Yasemin Aktaş
tarafından - Şubat 17, 2020
365 görüntüleme

İçli köfte birçoklarımızın gözünde büyüyen bir iş, kendimden biliyorum :)  köfteyi incecik açmak maharet, deneyim ve zaman gerektiriyor. Hazırlayıp hazırlayıp dondurucuya kaldıranlara hep imrenmişimdir :) yiyecek kadar yapsak tamam dediğinizi duyar gibiyim, aynen size katılıyorum :) Evlerinde içli köfte makinesi olanlar bizlere göre biraz daha şanslılar, peki makinesi olmayan ve tek tek tüm köfteleri açacak zamanı olmayanlar içli köfte yemesinler mi? :) Tabii ki yiyeceğiz bizim ne eksiğimiz var dedik ve bu pratik içli köfte yapma tekniği ile nefis bir video hazırladık. Umarım siz de beğenirsiniz 

Gelelim içli köftemizin yapılışına, ilk olarak içli köfte malzemelerini yazmak istiyorum. Bu malzemeler ile orta boyutlarda 22 adet içli köfte elde edebilirsiniz.

En Kolay İçli Köfte Tarifi (Videolu) İçin Malzemeler

İçli köfte hamuru için:

  • :2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Pulbiber
  • Karabiber
  • Tuz

İçli köfte iç harcı için:

  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet kuru soğan
  • 250g kıyma
  • yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi
  • 1 tutam maydanoz
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Tuz

Kızartmak için:

  • Sıvı yağ

En Kolay İçli Köfte Tarifi (Videolu) Yapılışı

  1. İlk olarak içli köftemizin iç harcını hazırlayarak soğumaya bırakalım. Bunun için genişçe bir tavaya sıvı yağ alarak küçük küçük doğradığımız soğanları hafif pembeleşinceye kadar kavuralım.
  2. Daha sonra kıymayı ilave ederek yaklaşık 5 dakika kadar kavuralım.
  3. Kavrulan kıymaya baharatları ve biber salçasını ilave edelim. Güzelce karıştırıp 2-3 dakika daha pişirelim.
  4. Son olarak ocağı kapatalım, ceviz ve maydanozu ilave ederek karıştıralım.
  5. İç harcımızı ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
  6. İçli köfte hamuru için derince bir kaba bulgur ve irmiği alalım.
  7. Üzerine kaynar suyu dökerek üzerini streç film ile kapalım. Bulgurlar şişene kadar yaklaşık 10 dakika bekleyelim.
  8. Yumuşayan bulgurlara un, yumurta, biber salçası ve baharatları ekleyerek güzelce yoğuralım.
  9. Yoğurma aşamasında hamur elinize yapışabilir bu nedenle yanınızda bir miktar su bulundurarak elinizi ıslatabilirsiniz. Püf noktalarının tarif altında detaylı olarak yazacağım.
  10. Hamurumuz hazır olduktan sonra şekillendirme aşamasına geçebiliriz. Tezgaha yaklaşık 20 cm uzunluğunda streç filmi açalım.
  11. Üzerine mandalina boyutunda köfte hamurundan yerleştirerek tekrar streç film ile üzerini kapatalım.
  12. Merdane yardımı ile hamurumuzu ince bir şekilde açalım.
  13. Açtığımız hamurun üzerindeki streç filmi alarak, yuvarlak bir kase ile daire şeklinde keselim.
  14. Hamurumuzun ortasına bol olacak şekilde iç harcımızdan koyalım ve her iki yanından streç filmi kapatalım.
  15. İçli köftemizi D şeklinde uç kısımlarından birbirine yapıştıralım. (anlatması güç ama videoda göreceksiniz çok pratik :))
  16. Bütün köfteleri bu şekilde hazırladıktan sonra kızdırdığımız bol yağda kızartalım. Pişirme ile ilgili detaylı olarak yazının devamına yazdım ancak kızgın yağda pişirmek önemli, köfteler pişerken hafif şişecekler ve yağın yüzeyine doğru çıkacaklardır. Rengi de kızarmış ise bu durumda yağdan alabilirsiniz.
  17. Tüm köfteleri kızarttıktan sonra sıcak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun :)

İçli köfte püf noktaları nelerdir?

