tarafından - Ekim 15, 2019
2,685 görüntüleme

Bilgisayar kullanıcıları, internet tarayıcılarının RAM kullanımının yüksek olmasından sıklıkla şikâyetçi olmaktadırlar. Tarayıcıların RAM kullanımları yüksek ve bilgisayarınız RAM belleği düşükse, bilgisayarınızda donmalar veya yavaşlamalar meydana gelmeye başlayacaktır. Bu durumda, tarayıcınızın RAM kullanımını azaltmak için başvurabileceğiniz bazı seçenekler vardır.

İnternet Tarayıcılarının Yüksek RAM Kullanımı Bir Sorun mudur?

İnternet tarayıcınızın yüksek RAM kullanımının bir sorun oluşturup oluşturmayacağı, tamamen kullandığınız işletim sisteminin performansına bağlıdır. 32 GB RAM belleğine sahip bir bilgisayarda eğer iki veya daha fazla tarayıcı kullanıyorsanız, mevcut RAM yüksek olduğundan herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız.

RAM belleği düşük olan bir bilgisayarda yüksek RAM belleği kullanan tarayıcılar yüklü durumdaysa, bu durumda bilgisayarınızın işletim sistemi performansında kayıplar yaşarsınız. İşletim sistemleri, RAM belleği düşükken sistemin çalışma performansını düşürmeye odaklanır. Bu, sistemin yavaşlamasına ve bazı durumlarda bilgisayarda donmalar yaşanmasına neden olabilir.

Bilgisayarınız Yavaşsa Ne Yapabilirsiniz?

Bilgisayarınızda yavaşlama veya donma problemleri ile karşılaşıyorsanız, başvurabileceğiniz iki seçenek vardır. Bunlardan ilki, bilgisayarınızda bulunan ve yüksek RAM belleği kullanan programları kaldırmaktır.

Bir diğer seçenek ise, RAM belleğini artırmak olacaktır. RAM belleğini yükseltmek, bilgisayarda yaşanan sistem performansı kayıplarının da önüne geçecektir. Bu nedenle bilgisayarınızda bulunan programları kaldırmak yalnızca geçici bir sorun çözücü olabilmektedir.

RAM belleğini 32GB veya 64GB olarak yükseltmek, gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayarlara yüklenen programları daha kolay kullanmanızı sağlayacaktır. Ancak RAM belleği 8GB veya 16GB olan bir bilgisayarda işlem yapmak veya program yüklemek, bilgisayarın performansını düşürdüğünden tavsiye edilmemektedir.

İnternet Tarayıcılarında RAM Kullanımını Sınırlandırma

İnternet tarayıcılarının RAM kullanımını sınırlandırma işlemi, tarayıcılar tarafından kullanılacak RAM miktarını belirlemenizi sağlamayacaktır. Bu durumda yüksek RAM belleği kullanan tarayıcılarda kısıtlama yolunu tercih ederek, bilgisayarınızın sistem performansındaki kayıpları da önlemiş olursunuz.

İnternet tarayıcılarının RAM belleği kullanımını sınırlandırma işleminde birçok yardımcı program kullanılabilmektedir. Bu programlar aracılığıyla, 16GB RAM belleğine sahip bir bilgisayarda internet tarayıcılarının ortalama olarak 300 ya da 500 civarında bir alan kullanması sağlanabilmektedir.

All Browsers Memory Zip ile İnternet Tarayıcılarının RAM Kullanımını Sınırlandırma

All Browsers Memory Zip, internet tarayıcılarının RAM kullanımını sınırlandırmak için kullanılan en kapsamlı programlardan bir tanesidir. Hemen hemen 40 web tarayıcısını destekleyen bu program sayesinde, bilgisayarınızın performansının düşmesini engelleyebilirsiniz.

