tarafından - Kasım 28, 2019
237 görüntüleme

Bir bilgisayarın düzgün çalışabilmesi için donanım unsurları nasıl bir gereklilikse, yazılım da o denli önemli ve gereklidir. Bazı durumlarda düzgün çalışan bir bilgisayarın klasik bir windows güncellemesi veya yüklenen herhangi bir dosya sebebi ile kilitlenmesi, donması, açılmaması, açılıp hata vermesi gibi aksaklıklar meydana gelebilir. Kimi zaman bu klişe döngü içerisinde gerçekleşmekte ve update edilen Windows sebebi ile yaşanmakta, kimi zaman bir sürücü güncellemesi ile olmaktadır.

Bazı durumlarda ise virüse karşı koruma önlem almak ve internet ile bağlantı keserek bilgisayarı güvenli mod ile açarak sistemi geriye sarmak gerekebilir. Bu tür durumlarda dosyaları temizlemek amacı ile bu modu kullanmak gerektiğinden, zaman zaman güvenli moda ihtiyaç duyduğumuz durumlarda bu moda nasıl ulaşacağımızı bilmek oldukça önemli bir durumdur. Peki, Windows 10 güvenli mod nasıl açılır?

Güvenli Mod Ne Demek?

Güvenli Mod, doğru açılamayan, açılsa dahi doğru işlemeyen sistemleri asgari sistem gereksinimleri ve uygulamalar ile açmaya yarayan, var olan bir uygulamaya ait kayıtları normal mod içerisinde silemediğiniz ve yok edemediğiniz anlarda bu mod ile çalıştırarak silmeye yarayan işletim sisteminin bir açılış yöntemidir.

Güvenli Mod (Safe Mod olarak da geçer) ile bilgisayarınız standart açılışına nazaran tüm uygulamaları açacak biçimde değil, sadece bilgisayarın çalışabileceği ve ihtiyaç duyabileceği temel programları çalıştıracak biçimde, internet bağlantınızı dahi devre dışı bırakarak açılış gerçekleşir. Bunun neticesinde bilgisayarda yaşanan problemleri elimine etmek, varsa virüsleri temizlemek adına internet bağlantısı inaktif hale getirilir ve diğer programların çalışmasına izin verilmez. Mutlak suretle açılış gerçekleştiği andan itibaren sorunları temizlemeye veya Windows'u bir önceki kayıt anına geri almaya yardımcı olur.

Windows'u güvenli mod'da açmanız, bilgisayarınızda yaşadığınız problemin ne tür uygulamalardan kaynaklandığını da işaret eder. Örneğin, bilgisayarınıza yüklediğiniz son programlardan biri sisteme virüs bulaştırdıysa ve siz bu programın ne olduğuna dair bilgi sahibi değilseniz ya da son güncellemeler sebebi ile ekran kartınız donmaya sebep oluyor ve bu soruna çözüm arıyorsanız, güvenli mod bunları işaret etmeye yarayacaktır.

Güvenli Mod'da çalıştırılmayan programlar sebebi ile bu mod içerisinde sorun yaşamıyorsanız, son yüklenen uygulamalarda veya son yapılan işlemlerde sorun olduğu aşikardır. Güvenli modda standart mod ile aynı sorunları yaşıyorsanız, bu durumda Windows'un kendisinde veya driverlarda problem olduğu kesinleşmiş olur.

Windows 10 Nedir? Neye Yarar?

Windows 10, Microsoft tarafından geliştirilen daha önceki işletim sistemlerine kıyasla daha hızlı, daha inovatif şekilde çalışan, hali hazırda Microsoft'un Windows işletim sistemleri içerisinde en güncel işletim birimidir. Windows 10 kendi içerisinde farklı versiyonlara sahip olup, bu versiyonlar;

  • Windows 10 Enterprise,
  • Windows 10 Education,
  • Windows 10 Home,
  • Windows 10 Pro,

Olarak dört farklı sürüme sahiptir. Windows 10'un hali hazırda en çok kullanılan sürümü Windows 10 Home olmasına karşın, tüm sürümleri kullanım açısından oldukça yaygındır.

Windows 10 Sürümleri Neye Yarar?

Windows 10 dört farklı sürüme sahip, hızlı ve sonuca odaklı versiyonlara sahiptir.

Windows 10 Enterprise: Tam anlamı ile iş hayatını hedef alan, Ofis programları için entegre sistemlere sahip, yazılım firmaları için de kullanım açısından ekstra özellikler içeren sürümdür.

