tarafından - Eylül 1, 2020
256 görüntüleme

 

 

Prof. Dr. Adıyaman: En az 20-25 bin sağlık çalışanı enfekte

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, "Poliklinikler ve yoğun bakımlar doldu. Hekimler ve sağlık çalışanlarının iş yükü her geçen gün artıyor. Artık aleni bir tükenmişlik var. Daha fazla ölümlerin yaşanmaması için Sağlık Bakanı bizimle görüşmeli" dedi.

Urfa’da Acil Tıp Hekimi Abdurahman Demir, Sinop’ta Aile hekimi Engin Ünaldı, Ağrı’da Genel Cerrah Ahmet Aydın Şener, Sivas’ta Prof. Dr. Refik Çaylan ve son olarak da Manisa’da Dahiliye Uzmanı Turgut Erkutlu, sadece bir haftada Covid-19 salgını nedeniyle yaşamını yitiren hekimler. Bir haftada beş hekim,  mart ayından bugüne kadar ise 32 hekim 66 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, artan vakaları ve sağlık çalışanlarıyla ilgili son durumu bianet’e değerlendirdi.

"32 hekim 66 sağlık çalışanı hayatın kaybetti"

Dün (27 Ağustos) bir ambulans şoförünün yaşamını yitirdiğini belirten Adıyaman, şunları söyledi:  “Bir haftada 5'i hekim, 10 sağlık emekçisini kaybettik. Dün yaşamanı yitiren arkadaşımızla birlikte bugüne kadar 32 hekim 66 sağlık çalışanı hayatın kaybetti.

Sağlık Bakanı, sağlık çalışanlarıyla ilgili ilk ve son açıklamayı nisan ayında yaptı. Üç aydır açıklama yapmıyor.  Vakalar hızla artıyor, vakaların artmasıyla sağlık çalışanlarının hastalanma riski de artıyor. 

Normalleşme adı verilen hızlı açılma sürecinden sonra, vakalar çok hızlı arttı. Şu an 250 bin hasta var diyorlar ama biz bunun böyle olmadığını biliyoruz. Hasta sayısı açıklanın 10 katı. Enfekte sağlık çalışanlarının sayısını da toplam hasta sayısının yüzde biri kadar olduğu düşünüldüğümüzde,  şu an en az 20-25 bin çalışanı enfekte. Fakat biz bu sayısını çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz.

"İstifa eden ve tayin isteyen sağlık çalışanı sayısı arttı"

Çünkü Sağlık Bakanlığı’nın her gün açıkladığı veriler gerçeği yansıtmıyor. Bakan günlük 1400 hasta olduğunu söylüyor. Sadece Ankara ve İzmir’in günlük ortalaması 1400'ü buluyor. Diğer illeri de eklediğimizde vaka sayısının söylenin çok üstünde olduğunu anlıyoruz. 

Poliklinikler ve yoğun bakımlar doldu. Hekimler ve sağlık çalışanlarının iş yükü her geçen gün artıyor. Artık aleni bir tükenmişlik var. Batman, Diyarbakır, Denizli, Alanya, Manisa, Eskişehir, Ankara’da birçok arkadaşımız istifa etmeye başladı, emeklilik ya da tayin isteyen çok sayıda arkaşımız var."

"Bakan ile en kısa zamanda görüşmek istiyoruz"

Prof. Dr. Adıyaman, TTB olarak dün Sağlık Bakanlığı'na gönderdikleri mektubu da hatırlattı ve şöyle devam etti" Tedbirler kaldırılırsa, kredilerle insanlar tatillere teşvik edilirse geleceğimiz nokta bu olur. İkinci pike doğru hızla gidiyoruz.

Bugüne kadar önerilerimiz, yaptığımız uyarılar dikkate alınıp gerekli düzenlemeler yapılmadı.Biz de  TTB olarak ölümlerin önüne geçmek için Sağlık Bakanı ile yüz yüze görüşmek istediğimizi belirttik. TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu ve üye uzmanlık derneklerinin temsilcilerinin de olması gerektiğini ifade ettik. Daha fazla ölümlerin yaşanmaması için en kısa sürede görüşmenin gerçekleşmesi gerektiğini belirttik."

Sağlık çalışanları,  #Ölüyoruz hastag ile yaşanan ölümlere dikkat çektiler. 

 

Yayınlanan: Gündem, Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.