıza çıkar oldu? Yeni nesil Youtuber’ler ile eskiler arasında önemli bir fark var. Bu işte ilk olanlar sanki bu işe olursa olur, olmazsa olmaz gözüyle bakıp parçalarını öylesine internete yüklerken, yeniler ise milenyum çağında yetişmenin farkını kullanarak interneti proje alanları olarak kullanmanın önemini kavradı. Kısacası ‘geleneksel medyada bana yer yok ben en iyisi Youtube’da şansımı deneyeyim ama bunu yaparken de sağlam hamleler yaparak ilerleyeyim, para harcayacaksam da buraya harcayayım’  kafası yeni nesil sanatçılara adeta bir kılavuz oldu.

Tüm bunları konuşmak bir yana asıl konumuz olan Zeynep Bastık’a dönersek, kim bu Zeynep Bastık? Neler yapmış? Nasıl olmuş da hayatlarımızın içinde bu denli yer bulmuş?  Haydi başlayalım..

Herkes hayatında olduğu gibi onun da hayatında bir çok dönüm noktası olmuş ama oralara gelmeden önce bazı şeyleri açıklığa kavuşturmamız gerekir; onunla Youtube’de tanışan çoğu insan için zaten popüler olan çok bilindik şarkıları alıp coverlayıp süsleyerek önümüze yeniden sürüyor gibi gözüküyor olabilir veyahut şarkılara bilindik akustik bir yorum katarak renkli çekimler ve arkadaş ortamını andıran samimi ortamı ole daha önce bir çok kez gördüğümüz tarzda işler sunuyor olarak görünüyor da olabilir. Ancak durum bundan biraz farklı.

Bırakalım da dışardan nasıl gözükürse gözüksün, sonuç yeterince aşikar. Zeynep Bastık’ın bir hayali var ve görünen o ki bu hayali gerçekleştirmek için uğraşıyor. Bu yüzden Youtube gelirlerini falan düşünmedi, telif haklarını büyük sanatçılara vermeyi bile göze aldı ve sonunda artık o başkalarından teli alacak kadar büyüdü.

Kaç kişinin Harbiye Açık Hava Sahnesi’nde konser verme şansı oldu ki ?

Ortada bir emek var, mesai var, özen var! Ayrıca sadece cover parçaları değil kendi parçaları ve bir çok sanatçı ile yaptığı düetleri de  var.  En başta da söylediğim gibi her şey dışarıdan göründüğü gibi değil. Onu diğerlerinden ayıran önemli bir fark var, sonuçta bu tarz projeleri deneyen bir sürü insan oldu ama sonuçta hepsi istediği başarıya erişemedi.

Peki Zeynep Bastık nasıl başarılı oldu?

 

Öncelikle biraz geçmişini inceleyip zamanla hangi yollardan geçtiğine bir bakalım. Bu Zeynep Bastık neler yaşamış da sonunda hepimizin kalbine girebilmeyi başarmış?  Bir çok kaynakta 1991 İstanbul doğumlu olduğu yazmasına rağmen aslında Zeynep Bastık 1993 yılında Çanakkale’de dünyaya gelir, ancak henüz üç yaşında iken ailesi İzmir’e yerleşir ve Zeynep İzmir’de büyür. Daha çok küçük yaşlarında iken oryantal’e merak sarar ve sahne özüveni o yaşlarında oluşmaya başlamış olsa gerek ki Çanakkale Kordon’da Serdar Ortaç’ın Karabiberim şarkısını duyunca annesi ve anneannesinin alkışları eşliğinde de göbek atmışlığı da yok değil.

Zaman akar geçer, küçük Zeynep büyür ve liseli genç bir kız olur ve lise eğitimini de İzmir’de tamamlar. Onu izleyenler mutlaka giyimine kuşamına çok önem verdiğini anlamıştır diye düşünüyorum. Tarzı sürekli değişebiliyor, bu durum yeni değil , Zeynep Zeynep olduğundan beri süregelen bir durum.  Tabi o zamanlar Zeynep kendi deyimi ile Emo takılıyordu. Az biraz Rockcu e biraz da Punkçu.. Pop parçaları coverlayan birisi olarak Metalika tshort’ü giymesi de biraz da bu yüzden bence.

Anlaşılan o ki kendi işini kendisi halleden bir yapıda. Zaman geçip artık tam bir genç kız olduğu çağlarda sesinin güzel olduğunu fark etmiş olacak ki 17 yaşındayken bir rock grubunun solisti olmaya karar verir ve İzmir’de bir çok barda sahne alarak para kazanırlar. Bu durum onun müzik yolculuğunun başlangıcı olur, gruptan ayrılmış olsa da müziği bırakmaz. İnatçı bir yapıya sahiptir ve sonunda Murat Dalkılıç’ın  back vokalisti olur. İlk televizyon tecrübesi de Murat Dalkılıç’ın vokalisti olduğu dönemde olur. Beyaz Show’a çıkar ve Murat Dalkılıç’ın orkestrasında yer alır. Ancak o zamanlar pek tanındığı söylenemez.

