tarafından - Ekim 17, 2019
562 görüntüleme

Duruş bozukluğu, çağımızın en yaygın problemlerinden bir tanesi. Özellikle çocuklarda sıklıkla duruş bozuklukları görülmektedir. Elbette, duruş bozukluğunun birçok nedeni var. En dikkat çeken nedeni ise akıllı telefonlar ve tabletler.

Çocuklar bu cihazlarla ilgilenirken uzun süreler aynı pozisyonda kalırlar. Ne yazık ki bunlar yanlış pozisyonlardır. Çocuk, zaman içinde bu yanlış duruş şeklini benimsiyor. Dolayısıyla, duruş bozukluğu problemi çocuğun bugününü etkilediği gibi yarınlar içinde ciddi bir problem olarak ortaya çıkıyor. Çocuğun duruş bozukluğunun bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Zira, bu problem ileri de daha ciddi boyutla ulaşabilir.

Söz gelimi; omurga ağrıları gibi pek çok sağlık sorunu yaşanabilir. Bu gibi istenmeyen durumların yaşanmaması için erkenden önlem alınması gereklidir. Tedavi için anne ve babaların gereken ilgi ve özeni göstermeleri gereklidir.

Çocuklarda Neden Duruş Bozukluğu Olur?

Yukarıda da bahsedildiği gibi çağımızın teknoloji bağımlılığı bu duruma sebebiyet vermektedir.

Bunun yanı sıra;

  • Okula giderken çocukların taşıdığı çantaların ağırlığı,
  • Uyuma alışkanlıkları,
  • Okul sıralarının çocuğun boyuna göre olmayışı,
  • Uzun süre aynı pozisyonda kalınması
  • Yanlış yatak seçimi gibi birçok neden sayılabilir.

Bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Ancak; bu şekilde tedavi mümkündür.

Doğru Duruşu Öğrenme

  • Ebeveynlerin öncelikle çocuklarına doğru duruşu öğretmeleri gerekir.
  • Çocuk otururken ya da yürürken vücudunu nasıl dik tutacağını bilmelidir.
  • Çocuğa zamanında kazandırılan doğru duruş hayatı boyunca etkili olacaktır. Yani; bu çocuk için bir edinim olacaktır.
  • Doğru duruşun öğretilmesi için ebeveynlerin çocuk otururken ya da yürürken yanlış duruyorsa çocuğu sürekli uyarmaları gerekir.
  • Doğru duruşlara alışkanlık kazanan çocuk artık her hangi bir uyarılmaya gerek kalmadan doğru durmayı bilecektir.

Burada ebeveynlere çok büyük görev düşmektedir. Sabırla ve yılmadan çocukla ilgilenilmelidir. Bu şekilde çocuk doğru duruşu kavrar. Önemli olan çocuğun yanlış duruşa olan alışkanlığının kırılmasıdır.

Düzenli Spor ve Egzersiz

Duruş bozukluğunun en önemli sebeplerinden bir tanesi spor ve egzersiz eksikliğidir. Hareketin az olduğu şehir yaşamında çocuklarda hareketsiz kalıyorlar. Bu durumda çocuğun egzersiz ve spora ihtiyacı doğuyor.

Her çocuğun yaşına ve bedensel ölçülerine göre bir egzersiz ya da spor planı olması gerek. Bisiklet, yüzme, yürüyüş, koşma gibi birçok egzersiz yapılabilir. Burada önemli olan çocuğun yapısına uygun bir dalı seçmektir. Elbette, çocuğun seçtiği bir dal da tercih edilebilir. Egzersiz ve spor sayesinde hem çocuğun bedensel gelişimi olumlu etkilenecek hem de duruş bozuklukları ortadan kalkacaktır.

Uyku Düzeni

Çocuklarda uyku düzeni oldukça önemli. Kas fizyolojisi bakımından kasların tamir edilebilmesi için düzenli uykuya ihtiyaç vardır. Çocuk düzenli ve yeteri kadar uyumuyorsa kasların tamiri de mümkün olmaz. Bu nedenle; çocuğun uyku düzenine gereken önem verilmesi gerekir. Bunun yanı sıra; kaliteli uyku da ayrı bir öneme sahip. Kaliteli bir uyku için; rahat bir yatak ve uygun bir yastık seçilmesi gerekir.

Doğru Oturuş Şekli

Doğru oturuş şekli için çocuğa yön verilmelidir. Ebeveynler kendileri de doğru pozisyonda oturarak çocuğa örnek olurlar. Çocuğun doğru oturuş şeklini benimsemesini sağlarlar.

Dinlenme Saati

Çocuğun mutlaka dinlenme saati olmalıdır. Özellikle bilgisayar, tablet ve telefondan uzak durmalıdır. Ayrılacak birkaç saatlik zaman diliminde çocuğun sakin kalması sağlanmalıdır. Bu zaman diliminde çocukla sohbet edilebilir. Birlikte zaman geçirilebilir.

Bu zaman dilimi, çocuğun bedensel olduğu kadar ruhsal olarak da dinlenmesini sağlar. Dinlenmiş bir beden, doğru duruşu daha kolay benimser. Zira, yorgun bir beden duruş bozukluklarına daha açıktır.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.