Hakan Bozkurt
tarafından - Mayıs 7, 2020
319 görüntüleme

İbrahim Gökçek: Grup Yorum, ölüm orucuna ara veren üyesinin hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı

Grup Yorum'un bas gitaristi İbrahim Gökçek, ölüm orucuna 323. günde ara verme kararı aldıktan iki gün sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Gökçek'in ölüm haberini, Grup Yorum sosyal medya hesaplarından duyurdu.

Grup Yorum üyelerinden Meral Hır, Gökçek'in cenaze töreninin yarın yapılacağını söyledi.

40 yaşındaki İbrahim Gökçek, ölüm orucunda 40 kiloya düşmüştü.

Gökçek, birçok sanatçı ve siyasetçinin devreye girmesi ve sürecin takipçisi olacaklarını duyurması üzerine iki gün önce eylemine ara verdiğini açıklamıştı.

Aynı gün kendi isteği ile hastanede tedavi altına alınan Gökçek'in sağlık durumu kritikti.

Halkın Hukuk Bürosu: Helin ve İbrahim'e borcumuz şarkılarını meydanlarda söylemektir

İbrahim Gökçek'in avukatlığını yapan Halkın Hukuk Bürosu da, müvekkilinin yaşamını yitirmesinin ardından Twitter hesabından açıklama yaptı.

 

 

@halkinhukuk_ tarafından yapılan Twitter paylaşımı: Duydunuz mu, bu ülkede iki sanatçı halkın acılarına, öfkesine, sevincine ortak olan sanatını özgürce yapabilmek için şehit düştü!

 

 

@halkinhukuk_ tarafından yapılan Twitter paylaşımı: Müvekkilimiz İbrahim Gökçek ölüm orucunun 323. gününde direnişine ara vermişti. Bugün yoğun bakımda tutulduğu hastanede ölümsüzleşti. Şarkılarını söyleyebilmek için hücre hücre eridi. Şimdi, Helin'in ve İbrahim'in direniş türküsü bizim dilimizdedir.

 

 

@halkinhukuk_ tarafından yapılan Twitter paylaşımı: Ibrahim Gökçek'in yaşaması için mücadele eden, taleplerini duyuran, direnişin sesini yükselten, dayanışan halkımızın başı sağ olsun. Helin ve Ibrahim'e borcumuz şarkılarını meydanlarda söylemektir.

 

'Bas gitarımı aldılar, kendimi ifade etmek için bedenimi enstrüman yaptım'

İbrahim Gökçek, bir hafta önce yazmış olduğu bir mektupta "Bas gitarımı aldılar, kendimi ifade etmek için bedenimi enstrüman yaptım" demiş; beş yıl önce bir milyon kişiye konser veren bir gitarist iken beş grup arkadaşı ile bir anda "ödülle aranan terör listesine" eklendiklerini belirtmişti.

3 Nisan'da hayatını kaybeden bir diğer Grup Yorum üyesi Helin Bölek'in, ziyaretine gelen milletvekillerine konser sözü verilirse ölüm orucunu sonlandıracağını söylediğini hatırlatan Gökçek mektubunda şu ifadelere yer vermişti:

"Ama verilmedi. Yanı başımdaki oda artık boş. Ben ise, bir süredir bütün yaşantımı sürdürdüğüm bu yataktan sonraki yolculuğumun nereye olacağını, bedenimde süren savaşı ölümün mü yoksa yaşamın mı kazanacağını bilmiyorum."

İbrahim Gökçek'in babası Ahmet Gökçek, BBC Türkçe'ye verdiği röportajda oğlunun ve arkadaşlarının müzik yaptığını; sanatlarını icra etmek, sahnelere dönmek ve yeniden konser vermek için bu eyleme başlattıklarını hatırlatmıştı:

"Bunlar böylesi bir ölümü hak eden çocuklar değil, Helin'i kaybettik, İbrahim'i de kaybetmeyelim. Çocuğum orada ölmesin, sesi duyulsun duyulsun istiyorum" diyen Ahmet Gökçek , Grup Yorum üyelerinin taleplerinin gerçekleşebilir makul ve hukuki olduğunu söylemiş, Cumhurbaşkanı, içişleri ve adalet bakanına seslenerek oğlunun taleplerinin duyulup yerine getirilmesini istemişti.

Son 3,5 yılda neler yaşandı?

Grup Yorum'un yedi üyesi, 2016 yılının Kasım ayında İstanbul'da, İdil Kültür Merkezi'ne düzenlenen bir polis operasyonu sırasında "polise mukavemet, hakaret ve terör örgütü üyesi olma" suçlamalarıyla önce gözaltına alındı, ardından da tutuklandı.

"Terör örgütü üyesi oldukları" iddiasıyla tutuklanan müzisyenlerden Helin Bölek, Bahar Kurt, Barış Yüksel, İbrahim Gökçek ve Ali Aracı cezaevinden yaptıkları bir açıklama ile yaşadıkları baskıların, uygulanan konser yasaklarının, kültür merkezlerine yapılan baskınların son bulması için 17 Mayıs 2019 tarihinde "süresiz ve dönüşümsüz" açlık grevine başladıklarını duyurdu.

Helin Bölek

ölek

20 Kasım 2019 tarihinde tahliye edilen Helin Bölek ve Bahar Kurt, açlık grevine devam etti.

Silivri 9 No'lu Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek ise 201. gününden itibaren açlık grevini ölüm orucuna çevirdiğini duyurdu. Gökçek, 24 Şubat 2020 tarihinde, Adli Tıp Kurumu'nun verdiği "Cezaevinde kalamaz" raporu üzerine cezaevinden tahliye oldu.

Helin Bölek ve İbrahim Gökçek, taleplerin yerine getirilmediğini söyleyerek ölüm orucunu sürdüreceklerini açıkladı. Helin Bölek ise 3 Nisan'da eyleminin 288'nci günde hayatını kaybetmişti.

 

Yayınlanan: Gündem, Sağlık, Toplum
Bunu beğenen ilk kişi ol.