Yasemin Aktaş
tarafından - Mart 29, 2020
353 görüntüleme

Kendi Elinizden Sofranıza Leziz Çiçek Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 su bardağı tepeleme un (Bardak ölçüsü 200 ml)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1, 5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya
  • 2, 5 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt

Üzerine sürmek için:

  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı su

Kendi Elinizden Sofranıza Leziz Çiçek Ekmek Tarifi Yapılışı

Herkese “evde kal, sağlıklı kal” dileklerimle. Güzel günler dilerken, canla başla gece-gündüz demeden görevleri başında bulunan sağlık ekibine kolaylıklar, hastalara şifalar diliyorum, dualarımız onlara olsun. İnsanlar neden sabah evden çıkar? Ya ekmek parası kazanmak için işine, ya da ekmek almak için markete gider. Hazır herkes evdeyken, “EVDE KALIN” mis gibi buram buram kokan ekmekleri yapmak sizden diyorum.Hatta çocuklarınızla mutfağa girin, onlara da minyatür ekmekler yapın veya ortak yapın. İşinizi eğlenceye dönüştürün ki çocuklarda evde durmaktan sıkılmasınlar. Gelelim yapımına:.

  1. Öncelikle yoğurma kabımıza unumuzu alalım, ortasını havuz gibi açalım, ılık süt, su, maya, yağ, şeker ve tuzumuzu ilave edip tahta kaşıkla karıştıralım.
  2. Ortadan başlayarak hamurumuzu yavaş yavaş kaşıkla toparlanmaya başlarken elimizle yoğurarak yumuşak özlü bir hamur yapalım.
  3. Üzerini kapatarak 45-50 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.
  4. Mayalanan hamurumuzu alttan üste doğru çevirerek havasına alalım, tezgahımıza un serpip hamurumuzu alalım.
  5. Limondan biraz büyük 2 parça ayıralım. (Çocuklar için 2 tane küçük yaptım) Kalan hamurumuzu 8 parçaya ayırıp yuvarlak pazılar yapalım.
  6. Fırın kabımıza hamur pişirme kağıdını koyalım, ocağımızda iyice ısıttıktan sonra hafif un serpelim.
  7. Ortaya bir pazımızı çevresine de 7 adet dizelim, kapağını kapatalım 15-20 dakika kadar tekrar mayalandıralım.
  8. Mayalanan çiçek şekli hamurumuzun üzerine, yoğurt zeytinyağı ve su karışımını çırparak fırçayla sürelim.
  9. Üzerine çörek otu ve susam serperek önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar.
  10. Daha sonra, üzerine hamur pişirme kağıdı koyarak 180 dereceye indirip 20-25 dakika kadar daha bekletelim, altı üstü ekmeğimizin güzel pişmiş olsun. (Fırının alt kısmına pişme esnasında kaseyle su koyalım)
  11. Pişen ekmeklerimizin üzerine çok hafif su serperek örtü örtelim evimizi buram buram ekmek fırınının kokusu aldı, ekmeğimiz de çok lezzetli ve güzel oldu.
  12. Siz isterseniz ortasına çizikler atarak, yuvarlak veya oval küçük ekmekler yapabilirsiniz.Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun diyorum.

Not : Fırın kabımın ölçüsü 32 cm.Hamurumuzu tupperware de mayalarsak işimiz çabuklaşacaktır.Ben mayalı hamurlarımda instant kuru maya kullanıyorum, aktifleşmesini beklemeden direk yoğuruyorum.Bu hamurdan, her türlü lavaş, gözleme, bazlama ve içli gözlemeler yapabilirsiniz.

Yayınlanan: Aile & Ev, Üretkenlik
Bunu beğenen ilk kişi ol.