All Browsers Memory Zip programının kullanımını incelersek;

  • Programı bilgisayarınıza indirin ve kurulumunu gerçekleştirin.
  • Program İngilizce dilinde hizmet verdiğinden, gerekli adımları dikkatlice uygulayın.*Programın yüklemesini tamamladıktan sonra programı çalıştırın. Program simge durumunda çalışmaya başlayacaktır.
  • Simge durumunda başlatılan programa sağ tıklayın ve açılan menü penceresinde ‘Start With Windows’ seçeneğine tıklayın. Bu seçenek programın otomatik ayarlar ile çalışmasını sağlar.
  • Eğer ayarları kendiniz atamak istiyorsanız, menüden ‘Usage Controller’ seçeneğine tıklayın.
  • Gelen pencerede tarayıcınızı seçin ve kullanmasını istediğiniz RAM belleği alanını atayın.
  • Google Chrome veya benzeri tarayıcılarda kullanılabilecek RAM belleği 30MB’tan az olmamaktadır.
  • Tüm ayarları gerçekleştirdikten sonra, ‘Set Usage’ seçeneğine tıklayarak ayarlarınızı kaydedin.

Programın kullanımıyla birlikte internet tarayıcılarının bilgisayarınızda kullandıkları RAM belleklerini büyük oranda kısıtlayabilirsiniz.

Hızlı İnternet Tarayıcılarının RAM Kullanımına Etkileri

Bilgisayarlarda rahat bir şekilde işlem yapabilmeniz ve sistem performansının olumsuz yönde etkilenmemesi için, RAM belleğini az kullanan hızlı tarayıcıları tercih etmeniz gerekir. Bu tür tarayıcılar hem internette gezinme hızınızı artırır, hem de RAM belleğini az kullandıkları için sistemin yavaşlamasını önlerler. Ayrıca birden fazla sekme aynı anda açılsa bile, sistemde herhangi bir yavaşlama söz konusu olmaz. Bu tür tarayıcılar, en az eklentiye sahip tarayıcılar arasından seçilebilir.

Fazla RAM Kullanan İnternet Tarayıcılarının Olumsuz Etkileri

Bilgisayarınızda fazla RAM kullanan bir internet tarayıcısı kullanıyorsanız ve bilgisayarınızın RAM belleği düşükse, birçok sorunla karşılaşmanız mümkün olabilmektedir. Bunlar ise;

  • Bilgisayarın performansında düşüşler,
  • Bilgisayarda yavaşlama veya donma,
  • Bilgisayarın aşırı ısınması,
  • Bilgisayarda yüksek RAM belleği kullanan birden fazla tarayıcı çalıştırıldığında yaşanan gecikmeler,
  • Yüksek RAM belleği kullanan bir tarayıcının çerezlerinin sık temizlenmemesiyle birlikte bilgisayar belleğinin dolması gibi sorunlardır.

Bu sorunların önüne geçmek için, bilgisayarınızda belirtilen RAM yükseltme veya RAM kullanımını sınırlama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Chrome ve Firefox Neden Fazla RAM Kullanır?

Google Chrome ve Firefox tarayıcılarının yüksek RAM kullanan internet tarayıcıları oldukları doğrudur. Bunun birkaç nedenini sıralamak mümkündür.

Bir web tarayıcısının standart özellikleri arasında yer alan eklentiler, RAM belleğinin daha fazla kullanılmasına neden olmaktadır. İnternet tarayıcınıza ne kadar çok eklenti kurarsanız, tarayıcının kullanacağı RAM belleği de o oranda artacaktır.

Modern web tarayıcıları daha güvenilir, daha hızlı ve daha kolay bir internet deneyimini sizlere sunmaya çalışırlar. Bir bilgisayarda kullanılan bu tip tarayıcıların kendilerine ait bir işlem alanları vardır. Bir sekmenin veya eklentinin çökmesi durumunda, tarayıcı da bununla birlikte çökmemektedir.

Çünkü kullandıkları alan ile birlikte, işlemleri böldükleri alanlar da kendi içlerinde ayrılmaktadır. Bu alan ayırma işlemleri sonucunda, Chrome veya Firefox gibi tarayıcılar daha çok RAM belleği kullanmak durumunda kalırlar.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.