Muhammet Kaya
tarafından - Şubat 29, 2020
500 görüntüleme

Yunanistan'a geçen göçmenler Avrupa'nın içlerine yürüyor

Avrupa'ya geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin Edirne'ye gelişleri sürüyor. Pazarkule sınır kapısı önünde bekleyen yüzlerce göçmen havadan görüntülendi. Türkiye'nin çeşitli illerinden yola çıkıp Edirne'ye gelen göçmenler, sınır kapılarını kapatan Yunanistan'a, Doyran köyünden Meriç Nehri'ni lastik botla aşarak geçiyor. Yunan askerleri, göçmenlerin geçişini engellemek için sık sık gaz bombası kullanırken, nehirde lastik botları kuma saplanan aile, 2 saat sonra kurtarıldı.

 

Yunan askerleri, Pazarkule Sınır Kapısı çevresinde bekleyen göçmenlere gaz bombası ile müdahalesini sürdürüyor. Askerlerin attığı gaz bombasından aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda göçmen etkilendi. Sınır kapısı dışında yasal olmayan yollardan Yunanistan'a geçen göçmenler Avrupa'nın içlerine doğru ilerliyor.

 

 

Türkiye'nin farklı illerinden Edirne’ye gelen göçmenler, sınır kapısını kapatan Yunanistan'a girmenin yollarını aradı. Yunanistan'ın Oristiada bölgesine ulaşan göçmenler, koroyolu kenarlarında yürürken görüntülendi.

 

 

Göçmenlerin tel örgüleri kesip geçmeye çalıştığı anlar böyle görüntülendi. Fotoğraf: Cihat Aslan / Milliyet.

 

 

Türkiye'nin göçmenlere 'açık kapı politikası' uygulayacağını açıklamasının ardından Avrupa ülkelerine gitmek isteyen göçmenler, çeşitli illerden Edirne'ye gitmeyi sürdürüyor.

 

 

Göçmenler, Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı ile iki ülke arasındaki sınırı oluşturan Meriç Nehri kıyılarında büyük yoğunluk oluşturdu.

 

 

Yunanistan, Pazarkule'nin karşısında bulunan Kastanies Sınır Kapısı'nda giriş ve çıkışlara kapatarak sıkı güvenlik önlemi aldı.

 

 

Binlerce göçmen Pazarkule Sınır Kapısı çevresinde bekleyişini sürdürürken, bazıları ise Meriç Nehri üzerinden lastik botlarla Yunanistan'a geçti.

 

 

Göçmenler, sınıra yakın Oristiada bölgesinde, karayolunda yürürken görüntülendi.

 

 

Göçmenler, önce Atina'ya, oradan da başka Avrupa ülkelerine gitmek istediklerini söyledi.

 

 

Yunan polisinin, yakaladıkları bazı göçmenleri kamplara götürdüğü belirtildi.

 

 

MAHSUR KALDILAR

MAHSUR KALDILAR 

Edirne'den Yunanistan'a geçmeye çalışan bir aile, botlarının havasının inmesi üzerine Meriç Nehri'nin ortasındaki adacıkta mahsur kaldı.

 

 

Avrupa'ya geçmek isteyen yüzlerce düzensiz göçmen, nehir ve kara hattını denemeye devam ediyor. Sınır köylerinden birinde, dün birçok düzensiz göçmenin yüzerek ve botla geçiş yaptığı yerden Yunanistan'a gitmeye çalışan bir ailenin botunun havası, nehrin ortasında inmeye başladı.

 

 

Nehrin ortasındaki adacığa çıkan, aralarında çocukların da olduğu 9 kişi botlarını şişirmeye çalışıyor. Bu arada Yunan devriyeleri sınırda zaman zaman havaya ateş ederek bazen de ses bombası atarak düzensiz göçmenlerin Yunanistan'a girmemesi için çaba sarf ediyor.

 

 

Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçmek isteyen göçmenler, belli noktalara kadar otobüs ve taksilerle geldi. Göçmenler, tarla ve yol kenarlarından yürüyerek Pazarkule Sınır Kapısı'na ulaştı. Gecenin ilerleyen saatlerinde sınır kapısındaki göçmen sayısı giderek arttı.

 

 

Gece saatlerinde başlayan yağmur ise göçmenlere zor anlar yaşattı. Pazarkule sınır kapısında toplanan göçmenler, geceyi yağmur altında geçirdi. Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen sınırı terk etmeyen göçmenler, tarlalarda ateş yakarak ısınmaya çalıştı.

