tarafından - Ekim 15, 2019
322 görüntüleme

Her geçen gün gelişen teknoloji ile birçok teknolojik ürün hayatımızda aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bunların başında telefon, tablet, vb... gelir. Hayatımızda aktif olarak kullandığımız bu teknolojik ürünlerde karşımıza çıkan en büyük sıkıntı ise kısa sürede şarjlarının bitmesidir. Bunun için birçok teknoloji ürün kullanıcısı yanında ya şarj aleti ya da powerbank taşımaktadır. Ancak son zamanlarda bu çözümlere alternatif bir çözüm yolu bulundu. Bu çözüm ise son zamanlarda insanların hayatında kullanmaya başladığı kablosuz şarj aletleridir.

Kablosuz Şarj Aleti Nedir?

Temeli 1990'lı yıllara dayanan ilk zamanlarda diş fırçası gibi banyo aksesuarlarında kullanılan bu teknoloji günümüzde daha da aktif olarak farklı alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Kablosuz şarj, indüksiyon yolu(temassız ısıtma) ile şarj etme anlamına gelmektedir. Yani kablosuz şarj, temassız ısıtma yöntemi ile donatılmış bir cihazda kabloya gerek kalmadan şarj edilmesidir.

Kablosuz Şarj Standartları Nelerdir?

İndüksiyon yolu ile manyetik alanın oluştuğu materyale standart adı verilir. Telefon bu standart sayesinde şarj olur. Günümüzde kablosuz şarj aletlerini en fazla destekleyen iki tane standart kullanılmaktadır. Bunlardan biri ve en çok tercih edileni Qi standardıdır. Birçok kuruluş ve farklı endüstriler tarafından bu standart tercih edilmekte ve desteklenmektedir. Bu standart sayesinde manyetik alanda toplanan enerji eşit bir şekilde her yere dağılmaktadır. Bu standart arabalarda dahi kablo gerektirmeyen şarjlı cihazlarda kullanılmaktadır. Diğeri ise 2012 yılında kullanılmaya başlanan Power Matter Alliance'dir. Bu standartta kullanılmaktadır.

Kablosuz Şarj Nasıl Çalışır?

Kablosuz şarjın mantığı enerjiyi kablosuz olarak gönderen ünitede yüksek bir manyetik alan oluşmakta, sonrasında oluşan bu manyetik alan elektriğe dönmekte ve telefonu şarj etmektedir. Aldığı elektrik akımının telefonu şarj etmesinin yanı sıra telefonu şarj etmek için telefonla uyumlu standarda ihtiyaç vardır.

Adından da anlaşılacağı üzere bu şarj aletleri kablosuz kullanılmakta aynı zamanda kablolu kullanma özelliği de bulunmaktadır. Diğer klasik şarj aletlerine göre şarjdan çıkardığınız zaman aletin şarj edilmesi durmaz.

Kablosuz Şarj Aletleri Çeşitleri

Son zamanlarda daha fazla kişi tarafından tercih edilen kablosuz şarj aletlerine her gün yeni bir model ve yeni markalar Bundan dolayı bu sektör her geçen gün büyümektedir. Kablosuz şarj özelliği her telefonu desteklemez.( Apple’ın Apple Watch ve Motorola’nın Moto 360’ akıllı saatleri ile son dönemde Samsung’un S6, S6 Edge, Note 5 ve S6 Edge modelli telefonlarda kablosuz şarj özelliği bulunmaktadır.) Bunun için telefonunuzun kablosuz şarj özelliği olması gerekir. Telefonlardaki kablosuz şarj etme özelliği ile birlikte her geçen gün yeni modeller tasarlanmakta ve üretilmektedir.

Üretilen ve en çok satışı yapılan, en iyi kablosuz şarj aletleri ise şunlardır:

1. Aukey Graphite 10W Fast Wireless Charger

2. Anker PowerWave 7.5W Pad

3. Belkin Boost Up Wireless Charger

4. Mophie Wireless Charging Base

5. HyperDrive 7.5W Wireless Charger USB-C Hub

6. RavPower Fast Wireless Charger

7. Anker PowerPort Wireless 5 Stand Wireless Charger

8. Anker PowerWave 7.5W Stand

Son zamanlarda en fazla tercih edilen kablosuz şarj aletleri bunlardır. Fakat her geçen gün gelişen teknoloji ile yeni modellerin üretiminin ve satışının yapılacağı büyük bir olasılıktır.

Kablosuz Şarj Aleti Ne İşe Yarar?

Son dönemlerde adını daha sık duyduğumuz ve özellikle birçok teknoloji firması bu teknolojiyi destekleyen birçok ürün tasarlamıştır. Kablosuz şarjın normal şarj aletlerine göre birçok faydası vardır.

1. Kablosuz şarj sayesinde telefonu bir yere sabitlemeye ihtiyacınız yoktur.

2. kablosuz şarj pedleri telefon standardına dönüşerek kolay kullanım ve taşıma sağlamaktadır.

3. Kablosuz şarj özelliği ile telefonlarınız şarj olurken farklı fonksiyonda da kullanabilirsiniz.

4. kablosuz şarj aletleri sayesinde telefonunuzu istediğiniz an şarj etme lüksünüz vardır.

Özellikle çalışma hayatında büyük kolaylık sağlayan, şarj aleti arama derdine, şarj taşıma derdine son veren kablosuz şarj aletlerinin kullanımı her geçen gün daha da artmaktadır.

Kablosuz Şarj Aleti Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kablosuz şarj etme özelliğine sahip bir telefon için kablosuz şarj aleti alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlar:

1. Kablosuz şarj aleti alırken hangi standardı desteklediğine dikkat etmek gerekir.

2. Qi sertifikasına sahip olmalıdır.

3. Telefonunuzu şarj edip- etmediğine bakmanız gerekir.

4. Her telefonun desteklediği bir watt seviyesi vardır. Bundan dolayı kablosuz şarj aleti alırken telefonun kaç watt'a kadar şarjı desteklediğine dikkat etmek gerekir.

Bu şartlar göz önüne alınarak doğru bir tercih yapılıp, telefon için en uygun kablosuz şarj aleti tercihi yapılır.

Kablosuz Şarj Aleti Fiyatları

Kablosuz şarj aletlerinin üretimi her geçen arttığı için piyasada farklı fiyat aralıklarında, farklı çeşitlerde, her bütçeye uygun kablosuz şarj aleti bulunmaktadır.

Kablosuz şarj aletleri her geçen gün gelişen bir sektördür. Bundan dolayı kablosuz şarj aletlerini temin edebileceğiniz farklı firmalar ve internet siteleri bulunmaktadır. Yani kablosuz şarj aleti alacak kişiler için oldukça fazla seçenek vardır.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.