tarafından - Nisan 17, 2020
266 görüntüleme

Mevsim değişikliği hastalıkları nelerdir?  sorusu kapsamında birçok hastalıktan bahsedebiliriz. Bütün mevsimsel geçişlerde yaşandığı gibi kış aylarından bahar aylarına geçtiğimiz günlerde de birçok hastalığın görülmesinde artış yaşanıyor. Bu artışlar ile birlikte havaların ısınmaya başlaması ve buna karşın da ani ısı düşüşleri veya yükselişleri, rüzgar, yağmur, polenler gibi nedenlerle vücut direnci de azalıyor. Bahar aylarına geçişte üst solunum yolu hastalıkları, alerjik astım ve alerjik rinit, mide-bağırsak hastalıkları, depresyon gibi birçok hastalığın yaygın bir şekilde görüldüğüne gözlemlenir. Bu hastalıklar ve korunma yolları hakkında ise şunlar aktarılabilir:

Mevsim Değişikliğinde Ortaya Çıkan Hastalıkların Belirtileri

Mevsim değişikliği birçok hastalığın yaygın olarak görülmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu hastalıkların belirtileri ise şunlardır:

  • Gözlerde sulanma ve şişlik,
  • Nedensiz vücut ağrıları ve sabah uyanmakta zorlanma,
  • Hapşırma sıklığının artışı,
  • İştahszılık,
  • Boğazda kaşıntı ve hırıltı,
  • Göğüs bölgesinde uyuşma ve ağrı,
  • Mide bulantısı,
  • Gece hızla üşüme veya terleme gibi belirtiler mevsim değişikliğinin yol açtığı belirtilerdir.

Üst Solunum Yolu Hastalıkları

Bahar aylarında ani bir şekilde ısınma ve soğumaların yaşanması, rüzgar, yağmur gibi durumlara karşı tedbirli davranmayarak kendimizi koruyacak etkili önlemleri alınmadığı zaman bu etkenler, üst solunum yolu rahatsızlıklarında artışa sebep oluyor. Bu hastalıklar ise bademcik iltihaplanması, larenjit, farenjit, orta kulak enfeksiyonları ve sinüzit olarak karşımıza çıkıyor.

Kişide ise çoğunlukla ateş, öksürük, boğaz ağrısı, hapşırık, kulak ağrısı, ses kısılması ve geniz akıntısı şeklinde belirtiler ortaya çıkıyor. Ancak üst solunum yolu rahatsızlıklarına karşı önceden bir önlem alarak korunmak da mümkündür. Bu tedbirler ise ısı değişimlerini göz önünde bulundurarak giysi seçmek, dengeli beslenmek, yeteri kadar meyve ve sebze tüketmek, gün içinde yaklaşık olarak 2 litre su içmek, sigaradan kaçınmak ve uykusuz kalmamak gibi uygulamalar başı çekiyor.

Alerjik Rinit

Saman nezlesi şeklinde de adlandırılan alerjik rinit hastalığı, burun mukozasının alerjik sebeplerden dolayı iltihaplanması anlamına geliyor. Küf mantarları ve ev tozu derken yıl boyunca görülebilen alerjik rinit bahar aylarında havada uçuşan polenler sebebiyle de artış gösteriyor.

Burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, öksürük, burun kaşıntısı, geniz akıntısı, gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma alerjik rinitin belirtileridir. Alerjik riniti olan kişilerin yüzde 30’unda ise alerjik astımla da karşı karşıya kalınabiliyor. Alerjenlerden korunmak, gerektiğinde make kullanmak ve polenlerin olduğu yerlerden uzak kalmak önemli tedbirler arasındadır.

Alerjik Astım

İlkbahar döneminde alerjik astımı olan kişiler zor bir süreçten geçer. Hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklarla seyreden bu hastalık alerjik sebeplerle oluşur. Burada etkilenen yer ise hava yolları oluyor. Bu iltihap sebebiyle hava yollarının mukozasında ödem oluşuyor. Öksürük, hırıltılı nefes ve nefes darlığı, alerjik astımın önemli belirtileri arasında olurken, ateş ve koyu bir renkte olan balgamlı öksürüğün de eklenmesi enfeksiyon eklendiği anlamına gelir. Alerjenlerden korunmak ve tedavinin aksatılmaması bu nedenle çok önemlidir.

