tarafından - Ekim 4, 2019
820 görüntüleme

Kanser, ülkemizde ve dünyada genellikle kemoterapi ilaçlarıyla hasta tedavi edilmeye çalışılıyor. Ancak kemoterapinin çok yoğun bir şekilde hissedilen yan etkileri bulunuyor. Bu yan etkilerin en kötüsünü ise tümörlü hücrelerin yanı sıra temiz hücrelerinde ölmesi oluşturuyor. Bu sorunlar hastalığın sürekli tekrarlamasına yol açıyor. Hong Kong'lu araştırmacılar bu problemi yok etmek üzere 3 yıldır bir konu üzerinde yoğunlaşarak, bu kötü etkiyi en az seviyeye indiren bir tedavi şekli buldular.

Sağlıklı Hücre Yıkımı En Aza İnecek

Hong Kong Şehir Üniversitesi'nde yoğun çalışmalar sonrası Kimya Bölümü Doçenti Dr. Zhu Guangyu ekibiyle birlikte yeni bir ilaç tasarladı. Bu ilacın kullanımının kanser önleyici etkisi bulunduğunu söyleyen araştırmacılar, ‘phorbiplatin’ adını verdikleri ilacın kırmızı ışıkla anında hedefe odaklanmasını sağladıklarını belirtiyorlar. Bu sayede direkt olarak tümörlü hücreyi hedef alarak sağlıklı hücreleri koruma altına alabiliyorlar. Dr. Zhu ilacın içeriğinde iki madde olduğunu ve bu maddelerin tümör bulunan hücreleri öldürme etkisi bulunduğunu açıkladı. Geçmiş yıllarda bu metoda benzer olan ultriviyole ışınlarıyla bir metod uygulanmış ancak ultraviyole ışığının nüfuz etme özelliği zayıf olduğundan herhangi bir ilerleme kaydedilmemişti. Yeni üretilen ilaç ise sağlıklı hücrelere zarar vermiyor ve aynı zamanda hastanın aşırı zayıflamasına da engel oluyor. Etki oranı yüksek olduğu için derialtındaki tümörlere rahat bir şekilde ulaşabiliyor. Ekip, üç yıl phorbiplatini hazırlamak için yoğun çalışmalar yaptı.

İlaç Farklı Kanser Türlerinde Denenecek

Dr. Zhu, açıklamalarında bu ilacın farklı kanser türlerine etki edip etmeyeceğinin araştırmasını ve diğer kanser ilaçlarıyla karşılaştırılması yönünde bilgiler veriyor. Yumurtalık kanseri için denenen ilacın hücrelerin %68’ini öldürdüğünü, bu oranın ise diğer ilaçların kullanımındaki oranlardan daha yüksek bir oran olduğunu vurguladı. Ancak farelerdeki tümörlerde kullanılan phorbiplatinin tümörlerde % 67 küçülme sağladığını ve canlı hücrelere de yaptığı etkinin de %62 oranında azaldığını belirtti. İlacın güvenli bir ilaç olduğu konusunun üzerinde duran Dr.Zhu, farelerde kilo ya da farklı bir sorun yaşanmadığını ve bu durumun ilacın özel bir ilaç olduğunu ortaya çıkardığını söyledi.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.