 

 

YARDIMSEVER VATANDAŞ SİMİT VE MEYVE SUYU DAĞITTI

YARDIMSEVER VATANDAŞ SİMİT VE MEYVE SUYU DAĞITTI 

Ticaretle uğraştığını söyleyen ve zor durumda olan göçmenlere destek olmak amacıyla simit ve meyve suyu dağıtan Mustafa Hatipoğlu, "Buradaki insanlar perişan durumdalar. Bu akşam gördük. Bazısının ayakkabısı yok, bazısı aç.

 

 

Dayanışma zamanı. Birlik olma zamanı. Şehitlerimiz var, çok üzülüyoruz. Burada bir çok insan var. Gördük ki insanlar zor durumda. İnsanlık namına bir şeyler yapılması gerektiğini düşündüm. Soğukta çoğu hasta olacak. Allah yardımcıları olsun" dedi.

 

 

Sınıra insan akınının yanı sıra Yunan güvenlik güçleri ile göçmenler arasındaki gerginlik de artarak devam ediyor.

 

Öte yandan düzensiz göçmenlerden bazıları dün gece farklı noktalardan Meriç Nehri üzerinden Yunanistan'a geçti.

 

 

SINIRI KAPATAN YUNANLILAR, GÖÇMENLERE GAZ BOMBASI ATTI

SINIRI KAPATAN YUNANLILAR, GÖÇMENLERE GAZ BOMBASI ATTI 

Edirne'de Pazarkule Sınır Kapısı'ndan tampon bölgeye geçerek bekleyişlerini sürdüren göçmenlere, sınır kapısını otobüsler ile kapatan Yunan askerleri, gaz bombası attı.

 

 

Yunan askerlerinin, Türkiye'ye geri dönmelerini sağlamak amacıyla yaptığı gaz bombalı müdahalede aralarında çocuklar ve kadınların da olduğu bazı göçmenler fenalaştı.

 

 

Bu anlarda, bölgeden art arda patlama sesleri gelirken, göçmenler ağaçlık alanlara kaçarak kurtulmaya çalıştı.

 

 

 

Yaklaşık 5 dakika süren müdahalenin ardından göçmenler, tampon bölgede bekleyişlerini sürdürmeye devam ediyor.

 

 

Avrupa'ya geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin Edirne'ye gelişleri dün gece de devam etti.

 

 

İstanbul'da dün toplanan göçmenler gruplar halinde taksi ve otobüslere binerek Edirne'ye gitmişti. Aralarında çocukların da olduğu göçmen grupları gece boyunca yine Edirne'ye hareket etti.

 

 

Zeytinburnu'nda bazı taksilerin ve minibüslerin hazır beklediği görüldü. Burada bekleyen göçmenlerin arasında Zonguldak'tan ve Ankara'dan da gelenlerin olduğu öğrenildi.

 

 

Göçmenlerin toplandığı bir diğer nokta da Fatih, Aksaray oldu. Buradakiler otobüs ve minibüslerle Edirne'ye gitti. Otogarda da göçmenlerin yoğunluğu vardı.

 

 

Mültecilerin umut yolculuğu ikinci günde de devam ediyor. Akın akın Edirne’ye gelen mülteciler, Pazarkule-Kastanies sınır kapısında bulunan tampon bölgeye yürüyor. Sayıları düne göre en az 2 kat artan mülteci grubu, geceyi de soğuk havaya rağmen dışarıda geçirdi.

 

 

Öte yandan, mülteci grubun arasında çok fazla küçük yaşta çocuk ve kadın olması dikkat çekiyor.

 

 

GECEYİ OTOGARDA GEÇİRDİLER

GECEYİ OTOGARDA GEÇİRDİLER 

Yunanistan'a gitmek isteyen göçmenler, soğuk havaya rağmen bekleyişlerini sürdürdü. Geceyi Edirne Otogarı'nda yaktıkları ateşin başında ısınmaya çalışarak geçiren göçmenler, sınırı geçene kadar bekleyişlerini sürdüreceklerini söyledi. Göçmenler, Gerekirse Meriç Nehiri'ni yüzerek geçeceklerini belirtti.