Mide Hastalıkları

Bahar aylarında sebebi tam olarak bilinmemekle beraber reflü, peptik ülser ve gastrit gibi hastalıklarda da önemli derecede artış yaşanıyor. Önceden hafif şikayetleri olan kişilerde alevlenmeler olabilirken, şikayeti olmayan kişilerde de yakınmalar başlayabiliyor. Şişkinlik, karnın üst bölümünde ağrı ve yanma, ağza ekşi su gelmesi, geğirme, kusma, bulantı ve geceleyin şiddetli ağrı önemli olan belirtiler arasındadır.

Bu hastalıktan korunmak için de kızartma, baharatlı ve yağlı yiyecek, sigara, kahve, alkol ve gazlı içecekten kaçınmak gerekirken, sık ve az yemek ve kilo kontrolüne de dikkat etmek gerekiyor.

Bahar Yorgunluğu

Metabolizmadaki değişiklikler kişilerde bahar yorgunluğuna da yol açabiliyor. Ortaya çıkan bu durum kişinin aile ve iş yaşamı ile genel olan yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkileyebiliyor. Bahar yorgunluğunun kişilerde yarattığı belirtileri ise yorgunluk ve halsizlikten baş ve eklem ağrılarına hatta devamlı olarak uyuma isteğine kadar birçok faktör bulunuyor. Bahar yorgunluğundan korunmak amacıyla da düzenli bir şekilde spor yapmak, yeterli ve dengeli beslenmek, mineral ve vitamin eksikliklerini gidermek, sigara ve alkolden uzak durmak, uyku ritmine önemli ölçüde dikkat etmek ve bol su tüketmek çok önemlidir.

Ürtiker

Halk arasında kurdeşen adıyla da bilinen ciltte oluşan kızarıklık ,kabarma ve kaşıntı ile de seyreden bir hastalıktır. Birçok sebep ürtikere yol açmakla beraber polen maruziyetinin de artmış olduğu ilkbahar aylarında hastalığın sıklıkla ortaya çıkmasını artırmıştır. Bu hastalıktan korunmada ise diğer alerjik rahatsızlıklarda da olduğu gibi alerjenlerden uzak durmak gerekecektir.

Mevsim Değişikliği Hastalıklarından Korunma Yöntemleri

Mevsim değişikliğinin sebep olduğu hastalıklara karşı genel korunma yöntemleri şunlardır:

  • Beslenmeye özen gösterilmelidir. Özellikle de günün en önemli olan öğünü kahvaltı asla aksatılmamalıdır. Kahvaltı hem gün boyu enerjik olmanızı sağlarken hem de bağışıklık sisteminizi de güçlendirmeye yardımcı olur. Protein almak, taze meyve ve sebze tüketmek yerine de karbonhidratlı yiyecekleri tüketmek vücudunuzu mikroplara karşı savunmasız bir halde bırakır.
  • Bol bol su tüketimi yapılmalıdır. Çünkü vücudunuzun bütün fonksiyonları günlük bir şekilde yeterli su alınmadığında tüm işlevini yitiriyor. Ortaya çıkan bu durum da sosyal ve iş ve hayatınızı oldukça etkiliyor. Bu nedenle de yanınızda su şişesi taşımak büyük önem taşıyor. Uzmanlar da günde 2 ve 2,5 litre kadar su içmenin önemine sürekli olarak dikkat çekiyor.
  • Değişen hava koşullarında aşırı kalın veya aşırı ince giyinmemeniz gerekir. Çünkü çok terlemek ve çok üşümek de hastalıkların meydana gelmesine yol açar. Dolayısıyla normal incelikte olan kıyafet üzerine bir hırka giyinmeniz doğru olacaktır.
  • Bağışıklık sistemini güç kazandıran vitaminleri yeterli bir miktarda almanız da hastalıklara karşı korunmada etkilidir.

A vitamini almanız halinde mikropların vücudunuza girmesini önlemiş olurken C vitamini aldığınız da ise vitamin vücudunuzu hastalıklara karşı önemli ölçüde korur.

Yayınlanan: Sağlık
Başlıklar: mevsim değişikliği
Beğen (1)
Yükleniyor...
1