Aynı zamanlarda da internette aktifti ve Twitter’da ünlüler üzerinden mizah yapmak ister ancak Murat Dalkılıç bu durumu öğrendiğinde Zeynep Bastık’ı engeller nihayetinde o artık az da olsa tanınan bir insandı.  Tam da inatçı kişiliği ile örtüşür nitelikte bir hamle yaparak yakın arkadaşına ‘Kalbura Bastıran Kız’ isimli bir fake hesap açtırarak mizahına kaldığı yerden devam etti.

Yıllarda 2013 olduğunda müzik hayatındaki en büyük adımını attı ve Murat Dalkılıç ile düet yaptı. Şarkının adı her ne kadar Lüzumsuz Savaş olsa da Zeynep için önemli bir savaştı. Müzik yolundaki kariyer planında önemli bir kaleyi fethetti ve artık tanınmaya başladı.  Beyaz Show’a ikinci konuk olduğunda ise bu sefer arkada değil, Murat Dalkılıç’ın yanında yer aldı ve zamanlar da Zeynep’in daha aktif olduğu dönemler olduğunu da rahatlıkla söylemek mümkün.  Sözleri ve müziği Dalkılıç’a ait olan Fırça parçasını seslendirdi ve bu tekliğe klip çekti böylece müzik sektöründe de ilerlemeye başladı.

Yıllar 2015’e geldiğinde ise ‘Adı Mutluluk’ dizisi ile ilk kez kamera karşısına geçti ve Goncagül karakteri ile ekranlarımızda yerini aldı. Şarkıcılık ve oyunculuğu bir arada yapma furyasına kapılmış olacak ki ‘Yine Şahaneyim’ isimli şarkıya klip çekildi ve yayınlandı. Sonrasında ise sırası ile ‘Yuvamdaki Yabancı’ ve ‘Yasak Elma’ dizileri ile konuk oldu evlerimize.  Yasak Elma dizisinde rol arkadaşı olan Şevval Sam onda iz bırakan oyuncu olur ve ona çok şey katar. Ne de olsa o da hem oyuncu hem de şarkıcıydı.

Zeynep Bastık’ın Yasak Elma’daki rolü ise artık  son rolü olacaktır. Çünkü bundan sonra Zeynep’in Youtube serüveni başlayacaktır. Tüm bunlardan da anlayabileceğimiz üzere Zeynep Bastık sadece Youtube’da cover parçalar çekerek ünlü olmamış. Hayattaki hemen her şeyde olduğu gibi bu başarının da bir mazisi var ve aslında onun farkı tam da bu noktada. Onun saydığımız bu dizilerde oynaması, müzik anlamında ona yardımcı olacak kişiler ile çalışmasının işini kolaylaştırdığını gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz.

Kısaca özetleyecek olursak, zaten sektörde yer almış olması ve tanıdığı insanların Youtube kanalına tanıtım anlamında oldukça destek olduğunu da düşünmeden edemiyoruz. Bu doğrultuda da Zeynep Bastık’ın oldukça akıllıca hamleler yaptığını söylemek mümkün ve tüm bunların yanı sıra asıl taktiri hak eden tarafı ise bunları kendisinin de başkaları için yapıyor olması.

Milyonlara hitap eden Youtube kanalında ‘Açık Koltuk’ kampanyası başlattı ve müzik ile uğraşan insanların gelip, o koltuğa oturarak şarkılarını icra etmelerini ve bunu da milyonlara ulaştırmayı hedefledi.

Bu noktaya kadar onu eleştirecek tek bir nokta bulamıyorum, buraya kadar çok güzel işler yaparak gelmeyi başardı. Kendisinin de dediği gibi hala hayal ettiği yere ulaşmış değil, hayalinin yolunda giden bir garip yolcu hala. Tıpkı Çukur parçası gibi sözlerini kendisinin yazmış olduğu, söz ve müziğini kendinin yapmış olduğu daha nice şarkılarda dinlemek çok güzel olur onu. Ve dediğine göre de mayıs ayında ilk albümünü çıkaracakmış böylece biz de onu doyasıya dinleme fırsatı bulmuş olacağız.

Bu güzel karaktere diyecek bir şey bulamıyor ve hayallerine giden yolda yolunun açık olmasını diliyorum.

Bunu beğenen ilk kişi ol.