 

 

Afganistan uyruklu Amir Mesut, “Burada daha fazla kalırsak dayanamayız, soğuktan donarız, ölürüz. Ne yapacağımız belli değil. Sınırı yüzerek geçeceğiz. Çocuklara da ip bağlayıp, bir şekilde karşıya geçireceğiz. Geri dönmeyi düşünmüyoruz” dedi. Servis şoförü Ercan Gül, “İki gündür otogardan sınıra yolcu taşıyorum. Yazıktır günahtır. Çok yağmur yağdı, çoluk çocuk hepsi ıslandı. Çok üzülüyorum. Bir şeyler yapılsın, herkesin hali perişan” şeklinde konuştu.

 

 

GÜN AYDINLANINCA YENİDEN YOLA ÇIKTILAR

GÜN AYDINLANINCA YENİDEN YOLA ÇIKTILAR 

Göçmenler havanın aydınlanmasıyla birlikte sınır kapısına doğru yeniden yola çıkarken, Yunan askerleri ise otobüs çekerek kapattıkları tampon bölgeye ulaşanları, ülkeye giremeyeceklerini söyleyerek, Türkiye'ye dönmeye ikna etmeye çalışıyor.

 

 

Denizli’de düzensiz göçmenlerin gündüz saatlerinde başlayan Yunanistan’a geçmek için Edirne’ye gidişleri gece saatlerinde artarak devam etti. Mülteciler otobüs firmalarının Edirne araçlarına binmek için yoğunluk oluştururken, Edirne’ye sefer bulamayanlar ise İstanbul araçlarına bilet aldı.

 

 

Denizli Büyükşehir Belediyesi Otobüs Terminalinde gündüz saatlerinde başlayan mültecilerin Edirne’ye gidiş yoğunluğu gece saatlerinde de devam etti. Çoğunluğu çocuklu ailelerden oluşan mülteciler Yunanistan’a oradan da diğer Avrupa ülkelerine gitme hayali ile Edirne’ye doğru yola çıktı. Edirne için otobüslerde yer bulamayan mülteciler İstanbul, başta olmak üzere Tekirdağ otobüslerine bilet aldılar.

 

 

Otobüs bileti satış görevlisi Ayşegül İmamoğlu Avrupa’ya gidecek olan göçmenlerin çok fazla geldiğini ve otobüs seferlerinin yetersiz kaldığını belirtti. İmamoğlu, “Çok yoğun Denizli otogarı olarak, sabahtan ve öğle saatlerinden başladı bu yoğunluk akşam 6-7 hatta hala daha devam ediyor. Otobüs bilet satış sistemlerimiz yavaşladı. Çok fazla Afgan, Suriye ve İran yolcusu karşıladık. Biletleri genelde İstanbul ve Edirne’ye verdik. Göçmenler İstanbul ve Edirne kapılarına çıkmayı düşündüklerini beyan ettiler. Şuanda satışlarımız normalden biraz daha yüksek oldu bugün, hatta bayağı bir yüksek oldu. Buradan ek seferler kaldırdık 2-3 tane otobüs kalktı. Gerek Edirne’ye, gerekse İstanbul’a olacak şekilde” ifadeleri ile anlattı.

 

 

 

Otobüs bileti satış görevlisi Ayşegül İmamoğlu Avrupa’ya gidecek olan göçmenlerin çok fazla geldiğini ve otobüs seferlerinin yetersiz kaldığını belirtti. İmamoğlu, “Çok yoğun Denizli otogarı olarak, sabahtan ve öğle saatlerinden başladı bu yoğunluk akşam 6-7 hatta hala daha devam ediyor.

 

 

 

Otobüs bilet satış sistemlerimiz yavaşladı. Çok fazla Afgan, Suriye ve İran yolcusu karşıladık. Biletleri genelde İstanbul ve Edirne’ye verdik. Göçmenler İstanbul ve Edirne kapılarına çıkmayı düşündüklerini beyan ettiler.

 

 

 

Şu anda satışlarımız normalden biraz daha yüksek oldu bugün, hatta bayağı bir yüksek oldu. Buradan ek seferler kaldırdık 2-3 tane otobüs kalktı. Gerek Edirne’ye, gerekse İstanbul’a olacak şekilde” ifadeleri ile anlattı.

 

 

Başka bir otobüs bileti satış görevlisi Yaşar Gökgöz ise durumu şöyle ifade etti. Gökgöz, “Şuanda yoğun bir ilgi var özellikle Edirne hattına olarak genel mülteci halk olarak bahsedeyim Suriyeli, Afganistan ve İran vatandaşları şuanda Edirne’ye akın ediyor.

