Mitoloji Rehberi
tarafından - Ocak 5, 2021
277 görüntüleme

Yücelerin Yücesi Tanrı Zeus’un Doğuş Efsanesi

Tanrı Zeus ve Doğumu

Tanrıların en yücesi Zeus ile ilgili efsanelere oldukça aşinayız. Bu efsanelerden bir tanesi de Zeus’un doğuşudur. Zeus’un babası Kronos adında bir erkek titan, annesi ise; Rhea adında bir kadın titandır. Bu iki kardeş ve aynı zamanda karı kocadan; Demeter,Hera,Hades,Poseidon,Hestia ve son olarak da Zeus adında altı tanrı dünyaya geldi. Ancak bu tanrıların babası Kronos, hayli tehlikeli bir titandı. Tüm çocuklarını sırf tahtına ortak olmasın diye doğar doğmaz yemeye başladı. Bu hikayenin bize Kronos’un babası Uranos’tan tanıdık gelmesi oldukça normal çünkü, Uranos’ta çocuklarını ortadan kaldırma yolunu denemişti. Kronos her ne kadar babası gibi olmak istemese de kaderinden ve babasının ektiği tohumlardan kaçamamıştır.

Tanrı Zeus

Kronos sırasıyla doğan tüm çocuklarını yedi ancak Zeus’un doğma vakti gelince annesi Rhea önceden çocuklarının başına gelenlerden korkarak annesi Gaia’dan yardım ister. Günler sonra Zeus doğar ve çocuk doğar doğmaz Kronos Rhea’dan çocuğu getirmesini ister. Rhea Kronos’a Zeus’u değil kundağa sıkı sıkıya sarıp sarmaladığı büyük bir taş götürür ve Kronos’a uzatır.

Tanrı Zeus

Kronos taşı aldığı gibi yutar. Ve Zeus’u yuttuğunu sanır. Oysaki Zeus Girit Dikteon Andron Mağarasında büyür. Onu Nymphalar (su perileri) emzirir, Kurretler (cinler) korur, kılıç sesi çıkararak ağlamasını bastırır. Giderek büyüyen Zeus babasından öç almak için annesinin de yardımıyla bir iksir hazırlayarak Kronos’a içirir. Kronos kusmaya başladığında ilk önce yuttuğu taşı daha sonra teker teker yuttuğu çocuklarını çıkarmaya başlar. (Bu taşın bulunduğu yer dünyanın merkezi olarak nitelendirilmiştir.) Böylece Zeus kardeşlerini de yanına alarak babasını yerinden eder ve tanrıların tanrısı olarak göklerin hakimi olur.

Yayınlanan: Nedir, Kimdir, Neresidir
Bunu beğenen ilk kişi ol.