tarafından - Eylül 19, 2019
391 görüntüleme

İsmi her ne kadar karanlık olsada, evreni anlamak konusunda büyük aydınlanmalara neden olabilecek bir yapı #karanlık_madde ve #karanlık_enerji.

öncelikle genel izafiyet teorisi gereği öz kütle çekimi ile galaksi oluşumunun olması beklenirken, toplam kütle ağırlığı ve boşlukta oluşturduğu çekim gücünün galaksi oluşturmaya yetecek seviyede çekim oluşturamayacağı hesaplanıyor.

ilgili hesaplama bize nekadar küçük bir yer kapladığımızıda acımasızca yüzümüze vuruyor. şöyleki gözlemlenebilen maddenin evrendeki toplamı yüzde dört civarında.

yani galaksi oluşumu için gerekli çekim için ek bir çekim alanı gerekli. gözlemlenemeyen fakat hesaplamalarla ortaya çıkan bu enerji alanına karanlık enerji deniyor. peki bu alanın evrendeki yüzdesi kaç. yüzde otuzlara yakın bir seviyede.

şimdi asıl konumuza gelebililiriz. geriye kalan büyük yüzdeyi kapsayan karanlık enerji nedir.

büyük patlama diye adlandırılan olayın hızlanarak devam etmesini sağlayan yapıya karanlık enerji deniyor. galaksiler arasındaki boşluk birbirirlerinden uzaklaştıkça artacağından dolayı ortaya çıkacak karanlık enerjide artacaktır.

fakat burda önemli bir fizik ikilemi ortaya çıkıyor. evrenin toplam enerjisinin değişmediği kuramına dayalı olan maddenin korunumu yasası.

sevgili EINSTEIN bu yapıya kozmalojik sabit ismini vermişti. fakat daha sonra hayatının en büyük yanılgısı olduğunu söylemişti. aslında yanılmıyordu ve ölümünden yirmi yıl sonra ortaya çıktı.

çünki ortaya çıkan yeni karanlık enerji evrende yeni yapılar oluşturmak için kullanılıyordu ve bizim evrenimiz içindeki karanlık enerji sabit kozmolojik olarak lamaya devam ediyordu.

yani uzun lafın kısası evrenin itici gücü karanlık enerji. ait olduğumuz evren iki farklı sonuca doğru ilerlemekte. ya karanlık enerji tersine dönecek ve evren içine göçecek. yada büyük yırtılma diye adlandırılan bir noktada yeni evrenler oluşturmak üzere genç bir bıg bang e dönüşeceğiz.

gelelim her zamanki gibi son soruya.

hala devam etmekte olan büyük patlama ile ortaya çıkan karanlık enerji acaba diyorum

sürekli yeni galaksıler oluşturan tanrımı.

tövbe tövbee..

 

hakan 19.09.2019

 

Yayınlanan: Eğitim
Başlıklar: karanlık enerji, izafiyet
Bunu beğenen ilk kişi ol.