tarafından - Nisan 15, 2020
253 görüntüleme

Son günlerde ortaya çıkan ve insanların merak ettiği dang humması nedir? dang humman belirtileri nelerdir? sorusu cevap arar oldu. Dünya koronavirüs ile sıkıntılar yaşarken, diğer bir taraftan ortaya çıkan Dang Humması virüsü insanlar arasında korkuya neden oluyor. Dang Humması virüsünün, ortaya daha önce çıkmış ve hala devam eden virüsler gibi tehlikeli bir virüs olduğunu belirtmek isteriz. İnsanlar Dang Humması virüsüne yakalandıkları zaman, diğer tehlikeli virüsler gibi ölüm ile baş başa kalıyorlar. Tedavisi mümkün olmakla beraber, aşısı daha bulunmamıştır.

Dang Humması Ne Demektir? Nasıl Ortaya Çıkar?

Dang Humması koronavirüs gibi bir virüstür. Sivrisineklerden bulaşan bu virüsün insan üzerinde öldürücü etkisi bulunuyor. Dang hummasının diğer bir adı ise; kırık kemik humması'dır. Bu ismi almasının nedeni ise, dang hummasına yakalanan hastaların kemiklerinin kırılır gibi ağrı hissetmesinden dolayıdır.

Çıkış yeri Asya ülkesi Endonezya'dır. Bu zamana kadar yılbaşından beri 250 kişinin ölümüne sebep olmuştur. Ne kadar merkezi Endonezya olsa bile, tropikal iklimin yaşandığı yerlerde bulunan sivrisineklerin neden olduğu bir hastalıktır. Dang Humması virüsü daha önceki yıllarda olmasına rağmen, 2020 yılında hastalığın ortaya çıkması zirve yapmıştır. Bunun sonucunda ise ani ölümler ortaya çıkmıştır.

Dang Humması Belirtileri Nasıldır?

Dang Humması hastalığına yakalanan bazı kişiler ilk başta hasta olduğunu anlamaz. Daha sonra durumu ağırlaştığı zaman Dang Humması virüsünü kaptığı anlaşılır. Dang Hummasının belirtileri şöyledir.

  • Sivrisinekler insanları ısırdıktan 24 saat sonra, etkileri yavaş yavaş görülmeye başlar.
  • Daha sonra Dang Hummasına yakalanan kişi ishal olur.
  • Bunların yanında kişide baş dönmesi seyreder.
  • Baş dönmesi ile beraber kusma olur.

bunların haricinde bulunan belirtiler arasında ise; eğer erken müdahale edilmez ise, kemiklerde ve kaslarda ağrılar meydana gelir. Göz kapaklarında şişme ve ağırlaşma olur. Kişinin cildinde döküntüler ortaya çıkar. Dişlerde sızlama olur. İnsanın burnu kanar ve dolaşım yetmezliği sorunu baş gösterir.

Bunun neticesi ile ölümle sonuçlanır. Eğer Dang Hummasına yakalanan kişilerin direnci yüksek ise bu belirtiler ortaya çıkmaz. Bu belirtilerin hepsi bir kişide görünmese de, hastalık seyrine göre belirtileri kişiden kişiye değişir. İleri ki yaşlarda olan kişilerde kemik ve kaslar zayıfladığı için bu hastalık hızlı şekilde ortaya çıkar.

Dang Humması Hangi Familyadan Geliyor? Dang Humması Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Dang Humması virüsü ilk olarak tarihte 1779 yılında görülmüş olan bir virüstür. Fakat hastalığın ortaya çıkışı ve ölümlerin çok olmasından dolayı kayıtlara 1960 yılında geçmiştir. Hastalığın tedavisi, uzmanlar tarafından net olarak bulunamamıştır. Bu hastalığın tek çaresinin şu anda hastalığı bulaştıran sivrisineklerin sayısını azaltmak olduğu uzmanlar tarafından söylenmiştir.