 

 

Şu anda Denizli otogarından 20-25 dakikaya bir Edirne’ye araç çıkıyor. Bilet fiyatlarında bir değişiklik var 20 - 30 TL fazlalaşma durumu var ek seferlerden kaynaklı olarak. Yoğun bir ilgi var şuanda biz yetiştiremiyoruz araba olarak” dedi.

 

 

Öte yandan, düzensiz göçmenler gece geç saatlere kadar bekleyeceğini ve geceyi orada geçirerek sabah saatlerinde gelecek otobüslere de bilet aldıkları belirtildi.

 

 

 

AKIN AKIN GİDİYORLAR

AKIN AKIN GİDİYORLAR 

Kentte dün gece saatlerinde başlayan düzensiz göçmen hareketliği devam ediyor.

 

 

 

Başta İstanbul olmak üzere Anadolu'nun pek çok kentinden Edirne'ye gelen düzensiz göçmenler, özellikle Yunanistan'la kara sınırının olduğu Karaağaç Mahallesi'ndeki Pazarkule Sınır Kapısı civarında bekliyor.

 

 

 

Tel çitle korunan alanın yakınında bekleyen göçmenlere, Yunan güvenlik güçleri geri çekilmeleri için zaman zaman ses bombası atıyor, araçlarının sirenini çalıyor.

 

 

 

Başlayan sağanak nedeniyle zor anlar yaşayan düzensiz göçmenler, yaktıkları ateşin etrafında ısınmaya çalışıyor.

Yunanistan, tampon bölgede jiletli tellerle barikat kurdu.

 

 

Edirne’de, Pazarkule-Kastanies sınır kapıları arasında bulunan tampon bölgede mülteci grubunun bekleyişi sürüyor. Yunanistan, tampon bölgede jiletli tellerle barikat kurarak, bölgeye çok sayıda Yunan polisi sevk etti.

 

 

 

Türkiye'nin düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçişine engel olmayacağı yönündeki haberlerin ardından Karabük'te yaşayan çok sayıda göçmen, aileleri ile sınır kentlerine gitmek için şehirler arası otobüs terminaline geldi.

 

 

 

Karabük Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu düzensiz göçmenler, Edirne başta olma üzere sınır kentleri üzerinden Avrupa'ya ulaşmak istiyor.

 

 

Eşyaları ile otogara gelen düzensiz göçmenler, otobüs firmalarından bilet alarak yola çıktı.

 

 

GECEYİ YAĞMUR ALTINDA GEÇİRDİLER

GECEYİ YAĞMUR ALTINDA GEÇİRDİLER 

Türkiye'den Avrupa'ya geçmek isteyen göçmenler, belli noktalara kadar otobüs ve taksilerle geldi. Göçmenler, tarla ve yol kenarlarından yürüyerek Pazarkule Sınır Kapısı'na ulaştı. Gecenin ilerleyen saatlerinde sınır kapısındaki göçmen sayısı giderek arttı.

 

 

 

Gece saatlerinde başlayan yağmur ise göçmenlere zor anlar yaşattı. Pazarkule sınır kapısında toplanan göçmenler, geceyi yağmur altında geçirdi. Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen sınırı terk etmeyen göçmenler, tarlalarda ateş yakarak ısınmaya çalıştı.

 

 

YARDIMSEVER VATANDAŞ SİMİT VE MEYVE SUYU DAĞITTI

YARDIMSEVER VATANDAŞ SİMİT VE MEYVE SUYU DAĞITTI 

Ticaretle uğraştığını söyleyen ve zor durumda olan göçmenlere destek olmak amacıyla simit ve meyve suyu dağıtan Mustafa Hatipoğlu, "Buradaki insanlar perişan durumdalar. Bu akşam gördük. Bazısının ayakkabısı yok, bazısı aç.

 

 

Dayanışma zamanı. Birlik olma zamanı. Şehitlerimiz var, çok üzülüyoruz. Burada birçok insan var. Gördük ki insanlar zor durumda. İnsanlık namına bir şeyler yapılması gerektiğini düşündüm. Soğukta çoğu hasta olacak. Allah yardımcıları olsun" dedi.

 

 

 

 

 

 

 

Yayınlanan: Gündem, Toplum
Bunu beğenen ilk kişi ol.