Muhammet Kaya
tarafından - Şubat 25, 2020
326 görüntüleme

Tüm dünyayı tehdit eden corona aşısı bulundu mu? Çinli büyükelçiden dikkat çeken sözleri...

 

Sadece Asya'da değil Avrupa'da da corona virüsü tehlikesi baş gösterdi! Son dakika bilgisine göre Çin'in Rusya büyükelçisi Zhang Hangui açıklamasında corona virüsü için aşı bulunduğunu açıkladı. Öte yandan AA'nın Pekin'den geçtiği habere göre ilk kez Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve dünyanın farklı kıtalarına sıçrayan corona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 2665'e yükseldi. Son 24 saatte 71 kişi hayatını kaybederken 508 yeni vaka tespit edildi. Çin'de yabani hayvan ticareti, tüketimi yasaklandı. İran'da da ortaya çıkan corona virüsü nedeniyle türbe ziyaretlerine sınırlama getirildi, İran'dan gelen bir Türk şoför de gözlem altına alındı. İşte son dakika haberinin ayrıntıları...

 

 

Dünyayı tehdit altına alınan Kovid-19 vakası yüzünden ölenlerin sayısı her geçen saat daha da artıyor. Öte yandan uluslararası ajansların geçtiği son dakika haberine göre İtalya'da da corona virüsü nedeniyle ölü sayısı yükseliyor. Salgın yüzünden 2 kişi daha yaşamını yitirdi. İtalya'da corona nedeniyle ölenlerin sayısı beşe yükseldi. Moskova'da dünya basınına konuşan Çinli büyükelçi Zahang Hanhui, bilim adamlarının corona virüsü aşısını bulduğunu son testlerin ardından piyasaya sürüleceğini ifade etti. Büyükelçi Hanhui, Şubat ayının sonuna kadar Çin'de bütün şehirlerde hayatın normale döneceğini iddia etti... 

 

 

CORONA AŞISI BULUNDU MU?

Çin'in Rusya Federasyonu Büyükelçisi Zhang Hanhui, Moskova'da Rus basınına yaptığı açıklamada, "Çin'deki bilim adamlarımızın bulduğu ilaç etkisini kanıtladı ve testler başarılı şekilde devam ediyor. İlaca yönelik çalışmaların son kısmının kısa süre zarfında bitirilmesi hedefleniyor ve Şubat sonuna kadar Çin'deki tüm şehirlerde hayat normale dönecek. Virüsün yayılma merkezinde ise hayatın Mart sonuna kadar düzelmesi planlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü'yle çalışıyoruz. Ekibimizin içinde 2 Rus bilim adamı da var. Rusya'ya ve halkına destekleri için teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

Kovid-19'dan iyileşerek taburcu edilen kişi sayısı 27 bin 323'e çıkarken, virüse yakalanma durumu şüpheli olan kişi sayısı 2 bin 824'e, müşahede altındaki kişi sayısı 87 bin 902'ye geriledi. Bununla birlikte vaka sayısı Çin ana karası dışında, Hong Kong'da 81'e ulaşırken, Makau Özel İdari Bölgesi'nde 10 olarak bildirildi.

MECLİS TOPLANTILARI ERTELENDİ!

Çin'de en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) ile en üst düzey istişare mekanizması Çin Halk Siyasi Danışma Konferansının (ÇHSDK) gelecek ay düzenleyeceği yıllık meclis toplantılarının, Kovid-19 salgını nedeniyle dün ertelendiği bildirilmişti.

Bu arada, Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi de yabani hayvan ticaretini ve tüketimini tamamen yasaklandığını duyurmuştu.
Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta ortaya çıkan Kovid-19 salgını nedeniyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke, Çin'in bu kentinde mahsur kalan vatandaşlarını tahliye etmişti.

Yeni tip koronavirüsün, kısa sürede diğer kent ve ülkelere yayılması üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "acil durum" ilan etmişti.

 

BAZI İRAN UÇUŞLARI İPTAL EDİLDİ!

İran'da koronavirüsün etkisini artırması üzerine THY, bu ülkeye gerçekleştirdiği seferlerde bir dizi önlem aldı. Bu önlemler kapsamında THY, 27 Şubat'a kadar İran'ın İsfahan, Meşhed, Şiraz ve Tebriz'e düzenleyeceği seferlerini iptal etti.

THY, Tahran seferlerini ise 2'ye düşürme kararı aldı. Tahran'a giden uçaklarda yolcu taşınmasında bir engel bulunmazken, dönüş seferlerinde ise İran'da bulunan sadece Türk yolcular uçağa kabul edilecek. THY, bu süreçte ulusal ve uluslararası otoritelerle koronavirüs kaynaklı durum değerlendirilmesi yapmaya devam edecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklamada bakanlık bünyesinde görev yapan bilim kurulunun önerisiyle tavsiye kararları kapsamında sınır hareketinin azaltılması noktasında ilave tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu ve İran'daki tablonun giderek artış göstermesi sebebiyle İran'la sınırların geçici olarak kapatma kararı aldıklarını belirtmişti.

Koca, "Uluslararası sağlık tüzüğü çerçevesinde İran'dan ülkemize yapılacak kara ve demiryolu geçişleri bugün saat 17.00 itibarıyla geçici olarak durduruldu. Tüm uluslararası uçuşlar ise saat 20.00 itibarıyla tek taraflı ve geçici olarak durduruldu. Yani İran'dan Türkiye'ye gelişler durdurulmuş oldu. Türkiye'den İran'a gidişler ise devam ediyor olacak." ifadelerini kullanmıştı.

 

Dünya Sağlık Örgütü'nün Sağlık Acil Durumları Programı Direktörü Mike Ryan yaptığı açıklamada "Bakın Çin'de olanlar, vakalarda önemli bir düşüş var. Virüs büyük oranda baskılandı ve pandemik mantığına aykırı vaka sayısında sıralı bir düşüş gördük. Ancak bunun aksine, Kore gibi yerlerde vakaların hızlandığını görüyoruz ve bu nedenle hala dengede bulunuyoruz. Potansiyel bir pandemi için hazırlık aşamasındayız" dedi.Ryan, ülkelerin hastaları alıp tedavi etmeye ve yeterli kontrol ve karantina işlemi için hazırlanmaları gerektiğini söyledi.

İtalya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ölü sayısının 6'ya yükselmesi başta komşu ülkeler olmak üzere Çekya ve Macaristan gibi Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde tedbirlerin artırılmasına neden oldu.

 

Yayınlanan: Gündem, Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.