Hastalığa sivrisinekler tarafından yakalanmamak için gerekli önlemlerini alınarak korunulması olduğunu hekimler ifade ediyorlar. Sivrisineklerin bulaştırdığı bu virüs 4 çeşittir ve Dang Humması bu çeşitlerden bir tanesidir. Dang Hummasının familyası ise keneler tarafından insanlara bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı gibi aynı aileden geliyor. Bulaşıcı bir hastalıktır ve öldürücüdür.

Dang Humması Tedavisi Nasıldır?

Dang Hummasının özel bir aşısı ve tedavisi yoktur. Fakat hastalık hastalık ortaya çıktığı zaman semptomlara yönelik tedavi uygulaması yapılıyor. Dang Hummasının ortaya çıktığı ilk 5 gün ayrı bir önem kazanıyor. Bu süre içerisinde hastanın vücudunda bulunan virüs hemen temizlenmelidir. Virüs temizlendikten sonra tedavi sürece devam etmelidir. Dünya Sağlık Örgütü Dang Humması ile ilgili, hastalığa neden olan virüsün tedavisinin iki çeşit olduğunu ifade ediyor.

Eğer hastalığa yakalanan kişi başlarda grip tarzında belirtiler gösterirse, tedavi süreci başarılı geçer ve ölümle sonuçlanmaz. Fakat virüs ilerleyip beyne kadar ulaşırsa, hasta şoka girer ve bu ölümle sonuçlanır. Dang Humması hastalığına en fazla yakalanma riski olan insanlar ise sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelere ziyarette bulunan kişilerdir. Bu yerler ise; Afrika, Doğu Akdeniz, Hindistan ve Uzakdoğu ülkeleridir.

Dang Hummasının Semptomlara Verdiği Rahatsızlıklar

Dang Hummasının 4 farklı çeşidi bulunuyor. Bu 4 çeşit virüs hastalığa yakalanan kişilerdeki semptomları değişik şekillerde görülüyor. Bazı kişilerde görülen semptomlar, bazı insanlarda görülmüyor. Bu durum ise tamamen kişinin virüse olan direnci ile alakalı oluyor. Eğer genç bir kişi Dang Hummasına yakalanmışsa ve vücut direnci yüksekse ölüm riski olmamakla beraber hastalığın semptomları az oluyor.

Eğer Dang Hummasına yakalanan kişinin kronik hastalığı varsa ve yaşlı bir kişi ise, hastalığın ilerleme riski daha fazla oluyor. Genç insana göre ölüm riski daha fazla oluyor ve ölümle sonuçlanıyor. Yaşla ve kronik hastalığı olan yaşlı insanda göstermiş olduğu semptomlar daha ağır vakalar da seyrediyor. Dang Hummasının kişinin vücudunda göstermiş olduğu semptomlar şu şekilde oluyor.

  • Hastalığa ilk yakalanan kişilerde grip belirtileri ortaya çıkıyor.
  • Hastalık evreleri ilerledikçe baş ağrısı ve burun kanaması ortaya çıkıyor.
  • Ciltte olan kızarıklar kendini göstermeye başlıyor.
  • Hastalığa yakalanma riski fazla olan yaşlı insanlarda ise semptomlar hızlı bir şekilde kendini gösteriyor.

bu semptomlar arasında en belirgin olanları kişinin kemiklerinde kırık acısı olar gibi ağrıların olması oluyor. En fazla kendini gösteren semptomu ise yüksek ateş olarak ortaya çıkıyor. Yüksek ateş semptomu ister yaşlı olsun, ister genç olsun virüsün vücuda iyice yerleşip ilerleme boyutu ile alakalı oluyor. Bu durumda hemen hastaneye gidilmesi gerekiyor. Çünkü alınacak ilk önlemler kişinin hayatını kurtarmada önemli bir rol oynuyor.

Dang Hummasının Klinik Seyri

Dang Hummasına yakalanan ve kliniğe gelen kişiler arasında klasik semptomlar gözleniyor. Bu semptomlar arasında; ani bir şekilde kişinin ateşlenmesi ve baş ağrısının olması kliniğe gelmesine neden oluyor. Baş ağrısı genellikle gözlerin arka kısmında meydana geliyor. Kişinin cildinde olan kızarıklıklar ve kemiklerde ağrının olması klinik ortama gelmesine neden oluyor.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.