  • Hamurunuzu yoğururken ve şekillendirirken elinizi ıslatmanız işlemi oldukça kolaylaştıracaktır. Yanınızda su bulundurmayı unutmayın.
  • Bulgurun şişmesi için yeterince zaman verin, acele etmemenizi öneririm. Eğer gerekiyor ise az miktarda daha su ekleyebilirsiniz.
  • Köftemizi şekillendirirken kullandığınız streç filmi her zaman düz bir şekilde bırakırsanız tekrar tekrar rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Köfte harcını ve hamurunu hazırladıktan sonra baharat ve tuzunu kontrol ederek damak tadınıza göre eklemeler yapmayı unutmayın.
  • Köfte hamurunu mümkün olduğunca ince açmanızı ve içerisine bol iç harcı koymanızı öneririm çok daha lezzetli olacaktır. Ancak bunun da bir sınırı var çok aşırı ince olursa yırtılabilir. Bir iki deneme ile doğru kalınlığı bulacağınıza eminim.

İçli köfte nasıl pişirilir?

Bu soru çokça soruluyor. Benim tarifimde içli köfteyi iki şekilde de pişirebilirsiniz. İsterseniz tarifte gösterdiğim şekilde kızartabilir, isterseniz de kaynayan suda haşlayabilirsiniz. Eğer haşlarsanız sunumu yaparken üzerine sarımsaklı domatesli sos dökerek servis etmenizi öneririm.

İçli köfte kızartması oldukça hızlı oluyor, köfteleri kızgın yağa bıraktıktan kısa süre sonra kızardığını göreceksiniz. Eğer yağınız sıcak değil ise geç pişecek ve yağ çekecektir. Bu nedenle iyice ısındığından emin olun, köftenin bir köşesinden hafif yağa değdirerek bunu kontrol edebilirsiniz. Pişen köfteler şişerek yağın yüzeyine doğru çıkıyorlar, rengi de kızarmış ise köftenizi yağdan alabilirsiniz.

içli Köftele haşlama yapmak istiyorsanız. Kaynayan bol suya tuz ekleyelim ve köftelerimizi dikkatlice suya bırakalım. Peki içli köfte kaç dakikada haşlanır? Yaklaşık 15 dakika kadar sonra köfteler suyun yüzeyine çıkacaktır. Bu köftelerimizin piştiğini gösterir. Bir kevgir yardımı ile köfteleri sudan alarak servis tabağına koyabilirsiniz.

İçli Köfte yanına ne gider?

Köfteleri nasıl servis edelim, yanında ne yenir? derseniz eğer genellikle çorba ve salata ile oldukça doyurucu oluyor. Yoğurtlu soğuk çorba ya da yayla çorbası. Ve ya mercimek çorbası en çok tercih edilen çorbalardan. Salata olarak da gavurdağı veya naneli yoğurtlu salatalar içli köftenin yanına çok yakışıyor.

Kalan içli köfteleri ne yapabilirim?

İçli köfteniz fazla ise pişirmeden önce derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz, birçok kişi fazla fazla yaparak dondurucuda içli köfte hazır bulunduruyor.

Eğer içli köfteyi pişirdiniz ve soğudu ise mikrodalga fırında 1-1,5 dakika ısıtarak tüketebilirsiniz.

İçli Köfte kaç kalori?

Son olarak diyetine dikkat eden takipçilerimiz için kalori bilgisini de paylaşmak istiyorum.  1 adet kızarmış içli köfte 160 kalori. 1 adet haşlanmış içli köfte 110 kalori olarak belirtiliyor.

Yayınlanan: Üretkenlik
Bunu beğenen ilk kişi ol.