Windows 10 Education: Eğitim sistemini hedef alan bir tasarım olarak okullar, kolejler, üniversiteler, çeşitli eğitim kurumlarınca kullanılması için tasarlanan Windows 10 sürümüdür.

Windows 10 Home: Ev tipi kullanıma, tablet, cep bilgisayarı ve notebooklara özel tasarlanmıştır.

Windows 10 Pro: Hem ev hem iş ortamında ofis programları kullanımı ile birlikte gündelik hayatı da hedef alan iki yönü de kuvvetli bir Windows sürümüdür.

Windows 10 Problemleri

Windows 10'un başlıca problemleri hız, kablosuz bağlantı, bildirimlerin yoğunluğu, durduk yere bozulan dosyalar ve bazı özellikleri devre dışı bırakmadaki başarısızlığıdır. Windows 10 zaman zaman güncellemeler gerçekleştirerek bu dezavantajlarını elemeye ve yok etmeye çalışsada genel çerçevede başarılı olamadığı özelliklerinin başında hız sorunu geliyor.

Ağır bir işletim sistemi, başlat menüsünün desteklenmesi ve açılış ekranındaki ağırlık genel kullanıma da yansıyor. Bildirimlerin sıklığı, ara sıra müdahale edilmemesine rağmen bozulan küçük dosyalar, isteseniz de bazı özellik ve sürücüleri devre dışı bırakamamak da can sıkar cinsten.

Windows 10'da Güvenli Mod Nasıl Açılır?

Windows 10'da saydığımız güncelleme sorunlarını, işletim sistemi hatalarını, virüsleri ve diğer tüm problemleri elimine edebilmek için Güvenli Mod'a ihtiyacınız var. Bu moda giriş sağlamak için yapmanız gerekenleri adım adım listeliyoruz;

  • Bilgisayarınızı açın.
  • Güvenli Mod için açık konumda iken bilgisayarda bulunan Shift tuşuna basılı tutun
  • Parmağınız Shift tuşunda beklerken bilgisayarı yeniden başlatın
  • Bilgisayar kapandığı anda Shift tuşunu bırakın
  • Sistem kendisini mavi ekran üzerinde güvenli moda yönlendirecektir
  • Açılan ekranda Sorun Gider
  • Açılan ekranda Gelişmiş Seçenekler
  • Açılan ekranda Başlangıç Ayarları seçeneklerini sırası ile seçin
  • Bilgisayarı yeniden başlatın
  • Bilgisayar yeniden başlarken Güvenli Modu etkinleştirin seçeneğini seçin (4 tuşuna basın)

Bir sonraki ekran bilgisayarınızın açılışını ve Güvenli moda girdiğinizi işaret edecektir. Açılan güvenli mod ile birlikte problemi teşhis ettiğiniz anda driverları değiştirebilir, sisteminizi geri yükleme yaparak probleme sonuç arayabilirsiniz.

Geri Yükleme Nedir?

Sistem geri yüklemesi olarak bilinen geri yükleme işlemi, bir önceki sistem kayıt tarihinizi baz alarak Windows yüklemenizde o tarihten itibaren yapılan tercih, değişiklik, dosya yüklemesi gibi tüm ayarlarınızı yok sayacak, problemsiz olan tarihte Windows kayıtlarınıza sizi geri döndürecektir.

Geri Yükleme Neye Yarar?

Geri yükleme işlemi Windows'un önceki kayıt altına alınmış ve önlem amacı ile problemsiz olduğu tarihe geri dönmesini sağlayan işletim sisteminin faydalı işlemlerinden biridir. İlgili kayıt tarihinden sonra işletim sisteminizde yaşanan virüs bulguları, dosya hataları, güncelleme sorunları ve benzeri tüm problemlerden kurtulma ihtimaliniz olduğu gibi, bazı durumlarda geri yükleme bu sorunlara çare olmamaktadır.

Tekrar Normal Moda Nasıl Dönülür?

İşlemlerinizi hallederek güvenli moddan çıkış yapmak mümkündür. Bunun için yapmanız gereken şey bilgisayarı başlat menüsünden Yeniden başlat seçeneğini seçerek tekrar başlatmak. Ayrıca geri yükleme tercihini seçtiyseniz ve Windows geri yükleme gerçekleştiriyorsa, yapılan işlemler neticesinde kendi kendine normal moda dönüş yapacaktır.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.